HomeHL-GreeceΣοβαρά προβλήματα στη ΜΕΘ Ογκολογικού νοσοκομείου

Σοβαρά προβλήματα στη ΜΕΘ Ογκολογικού νοσοκομείου

Πίεση στο «Άγιοι Ανάργυροι» Κηφισιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Πανεπιστημιακή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς (ΓΟΝΚ) “Οι Άγιοι Ανάργυροι” διαθέτει σήμερα 12 κλίνες, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Η Μονάδα υποδέχεται non-covid ασθενείς και διαχειρίζεται βαριά περιστατικά σε συνεργασία και με το ΕΚΑΒ.

Στην εν λόγω ΜΕΘ, προβλέπονται 12 οργανικές θέσεις ιατρών. Στην πραγματικότητα όμως, η Μονάδα είναι υποστελεχωμένη, με μόλις 7 ιατρούς για 12 ασθενείς, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Τούτο σημαίνει, ότι με βάση την απόφαση της ολομέλειας του ΚΕΣΥ περί ελάχιστων προδιαγραφών ασφαλούς λειτουργίας των ΜΕΘ, η τρέχουσα ιατρική και νοσηλευτική στελέχωση της ΜΕΘ δεν επαρκεί για την σωστή καθημερινή φροντίδα των ασθενών και την επαρκή κάλυψη των εφημεριών, ενώ ταυτόχρονα επιτείνει την εργασιακή εξάντληση του προσωπικού.

Παρότι τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά, το Υπουργείο δεν δίνει λύσεις. Η προκήρυξη για την πλήρωση των 3 κενών θέσεων ιατρών της Μονάδας ακόμη εκκρεμεί, ενώ ταυτόχρονα, η πρόσφατη απόφαση της 1ης και 2ης ΥΠΕ για τη μετακίνηση δύο επιπλέον ιατρών από τη ΜΕΘ του ΓΟΝΚ “Οι Άγιοι Ανάργυροι” σε άλλο Νοσοκομείο, θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία της ΜΕΘ με τη σημερινή δυναμικότητα.

Οι ιατροί της ΜΕΘ των Αγίων Αναργύρων, έχουν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών της ΜΕΘ και τούτο εν μέσω δύσκολων συνθηκών, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ωστόσο, η διαφαινόμενη περαιτέρω μείωση προσωπικού και η συνεχιζόμενη αδράνεια του Υπουργείου για την κάλυψη των κενών θέσεων των ιατρών, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια.

Η διαχείριση των περιστατικών covid-19, δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στην υπολειτουργία των υπόλοιπων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στην πλημμελή φροντίδα των non-covid ασθενών. Απαιτούνται άμεσα ενέργειες από το Υπουργείο, ώστε να διαφυλαχθεί η λειτουργία των ΜΕΘ της χώρας.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

Πότε θα πραγματοποιηθεί η προκήρυξη για την πλήρωση των κενών θέσεων των ιατρών στη ΜΕΘ του ΓΟΝΚ “Οι Άγιοι Ανάργυροι”;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τη λειτουργία της ΜΕΘ του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς “Οι Άγιοι Ανάργυροι”; Πώς αναμένει το Υπουργείο να καλυφθούν οι ανάγκες της Μονάδας από το εναπομείναν προσωπικό ; Υπάρχει κίνδυνος για μείωση των κλινών που θα λειτουργούν στην εν λόγω Μονάδα εξαιτίας της υποστελέχωσής της;

Σε ποιές ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την ενίσχυση της ΜΕΘ του ΓΟΝΚ “Οι Άγιοι Ανάργυροι”με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

Διαφήμιση
Διαφήμιση