HomeΕΛΛΑΔΑΗ κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Η κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Η παγκόσμια διάσταση του φαινομένου και τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός στη ζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια. Η «σαφής ανθρωπιστική στόχευση» της ανάπτυξης και η στήριξη ανέργων και συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παροχές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη θέση ότι η Κυβέρνησή του ήταν ανάμεσα στις δύο πρώτες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που πήραν μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ενέργεια, θα επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την ακρίβεια.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνομιλητή του, δεν πρόκειται να προσέλθει στο Κοινοβούλιο «για να παίξει άμυνα και να υφίσταται στωικά τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, αλλά θα μιλήσει με συγκεκριμένα αδιαμφισβήτητα στοιχεία», επιζητώντας τη δικαίωσης της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δώσει έμφαση στην παγκόσμια διάσταση του φαινομένου των ανατιμήσεων και θα υπενθυμίσει ότι ήδη έχουν εγκριθεί να δοθούν παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατηθούν οι τιμές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και τη θέρμανση. Ποσό που εκτιμάται πως θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Τα σχετικά μέτρα ισχύουν για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αφορούν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση, τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς και τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης που προσδιορίζονται φέτος με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αυτό, κατά την Κυβέρνηση, αναμένεται να καλύψει το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο φυσικό αέριο, πέλετ, υγραέριο και καυσόξυλα).

«Ενισχύουμε αποτελεσματικά όσους επλήγησαν από τις κρίσεις. Όσο περισσότερο αποδίδει η οικονομική μας πολιτική, όσο περισσότερες επενδύσεις γίνονται στη χώρα μας, τόσο περισσότερα μέτρα υπέρ των πολιτών θα λαμβάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η ανάπτυξη, όπως είπε, «για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά έχει σαφή ανθρωπιστική στόχευση. Επιδιώκουμε μια ποιοτική ζωή για όλους, δίχως εξαιρέσεις και δίχως αποκλεισμούς.

Και οι δείκτες θα βελτιωθούν περαιτέρω, γιατί λειτουργούμε βάσει ολοκληρωμένου σχεδίου θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους πολίτες και την κοινωνία.

Οι θετικές συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής μας πολιτικής αγγίζουν κάθε Έλληνα, δίχως εξαιρέσεις», τόνισε.

Αδύνατοι και άνεργοι

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν παράλληλα μια σειρά πρωτοβουλιών οι οποίες έχουν ληφθεί για τη στήριξη των πιο αδυνάτων, συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων και των ανέργων.

Ανάμεσα σε αυτές, οι καθολικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση μέσα στο ίδιο έτος, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για συνεργατικά σχήματα και νέους αγρότες για το 2022, η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, η μη καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η μείωση της ανεργίας που έχει επιφέρει 170.000 περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με το 2019.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο επικαλείται, εξάλλου, και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συνέχισε να βελτιώνεται το 2ο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ενώ αύξηση παρουσίασε και σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021, αριθμοί που βρίσκονται προς αξιοποίηση στην πρωθυπουργική ατζέντα.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να περιοριστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς», ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας: «Θα πρέπει λοιπόν να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες σε αυτό το πεδίο και ταυτόχρονα να δούμε τι ανάγκες υπάρχουν στο υγειονομικό πεδίο.

Αν υπάρχει λοιπόν δημοσιονομικούς χώρος, θα κατευθυνθεί στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης», με τις σχετικές αποφάσεις να υπολογίζεται να ανακοινωθούν άμεσα.

Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση