HomeHL1-EconomyΕπίδομα θέρμανσης: Η παγίδα του ΑΦΜ που το στερεί σε πολυκατοικίες

Επίδομα θέρμανσης: Η παγίδα του ΑΦΜ που το στερεί σε πολυκατοικίες

Γιατί κινδυνεύουν τα διαμερίσματα να χάσουν την ενίσχυση 100-750 €

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολυκατοικίες, κτίρια, εμπορικά ακίνητα κ.λπ. κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα θέρμανσης 100-750 € (ανά διαμέρισμα) αν δε βγάλουν ΑΦΜ ως 15 Δεκεμβρίου 2021! Σε αρκετές πολυκατοικίες δεν υπάρχει διαχειριστής καθώς ένοικοι και ιδιοκτήτες διαφωνούν για το ποιος θα αναλάβει την έκδοση ΑΦΜ για την πολυκατοικία, κάτι που είναι απαραίτητο για καταβληθεί το επίδομα.

Το πρόβλημα μπορεί να φαίνεται μικρό και τυπικό, αλλά αποτελεί εστία έντονων αντιπαραθέσεων στις γενικές συνελεύσεις καθώς η έκδοση ΑΦΜ πολυκατοικίας δημιουργεί επιπρόσθετες επιβαρύνσεις, υποχρεώσεις και πονοκεφάλους σε όποιον διαχειριστή αναλάβει την ευθύνη.

Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιος θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιανού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαιτείται να συμφωνήσει το σύνολο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για να μπορέσει ο διαχειριστής να βγάλει ΑΦΜ. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο σχετικά με το αν οι διαχειριστές υποχρεούνται στην υποβολή Ε9 για κοινόχρηστους χώρους, για νέα ή παλιά κοινόχρηστα διαμερίσματα τα οποία νοικιάζουν.

Πέραν από τα παραπάνω για την έκδοση ΑΦΜ πολυκατοικίας απαιτούνται τα εξής φωτοαντίγραφα:

Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας διαχειριστή,

Σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας,

Αντίγραφο πρακτικών Γενικής Συνέλευσης όπου ορίζεται ο διαχειριστής,

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης όπου για την έκδοση ΑΦΜ στην πολυκατοικία,

Δήλωση έναρξης/μεταβολής εργασιών Μη Φυσικού Προσώπου (Δ211) κλπ

Όπως γίνεται αντιληπτό οι διαχειριστές που προσπαθούν να αποκτήσουν ΑΦΜ για να μπορέσουν να εντάξουν την πολυκατοικία στο επίδομα θέρμανσης κ.λπ. αντιμετωπίζουν μια κατάσταση πανικού!

Όσοι διαχειριστές έχουν λύσει τα προβλήματα τους θα πρέπει να μπουν στο myΘέρμανση και να επιλέξουν την εφαρμογή Διαχείριση Χιλιοστών Πολυκατοικίας. Με την εφαρμογή αυτή, ο διαχειριστής – εκπρόσωπος εισάγει τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά.

Η εφαρμογή ΔΕΝ χρησιμοποιείται από ενοίκους μονοκατοικιών που έχουν ατομικό καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης ή από ενοίκους ολιγοκατοικιών, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης.

Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

Τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας.

Τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει.

Τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία.

Τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης.

Το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά την 15η Δεκεμβρίου 2021.

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά – κλειστά – τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα) και το άθροισμα των χιλιοστών θα πρέπει να είναι 1.000 ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής. Η δυνατότητα πληρωμής ενεργοποιείται όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης όπου τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχουν εισαχθεί στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ πολυκατοικίας στα προφίλ, επιλέγοντας τον σχετικό σύνδεσμο «Ορισμός ΑΦΜ». Στη συνέχεια, ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να διαγραφεί. Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση