HomeΕΛΛΑΔΑΚΙΝΑΛ-Γκάλοπ Marc: Ντέρμπι οι εκλογές για την εκλογή αρχηγού

ΚΙΝΑΛ-Γκάλοπ Marc: Ντέρμπι οι εκλογές για την εκλογή αρχηγού

Αμφίρροπη μάχη για τρεις, Λοβέρδο, Ανδρουλάκη και Παπανδρέου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε απόλυτο ντέρμπι, με πολλές όμως μεταβλητές που δεν επιτρέπουν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, εξελίσσεται η μάχη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, όπως φανερώνει η έρευνα της εταιρείας Marc για το «ΘΕΜΑ». Δύο εβδομάδες πριν από την αναμέτρηση της 5ης Δεκεμβρίου, φαίνεται να επιβεβαιώνονται κάποιες γενικές τάσεις, αλλά η απροσδιοριστία της αριθμητικής και ποιοτικής σύνθεσης του εκλογικού σώματος που θα προσέλθει τελικά στις εσωκομματικές κάλπες επιτρέπει μόνο κάποια πολύ προσεκτικά συμπεράσματα.

Ενα από αυτά είναι ότι η υποψηφιότητα του κ. Ανδρέα Λοβέρδου παραμένει ισχυρή και φαβορί για να περάσει στον β’ γύρο, με κύριο αντίπαλό του τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, την ώρα που ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, παρότι έχει ήδη ένα μήνα στην κούρσα, δείχνει να θέλει ακόμα μεγάλη προσπάθεια για να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα.

Ενα δεύτερο, μάλλον αρκετά ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι όσο μεγαλώνει το εκλογικό σώμα και στις κάλπες προσέρχονται άνθρωποι πέραν των σκληρών μηχανισμών και της εναπομείνασας εκλογικής βάσης του ΚΙΝ.ΑΛ., ο κ. Λοβέρδος έχει αυξημένη απήχηση, με τον κ. Ανδρουλάκη να ευνοείται από ένα πιο μικρό κοινό και με τον κ. Παπανδρέου να απευθύνεται κάπου στη μέση.

Ενα τρίτο συμπέρασμα επίσης που μπορεί να εξαχθεί από την έρευνα της Marc είναι ότι όσο περνά ο καιρός, οι τρεις άλλοι υποψήφιοι, ήτοι οι κύριοι Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης, βλέπουν την επιρροή τους να είναι ευάλωτη στην όξυνση που προκαλεί η αντιπαράθεση των τριών κυρίαρχων του παιχνιδιού. Πάντως, και στη δημοσκόπηση της Marc το Κίνημα Αλλαγής δείχνει ανοδική τάση στην πρόθεση ψήφου, καθώς από το 6,3% του Οκτωβρίου και το 8,2% πριν από μόλις μία εβδομάδα, τώρα φτάνει στο 9%, κερδίζοντας και από τον ΣΥΡΙΖΑ (το 4,7% των ψηφοφόρων του) και από τη Ν.Δ. (το 3,8% της εκλογικής της βάσης το 2019). Στην ερώτηση «Θα μπορούσατε να ψηφίσετε ΚΙΝ.ΑΛ.;» απαντά θετικά το 41,2% του εκλογικού σώματος, δείγμα ότι ο χώρος μπορεί να αναπτύξει δυναμική και ότι διαθέτει μεγάλη εκλογική δεξαμενή.

Η εταιρεία ερεύνησε τις τάσεις για την εκλογική αναμέτρηση της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου σε τρία δυνητικά εκλογικά σώματα. Το πρώτο αποτελείται απ’ όσους στο γενικό εκλογικό σώμα απάντησαν ότι «θα ψηφίσουν σίγουρα» (8,2%) και «μάλλον σίγουρα» (6%). Πρόκειται για ένα εκλογικό σώμα που με αναγωγή στη συμμετοχή των εκλογών του 2019 κυμαίνεται περίπου σε 800.000 ανθρώπους. Το δεύτερο εκλογικό σώμα περιλαμβάνει μόνο την πρώτη κατηγορία, όσους δηλαδή δήλωσαν ότι «θα ψηφίσουν σίγουρα», ήτοι 460.000 ανθρώπους.

Το τρίτο εκλογικό σώμα που μέτρησε η εταιρεία αφορά όσους δηλώνουν ότι ψήφισαν ή προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝ.ΑΛ. στις επόμενες εθνικές εκλογές και λένε τώρα ότι «σίγουρα» θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες για να επιλέξουν τον νέο αρχηγό – υπολογίζονται στους 270.000.

Στο «μεγάλο κοινό», με ό,τι αυτό σημαίνει και ως πολιτικό εύρημα, ο κ. Λοβέρδος έχει καθαρό προβάδισμα με 37,9%, έναντι 26,8% του κ. Ανδρουλάκη και 19,1% του κ. Παπανδρέου. Στο μεσαίο (εκλογικό σώμα: περίπου 460.000), ο κ. Λοβέρδος διατηρεί επίσης ένα σαφές προβάδισμα στο 33,6%, με τον κ. Ανδρουλάκη να κινείται πάνω κάτω στα ίδια, έχοντας 27,8%, ενώ ο κ. Παπανδρέου κάνει άλμα στο 25,7%.

Οταν το εκλογικό σώμα υπολογίζεται μόνο με εκείνους που ψηφίζουν ή θα ψηφίσουν ΚΙΝ.ΑΛ. στις εθνικές εκλογές (270.000 περίπου), ο κ. Ανδρουλάκης αποκτά βραχεία κεφαλή με 31,7% έναντι 31,1% του κ. Λοβέρδου, ενώ ο κ. Παπανδρέου παραμένει στα ίδια, καταγράφοντας 25,2%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων κομματικών παραγόντων αλλά και αναλυτών, το τελικό εκλογικό σώμα που θα παρουσιαστεί στις 5 Δεκεμβρίου θα έχει βάση την τρίτη κατηγορία, αλλά με αξιοσημείωτες ή και καθοριστικές «δόσεις» από τις άλλες δύο ομάδες πιθανών συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία.

Οπερ σημαίνει ότι οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες, πέραν της τωρινής εκτίμησης ότι ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Ανδρουλάκης διατηρούν ένα προβάδισμα έναντι του πρώην πρωθυπουργού για την είσοδο στον δεύτερο γύρο.

Σημειωτέον ότι και στα τρία δυνητικά εκλογικά σώματα οι άλλοι τρεις υποψήφιοι (Καστανίδης, Χρηστίδης, Γερουλάνος) συγκεντρώνουν συνολικά από 6,3% στο πιο στενό κομματικό έως 10,8% στο πολύ ευρύ εκλογικό σώμα.

Οι μάχες του δεύτερου γύρου

Το στοιχείο της μεταβλητότητας του εκλογικού σώματος γίνεται ακόμα πιο έντονο στον δεύτερο γύρο, καθώς εκεί ακόμα περισσότερο δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί πόσοι και ποιοι από εκείνους που θα ψηφίσουν στις 5 Δεκεμβρίου θα προσέλθουν και στις 12 του μήνα. Ωστόσο φαίνεται ότι ορισμένες τάσεις παγιώνονται, αφού τα ευρήματα είναι αρκετά ενδεικτικά. Και στην ουσία, οδηγούν σε δύο άνετες επικρατήσεις και ένα ντέρμπι.

Πρακτικά, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να υστερεί πολύ και να χάνει τη μάχη, είτε βρεθεί απέναντι στον κ. Λοβέρδο είτε αναμετρηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη. Οι καταγραφές της έρευνας μάλιστα αφορούν όλα τα δυνητικά εκλογικά σώματα. Στο «μεγάλο κοινό», για παράδειγμα, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει διπλάσιο ποσοστό από εκείνο του κ. Παπανδρέου, στο «μεσαίο εκλογικό σώμα», αλλά και στο «πιο στενό», αυτό που περιορίζεται κυρίως στους σημερινούς ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ., διατηρεί μια απόσταση άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων.

Το ίδιο και πιο άνετη προδιαγράφεται η επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη στο ενδεχόμενο να έχει απέναντί του στις 12 Δεκεμβρίου τον κ. Παπανδρέου. Σε αυτό το σενάριο οι διαφορές μεγαλώνουν υπέρ του ευρωβουλευτή στην πρώτη και τρίτη κατηγορία, ενώ τους χωρίζουν περίπου 20 μονάδες στη δεύτερη εκλογική ομάδα.

Προφανώς, οι αντισυσπειρώσεις που φαίνεται να προκαλεί η υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου, η έλλειψη συμμαχιών του πρώην πρωθυπουργού και η υψηλή δημοτικότητα που απολαμβάνουν οι κύριοι Ανδρουλάκης και Λοβέρδος δεν αφήνουν περιθώρια στον επανακάμψαντα στις αρχηγικές βλέψεις άλλοτε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει κάτι στον β’ γύρο.

Το ντέρμπι αφορά το σενάριο να βρεθούν στην επαναληπτική αναμέτρηση οι κύριοι Λοβέρδος και Ανδρουλάκης. Η «γεωμετρία» των τάσεων στα δυνητικά εκλογικά σώματα είναι άκρως ενδεικτική. Οταν πάμε στο μεγάλο εκλογικό σώμα, στην «ευρύτερη κοινωνία» που λέει ότι θα ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές ο κ. Λοβέρδος προηγείται με σχεδόν 6 μονάδες: 49,3% έναντι 43,5%!

Οταν πάμε στο «μεσαίο εκλογικό σώμα», η ισορροπία αποκτά χαρακτηριστικά τρόμου: 45,6% ο ευρωβουλευτής, 45,5% ο βουλευτής και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Κι όταν πάμε στο πιο «στενό εκλογικό σώμα», ο κ. Ανδρουλάκης αποκτά προβάδισμα 5 μονάδων, έχοντας 47,4% έναντι 42,5% του κ. Λοβέρδου.

Το εύρημα αυτό δείχνει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό και τη σύνθεση του εκλογικού σώματος. Πόσοι θα πάνε τελικά, αλλά και από ποιες κατηγορίες ψηφοφόρων, αφού το ΚΙΝ.ΑΛ. έτσι κι αλλιώς απευθύνεται πλέον σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Πάντως, σύμφωνα με τη Marc, έχει αλλάξει και η παράσταση νίκης.

Ο κ. Λοβέρδος θεωρείται από το 37,8% όσων δηλώνουν από το συνολικό εκλογικό σώμα ότι θα ψηφίσουν σίγουρα, ως ο επικρατέστερος αυτής της μάχης. Ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί με 29,7%, με τον κ. Ανδρουλάκη να έχει 17,4% στη σχετική μέτρηση.

Οι δημοτικότητες των υποψηφίων

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της Marc για τη δημοφιλία των έξι επίδοξων αρχηγών του Κινήματος Αλλαγής. Η μέτρηση έγινε στο κοινό που δηλώνει ότι ψηφίζει ή προτίθεται να ψηφίσει ΚΙΝ.ΑΛ. στις εθνικές εκλογές και θέλουν να πάνε σίγουρα στις εσωκομματικές κάλπες.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει τις περισσότερες θετικές γνώμες (84,5%) και τις λιγότερες αρνητικές (11,3%), με τον κ. Λοβέρδο να ακολουθεί (71% και 26% αντίστοιχα) και τον κ. Παπανδρέου να βρίσκεται στην τελευταία θέση με 50,5% θετικές και 46,6% αρνητικές.

Στην τρίτη θέση είναι ο κ. Γερουλάνος και ακολουθούν ο κ. Χρηστίδης στην τέταρτη και ο κ. Καστανίδης στην πέμπτη θέση.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση