HomeHL-Culture«Επιστήμη και Τέχνη» – Το νέο βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη

«Επιστήμη και Τέχνη» – Το νέο βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη

Δύο παράλληλες που συγκλίνουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Επιστήμη και Τέχνη: δύο παράλληλες που συγκλίνουν» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Γραμματικάκη το οποίο θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, στις 21:00, Πειραματική Σκηνή, Κύκλος Εάλω Πολιτιστικό.

Το βιβλίο

Σε μια πρώτη ματιά, η Επιστήμη και η Τέχνη δεν έχουν μεγάλη συνάφεια μεταξύ τους: η Επιστήμη παραπέμπει συνήθως στη λογική, την αντικειμενική γνώση, αλλά και σε αυστηρούς νόμους, ενώ η Τέχνη συνδέεται με τη φαντασία ή τα συναισθήματα, με την ίδια την ιδέα της ομορφιάς.

Μια πιο προσεκτική όμως διερεύνηση του θέματος οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα. Έτσι, σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, εντοπίζονται ισχυρές αλληλοεπιδράσεις της επιστήμης με την τέχνη, αλλά και ομοιότητες στην ίδια την εσωτερική δύναμη που κινεί έναν καλλιτέχνη ή έναν επιστήμονα.

Ειδικά τη σύγχρονη εποχή, που χαρακτηρίζεται από τα άλματα της επιστήμης –με την θεωρία της Σχετικότητας, την κβαντική μηχανική, την επανάσταση στη βιολογία–, η Τέχνη ανοίγεται παράλληλα σε νέους δρόμους έκφρασης.

Η μουσική εγκαταλείπει συχνά τις παραδοσιακές της φόρμες, ενώ ο ψηφιακός μας κόσμος εξασκεί ολοένα και μεγαλύτερες επιρροές στις εκδηλώσεις της Τέχνης. Οι συγκλίσεις της Επιστήμης με την Τέχνη αποτελούν ίσως ενδείξεις ή τα πρώτα στοιχεία για ένα νέο ανθρωπισμό, που με αγωνία αναζητά η εποχή και ο πολιτισμός μας.

Τη σχέση λοιπόν της επιστήμης με την τέχνη, που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αλλά και αναπάντεχες πλευρές, διερευνά ο Γιώργος Γραμματικάκης, με την ομιλία του «Επιστήμη και Τέχνη: δύο παράλληλες που συγκλίνουν», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου και ώρα 21:00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Πειραματική Σκηνή).

Η ομιλία θα εμπλουτισθεί με διαφάνειες και βίντεο, από χαρακτηριστικές στιγμές στην εκπληκτική πορεία της Επιστήμης και της Τέχνης, που συνιστούν το θαύμα του ανθρώπινου πολιτισμού. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, που θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αντιγόνη Ανδρεάκη.

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία εισόδου που το κοινό μπορεί να προμηθευτεί από:

  • Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00)
  • Την ticketservices.gr, από εδώ: https://bit.ly/3xgFdNT
  • Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης

Σύμφωνα με τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία COVID-19, για την είσοδο σε κάθε κλειστή αίθουσα, οι θεατές οφείλουν να πληρούν τις προϋποθέσεις και να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού (να έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή νόσησης κατά την είσοδο, καθώς και την αστυνομική τους ταυτότητα. Το ΠΣΚΗ επιπρόσθετα θα τηρήσει, για μεγαλύτερη ασφάλεια του κοινού στις κλειστές του αίθουσες, αποστάσεις μεταξύ των θεατών.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση