HomeHL-9Οι 24 περιοχές με τους περισσότερους ανεμβολίαστους – Τι ισχύει στην Κρήτη

Οι 24 περιοχές με τους περισσότερους ανεμβολίαστους – Τι ισχύει στην Κρήτη

Αναλυτικά οι πίνακες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να ανοίξει τον δρόμο για τον εμβολιασμό, ο οποίος σε 68 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας,  βρίσκεται σε ποσοστά κάτω του 70% στον γενικό πληθυσμό, επιδιώκει η κυβέρνηση με το νέο μίγμα μέτρων για τους ανεμβολίαστους που τίθενται σε ισχύ από αύριο.

Αν και η εικόνα είναι καλύτερη στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, 24 Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται κάτω από το φράγμα του 70%, με την Ευρυτανία να είναι καθηλωμένη στο 37%.

Ακολουθούν η Φωκίδα με 52% και η Αρκαδία με 59%, ενώ στο «κόκκινο» του εμβολιαστικού χάρτη βρίσκονται πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Χαλκιδική, Πέλλα, Πιερία, Φλώρινα, Αρτα, Καβάλα, Γρεβενά).

Σε 30 περιοχές της χώρας, η ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό από 70% έως 78% και μόλις σε 19 Περιφερειακές Ενότητες ξεπερνούν το 80%.

pinakasanemvoliastoi

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, οι οποίες φαίνεται ότι συμμετείχαν μαζικά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», ενώ ένας από τους λόγους των υψηλών ποσοστών που καταγράφουν, ιδιαίτερα κάποια νησιά, όπως για παράδειγμα η Ικαρία (102%), η Κάρπαθος (103%) και η Μήλος (109%), είναι το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες ή ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών επέλεξαν να εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους.

Για τη διατήρηση αυτών των ποσοστών και δεδομένου ότι αυτή είναι η κατηγορία πολιτών που κινδυνεύει περισσότερο από τον ιό, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αναμνηστικής δόσης ξεκαθαρίζοντας ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του.

Τα στοιχεία για την Κρήτη

Υψηλά είναι τα ποσοστά των εμβολιασμών στην Κρήτη τόσο στο σύνολο του πληθυσμού όσο και στους άνω των 60 ετών. Ωστόσο ένας νομός του νησιού εμφανίζεται ουραγός ενώ οι υπόλοιποι τρεις έχουν πολύ υψηλά ποσοστά.

Συγκεκριμένα, στο Ρέθυμνο ο εμβολιασμός στο σύνολο του πληθυσμού φτάνει στο 57%, στα Χανιά το 58%, στο Λασίθι το 63% και στο Ηράκλειο το 61%.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνω των 60 στο Ρέθυμνο ανέρχονται στο 75%, στα Χανιά το 77%, στο Λασίθι στο 78% και στο Ηράκλειο στο 81%.

pinakasanemvoliastoi2

Ουραγός η Ευρυτανία

Στον γενικό πληθυσμό, όπως φαίνεται στον εμβολιαστικό χάρτη της Ελλάδας που δημοσιεύει  ο Ελεύθερος Τύπος, ουραγός στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» είναι και πάλι η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Χαμηλά ποσοστά, όμως, παρουσιάζει σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και η Βόρεια Ελλάδα, με το Κιλκίς, την Πιερία και τη Δράμα να εμφανίζουν ποσοστά εμβολιασμού κάτω από 50% και άλλες 12 Π.Ε. (Σέρρες, Πέλλα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Εβρος, Φλώρινα, Ξάνθη, Καβάλα, Γρεβενά, Ροδόπη, Καστοριά, Λάρισα) να μην ξεπερνούν το 60%, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας το τελευταίο διάστημα.

Αντίθετα, μόλις 6 Περιφερειακές Ενότητες έχουν καταφέρει να υπερβούν το 70%, με πρωταθλήτρια τη Μύκονο (80%) και ακολουθούν η Σαντορίνη (79%), η Μήλος (75%), η Πάρος (73%) και η Κως (73%).

Τέλος, στην πρωτεύουσα, αρνητική πρωτιά στους εμβολιασμούς έχει η Δυτική Αττική με 45%, ακολουθούν η Ανατολική Αττική με 55%, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 62%, ο Κεντρικός και Νότιος Τομέας με 66% και 67% αντίστοιχα, ενώ την κούρσα σέρνει ο Βόρειος Τομέας με 72%.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση