HomeΕΛΛΑΔΑΕπιμένει το Μαξίμου: Ούτε lockdown, ούτε νέοι περιορισμοί

Επιμένει το Μαξίμου: Ούτε lockdown, ούτε νέοι περιορισμοί

Το μήνυμα ότι δεν αλλάζει η στρατηγική εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου για την παρούσα φάση. Το «κακό» σενάριο που προβληματίζει. Στον μαζικό εμβολιασμό το μεγάλο βάρος για την ανάσχεση του ιού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα αρνητικά επιδημιολογικά ρεκόρ του τρέχοντος κύματος της πανδημίας, με το πλέον ανησυχητικό να αφορά τους «σκληρούς» δείκτες.

Οι 105 νέοι θάνατοι στο τελευταίο 24ωρο και οι 608 διασωληνωμένοι ασθενείς ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος, με τους επιστήμονες να έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό».

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις των χωρών της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, που συχνά εφαρμόζουν παρόμοια στρατηγική με την ελληνική, αυστηροποιούν ολοένα και περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα για τους πολίτες, αρχικά για τους ανεμβολίαστους και εσχάτως -σε κάποιες περιπτώσεις- και για τους εμβολιασμένους, με κάποιους να… βλέπουν αναπόφευκτη την αντίστοιχη εξέλιξη και στη χώρα μας.

Προς ώρας πάντως η Κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σενάριο για lockdown ή άλλα νέα μέτρα. Άλλωστε, όπως λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, μόλις χθες άρχισε η εφαρμογή των τελευταίων αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αιχμή του δόρατος το περαιτέρω σφίξιμο του κλοιού για όσους δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους.

«Θεωρούμε ότι θα αποδώσουν και δεν θα χρειαστούν άλλες παρεμβάσεις. Στο χέρι όλων μας είναι να το πετύχουμε», σημειώνει στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Προβληματισμό πάντως προκάλεσε η απάντηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ερωτηθείς για τα στοιχεία της πανδημίας.

Όπως είπε, τώρα θα αυξάνονται και τα νούμερα, με το καλό σενάριο να θέλει την κορύφωση των κρουσμάτων στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και το κακό σενάριο να την βλέπει μετά τα Χριστούγεννα!

Ένα τέτοιο σενάριο βέβαια μόνο τρόμο προκαλεί, δεδομένης της ήδη ασφυκτικής πίεσης του εθνικού συστήματος υγείας.

Σταθεροποίηση της εικόνας
Ο κ. Πλεύρης πάντως διαπιστώνει σταθεροποίηση της εικόνας στις δύσκολες περιφέρειες, ενώ απορρίπτει εμφατικά το ενδεχόμενο lockdown.

«Ούτε στην επιστημονική επιτροπή πλέον καταγράφεται τάση εισήγησης για lockdown», απάντησε σχετικά, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, για το ενδεχόμενο lockdown εκτίμησε πως δε θα φτάσουμε σε «ακραίου τύπου διλήμματα».

Διαβεβαίωσε μάλιστα πως «δεν είναι στην λογική μας να κλείσει η οικονομία» και έθεσε ως βασική προτεραιότητα την αντοχή του ΕΣΥ.

Πάντως κάποιοι από τους επιστήμονες, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το άφησε ανοιχτό, για παράδειγμα, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, Χαράλαμπος Γώγος (Πρώτο Πρόγραμμα), ενώ και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης υποστήριξε πως «αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown».

Απαντώντας στα σενάρια αυτά, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε lockdown και ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό, είναι ο εμβολιασμός».

Εκεί ρίχνει το μεγάλο βάρος η Κυβέρνηση, ως το βασικό σύμμαχο για την ανάσχεση του ιού.

Έως χθες, περίπου 6.910.000 πολίτες είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65,8% του γενικού πληθυσμού και 75,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Τις τελευταίες ημέρες τα ραντεβού που προγραμματίζονται για την πρώτη δόση είναι γύρω στις 20.000 ανά ημέρα, ενώ πριν τα νέα μέτρα κυμαίνονταν μεταξύ 5.000 και 7.000.

Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση, έως τώρα έχει ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης περίπου στο 57% των πολιτών που μπορούν να την λάβουν.

Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση