HomeΕΛΛΑΔΑΗλεκτρονικά είδη: Όγδοη η Ελλάδα στις χώρες με τις υψηλότερες τιμές

Ηλεκτρονικά είδη: Όγδοη η Ελλάδα στις χώρες με τις υψηλότερες τιμές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H Eλλάδα κατέχει την όγδοη θέση στην κατάταξη 50 χωρών με τις υψηλότερες τιμές σε ηλεκτρονικά είδη καταλήγει έρευνα της Grover, της εταιρείας με έδρα το Βερολίνο που εξειδικεύεται στην ενοικίαση συσκευών.

Η Grover πραγματοποίησε την έρευνα αυτή σε μία περίοδο που οι ηλεκτρονικές συσκευές αναπλήρωνουν ένα μεγάλο κενό στην καθημερινότητα όλων των πολιτών του κόσμου είτε αφορά στην εργασία τους, είτε στην ψυχαγωγία τους.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις από την αρχή της πανδημίας κατέστησαν απαραίτητη την ψηφιακή τεχνολογία και προκάλεσαν αλλαγές στο εργασιακό μοντέλο που έως έναν βαθμό δεν θα είναι αναστρέψιμες.

Όπως δηλώνει ο Τζιανκόμο Νταλ Βεντόνε, αντιπρόεδρος διεθνών υποθέσεων και ανάπτυξης του ομίλου, «αν και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας είναι ακόμη ασαφείς, η έρευνα αυτή ρίχνει φως στον τρόπο που αντέδρασε η βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών.

Πρόσθεσε πως οι προκλήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ο πληθωρισμός αφορούν τόσο το παρόν όσο θα συσχετίζονται με το μέλλον.

Οπότε ο δείκτης τιμών της Grover ενσωματώνει τη μεγάλη ζήτηση για προϊόντα ψηφιακής τεχνολογίας, συμβάλλοντας κατά μεγάλο μέρος στις σημερινές αγκυλώσεις των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Οι χώρες με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες τιμές

Μετά την Αργεντινή, τη Νιγηρία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Ισλανδία, τη Λευκορωσία και τη Χιλή, η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες ηλεκτρονικές συσκευές από 50 χώρες.

Η απόκλιση της Ελλάδας από τον μέσον όρο του κόστους σε συγκεκριμένη λίστα συσκευών κινείται στο 9,89%, όταν στην Αργεντινή και στη Νιγηρία φθάνει το 67,34% και 38,33%, αντίστοιχα.

Στις περιπτώσεις της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας, ο βαθμός απόκλισης ανέρχεται στο 5,61%, 5,33% και 4,03%, αντίστοιχα.

Από τις 50 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα, το Χονγκ Κονγκ έχει τις χαμηλότερες τιμές, με την απόκλιση από τον μέσο όρο να κινείται στο -16,46%. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (-14,97%), η Ινδονησία (14,53%), η Μαλαισία (-13,1%) και η Ιαπωνία (-10,12%).

Η Grover στήριξε την έρευνα της σε συγκεκριμένη λίστα προϊόντων που απαρτίζεται, κυρίως, από κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, υπολογιστές, έξυπνες τηλεοράσεις, συσκευές που φοριούνται (wearables) των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας, δηλαδή Apple, Samsung, Microsoft, Νintendo και Amazon.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε τσιπ που έγινε αισθητή από το πρώτο κύμα της πανδημίας λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης έχουν επηρεάσει την προσφορά αυτών των συσκευών.

Κάρτες γραφικών και κρυπτονομίσματα

Ο Τζιανκόμο Νταλ Βεντόνε τονίζει, επίσης, πως παρατηρήθηκε υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές των καρτών γραφικών.

«Αυτή η τάση συνδέεται με τη μεγάλη επέκταση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και την αξιοσημείωτη άνοδο της ζήτησης για τα τσιπ σιλικόνης λόγω της πανδημίας», τόνισε ο ίδιος.

Οι κάρτες γραφικών απέκτησαν μεγάλη απήχηση λόγω της ξέφρενης ανόδου του bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων που ενέτεινε την ανάγκη για την ψηφιακή «εξόρυξη» περισσότερων μονάδων τους.

Παρά τα προβλήματα που παρατηρούνται σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχει διαφοροποίηση του κόστους από χώρα σε χώρα ακόμη και εντός της Ε.Ε. Σημείο αφετηρίας για την έρευνα ήταν η αξιολόγηση των χωρών που εξειδικεύονται στην παραγωγή ηλεκτρονικών ειδών όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ.

Η Κίνα καταλαμβάνει την 36η θέση στη λίστα. Η Grover λαμβάνει υπόψη τις τιμές έτσι όπως αναγράφονται, στα εμπορικά καταστήματα και τις μεγαλύτερες πλατφόρμες του Διαδικτύου.

Ελήφθη υπόψη η εξάντληση ορισμένων προϊόντων από την αγορά, όπως το Playstation 5 της Sony, οι διαφορές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ή οι δασμοί που επιβάλλονται στις εισαγωγές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση