HomeHL-9Κρήτη: Γονείς αρνητές δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Κρήτη: Γονείς αρνητές δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γονείς και στην Κρήτη επιμένουν να μην αφήνουν τα παιδιά τους να περάσουν το κατώφλι του σχολείου. Τα Υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης ετοιμάζουν ένα νέο νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο που παρατηρείται και λόγω της πανδημίας. Έτσι, με νομοθετική ρύθμιση που θα εισαχθεί πιθανότατα εντός της βδομάδας, επαναφέρουν την ποινική κύρωση για τους συγκεκριμένους γονείς, η οποία καταργήθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 ως πταίσμα.

Το κύμα των αρνητών που επιλέγουν να μην αφήνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν την μαθησιακή τους πορεία, παρότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική έως και το Γυμνάσιο, έφερε στη δημοσιότητα έναν νομικό γρίφο: από τη μια να υπάρχει μια υποχρέωση των γονέων αλλά από την άλλη να μην υπάρχει καμία κύρωση σε περίπτωση παραβίαση αυτής της υποχρέωσης εκ μέρους των γονέων.

«Η παρούσα κυβέρνηση έχει τη διάθεση να γίνει μία ad hoc ρύθμιση προκειμένου η απόφαση κάποιων αρνητών – γονέων να στερούν το δικαίωμα της εκπαίδευσης από τα παιδιά τους, να θεωρείται πλέον πλημμέλημα, ελαφρύ μεν, αλλά πλημμέλημα», ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζέττα Μακρή.

Η υφυπουργός διευκρίνισε ότι τέτοιες περιπτώσεις δεν θεωρούνται αδίκημα, χάρη στην προ[1]ηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι τα παιδιά που στερούνται σήμερα το δικαίωμα στην εκπαίδευση λόγω των αρνητών – κηδεμόνων τους είναι μερικές δεκάδες ενώ επανέλαβε ότι οι περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να γνωστοποιούνται στις αρχές από τους διευθυντές των σχολείων. Εξήγησε ότι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται είναι να ενημερώνει αρχικά ο διευθυντής τους γονείς για το τι πρέπει να πράξουν και εν συνεχεία τις κοινωνικές υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη.

Ελάχιστες αλλά υπαρκτές περιπτώσεις στην Κρήτη

Στην Κρήτη υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις γονέων, ενδεικτικά αναφέρεται πως πρόκειται για περίπου τέσσερις στην πρωτοβάθμια Ηρακλείου, μία στη δευτεροβάθμια Ηρακλείου και τρεις στην πρωτοβάθμια Λασιθίου.

Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Γιάννης Καραγιαννίδης, αναφέρει πως ένας μαθητής σε περιφερειακό σχολείο δεν κάθεται στα θρανία. Γίνεται μία προσπάθεια μέσω των εκπαιδευτικών να αλλάξουν στάση οι γονείς του. Όσο αφορά τις γενικότερες αντιδράσεις απέναντι στα μέτρα που λαμβάνονται στα σχολεία, αναφέρει πως πλέον είμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση, δεν υπάρχουν γονείς ή μαθητές που δε συμμορφώνονται με τα μέτρα, όλοι έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τη νέα πλατφόρμα, ενώ ο έλεγχος των πιστοποιητικών γίνεται χωρίς προβλήματα.

Ακριβή εικόνα για τον αριθμό των εμβολιασμένων μαθητών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Ηρακλείου δεν έχουμε, ωστόσο εκτιμάται πως οι μαθητές Λυκείου είναι εμβολιασμένοι στο 50%, όσο αφορά στο Γυμνάσιο το ποσοστό είναι πιο χαμηλό.

Για το θέμα των εκδρομών που έχει ανησυχήσει τους γονείς, ο κ. Καραγιαννίδης αναφέρει πως αναμένονται διευκρινίσεις από το Υπουργείο Παιδείας. Ο ίδιος τονίζει πως δεν μπορεί να εξαιρεθούν από τις σχολικές δραστηριότητες οι μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί, δε γνωρίζει, όμως, τι οδηγίες θα δώσει το Υπουργείο.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, αναφέρει πως υπάρχουν σχολεία με 15 ακόμα και 30 κρούσματα, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει ένα τμήμα στο 50+ των μαθητών του. Όπως λέει χαρακτηριστικά, αν δεν κολλήσουν όλοι, το σχολείο δεν κλείνει. Επικρατεί ένα χάος, παιδιά λείπουν από το σχολείο για μέρες, μαθητές που έχουν εμβολιαστεί και έχουν κορωνοϊό πηγαίνουν κανονικά στο μάθημα.

Πάντως, προβλήματα με γονείς που αντιδρούν στα μέτρα δεν υπάρχουν στα σχολεία.

Ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου, κ. Μανώλης Μακράκης, αναφέρει πως σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας υπάρχουν τρεις οικογένειες που δε στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Πρόκειται για γονείς που από την αρχή της πανδημίας αντιδρούσαν σε μέτρα, όπως είναι η χρήση μάσκας.

Κατά τα άλλα, όλα κυλούν ομαλά, οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες και δε δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων.

Ο κ. Μακράκης αναφέρει πως η καλή εικόνα του Λασιθίου αποτυπώνεται και στα σχολεία.

Εφημερίδα «Πατρίς»

Διαφήμιση
Διαφήμιση