HomeΕΛΛΑΔΑΑνάπτυξη Διαδικτυακού Περιβάλλοντος Μάθησης για την Υποστήριξη των Δεξιοτήτων Επιχειρηματολογίας και τη Μείωση των Προκαταλήψεων

Ανάπτυξη Διαδικτυακού Περιβάλλοντος Μάθησης για την Υποστήριξη των Δεξιοτήτων Επιχειρηματολογίας και τη Μείωση των Προκαταλήψεων

Το νέο ερευνητικό έργο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου που εξασφάλισε εξωτερική χρηματοδότηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα νέο ερευνητικό έργο με αντικείμενο την κριτική σκέψη, τα συναισθήματα στην εκπαίδευση και τη μείωση των προκαταλήψεων, ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας, εξασφάλισε χρηματοδότηση στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής πρόσκλησης του προγράμματος «Νησίδες Αριστείας» («EXCELLENCE HUBS/0421»), σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα αξιολόγησης που ανακοίνωσε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

Πρόκειται για ερευνητική πρόταση του Μιχαλίνου Ζεμπύλα, Καθηγητή Θεωρίας της Παιδείας και Αναλυτικών Προγραμμάτων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) (επιστημονικός υπεύθυνος), και της Καλυψούς Ιορδάνου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ψυχολογίας στο UCLan Cyprus και Μέλους Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμες της Αγωγής» του ΑΠΚΥ, που στόχο έχει την «Ανάπτυξη Διαδικτυακού Περιβάλλοντος Μάθησης για την Υποστήριξη των Δεξιοτήτων Επιχειρηματολογίας και τη Μείωση των Προκαταλήψεων» (‘Developing a Web Based Learning Environment for Supporting Students’ Argumentation Skills and Reducing Prejudice’).

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από το ΑΠΚΥ, το ερευνητικό κέντρο Center of INterdisciplinary Science Promotion & Innovative Research Explorations (InSPIRE) (με έδρα στο UCLan Cyprus), το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Columbia University των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Το ερευνητικό έργο, που θα έχει διετή διάρκεια, στοχεύει στη διερεύνηση των αλλαγών των αντιλήψεων και των συναισθημάτων και στην ανάπτυξη εργαλείων που θα συμβάλουν στη μείωση των προκαταλήψεων στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, η έρευνα θα επικεντρωθεί στη δυνατότητα της εμπλοκής σε δραστηριότητες διαλογικής επιχειρηματολογίας και αναστοχασμού να αναπτύξει την κριτική σκέψη των μαθητών και να μειώσει τις προκαταλήψεις.

Το παιδαγωγικό υλικό και το διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης που θα σχεδιαστούν θα αξιοποιηθούν σε δημόσια ελληνοκυπριακά σχολεία και θα εμπλέξουν μαθητές σε αμφιλεγόμενα ζητήματα (π.χ. προσφυγικό, μεταναστευτικό).

Στόχος είναι το παραγόμενο εκπαιδευτικό υλικό και τα αποτελέσματα της έρευνας να αξιοποιηθούν από εκπαιδευτικούς και φορείς χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής.

Πρόκειται για έρευνα σε ένα καινοτόμο διεπιστημονικό πεδίο που συνδυάζει την ψυχολογία, τις δεξιότητες επιχειρηματολογίας και αντιλήψεων και την κοινωνική-πολιτική προσέγγιση των συναισθημάτων στην εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, συμβάλλει και στον στόχο της Ε.Ε. για την ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα και στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των τεχνολογιών στην εκπαίδευση.

Τα ερευνητικά επιτεύγματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου συνεχίζουν με την εξασφάλιση χρηματοδότησης από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και είναι αποτέλεσμα της προσήλωσης του ακαδημαϊκού προσωπικού στη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας υψηλής ποιότητας και του στόχου του ΑΠΚΥ να διακριθεί περαιτέρω ως ερευνητικό κέντρο.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση