HomeΓΝΩΜΕΣΤα τέσσερα μηνύματα στο διάγγελμα Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα τέσσερα μηνύματα στο διάγγελμα Κυριάκου Μητσοτάκη

Γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα δημόσια δήλωση για την πανδημία. Το στοίχημα του εμβολιασμού και η… πολυφωνία των υπουργών. Η τύχη των ανεμβολίαστων και η απόρριψη των προτάσεων για σκληρότερα μέτρα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Του Φίλιππου  Πανταζή

Με φόντο το βαρύ τίμημα που συνεχίζει να πληρώνει η χώρα μας από την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να απευθυνθεί με νέα δήλωση-διάγγελμα στους πολίτες, ενόψει και των επικείμενων εορτών.

Ο πρωθυπουργός, με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, αναμένεται να υπεραμυνθεί της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης εκ μέρους της κυβέρνησής του, θα επαναλάβει πως η κοινωνία και η οικονομία δεν θα κλείσουν και θα υπογραμμίσει την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού, ως το βασικό κλειδί στον δρόμο προς την οριστική καταπολέμηση του ιού.

Την ίδια ώρα που οι «σκληροί δείκτες» επιμένουν να βρίσκονται στα ύψη (87 οι νεκροί χθες και 561 οι διασωληνωμένοι ασθενείς) και το σύστημα υγείας «γονατίζει» (474 εισαγωγές στα νοσοκομεία), ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να θέσει το πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής και να αποσαφηνίσει την επίσημη γραμμή στο θέμα, καλώντας εμμέσως να κινηθούν σε αυτήν και οι υπουργοί του, κάποιοι εκ των οποίων το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται να διατυπώνουν δημοσίως τις προσωπικές τους απόψεις ή επιθυμίες.

Ενδεικτική η διαπίστωση του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος μίλησε για «κυβερνητική πολυφωνία» που «προκαλεί αλαλούμ και σύγχυση στη σκέψη των πολιτών».

Ο πρωθυπουργός, ανάμεσα στα άλλα, σύμφωνα με πληροφορίες:

Θα περιγράψει τη δύσκολη κατάσταση στο σύστημα υγείας, το οποίο όμως -όπως θα υποστηρίξει- αντέχει.

Θα επισημάνει την ενίσχυση αυτού σε προσωπικό και υποδομές και θα δεσμευτεί εκ νέου ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ξεφύγει του ελέγχου η κατάσταση.

Θα τονίσει πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, καθώς, σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, τα ισχύοντα επαρκούν και θα αποδώσουν, εφόσον εφαρμοστούν πιστά.

Δεν είναι τυχαία η κυβερνητική διαρροή σχετικά με την άρνηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, σε προχθεσινή σύσκεψη, να υιοθετήσει τις εισηγήσεις των ειδικών για σκληρότερους περιορισμούς.

Θα αποκλείσει το lockdown για τους ανεμβολίαστους, με την εφαρμογή ειδικών μέτρων τύπου Αυστρίας.

Από την άλλη, αυτοί -όπως θα σημειώσει ο πρωθυπουργός- θα συνεχίσουν να είναι περιορισμένοι στις εξωτερικές μετακινήσεις τους, βάσει των μέτρων που εφαρμόζονται από το περασμένο Σάββατο, κάτι που θα ισχύσει και στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Θα εκφράσει την ικανοποίησή του για την πορεία του εμβολιασμού του πληθυσμού, ωστόσο θα επισημάνει τη σημασία της περαιτέρω αύξησής του, με έμφαση τόσο στην πρώτη όσο και την τρίτη δόση και δη των ατόμων άνω των 65 ετών.

Ειδικά ενόψει της εορταστικής περιόδου, ο κ. Μητσοτάκης θα στοχεύσει στον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών, ώστε αυτοί που θα ανταποκριθούν, να μπορέσουν να περάσουν τις μέρες αυτές ασφαλείς και όχι αποκλεισμένοι.

Οι αριθμοί, όσον αφορά τους εμβολιασμούς, είναι ενθαρρυντικοί. Για τις επόμενες μέρες, 440 χιλιάδες πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για την τρίτη δόση και σχεδόν 140 χιλιάδες για την πρώτη.

Συνολικά, περίπου 6,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και σχεδόν 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι και με τις δύο δόσεις, με το Μέγαρο Μαξίμου να προσδοκά ότι έως το τέλος του έτους είναι εφικτή η διασφάλιση του τείχους της ανοσίας.

Βέβαια, με τα σημερινά στοιχεία, η χώρα μας κατατάσσεται 19η στην ΕΕ στην πρόοδο σε αυτόν τον τομέα.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέο γύρο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση.

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει την άμεση απάντησή του στη δήλωση Μητσοτάκη, με συνέπεια την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «χωρίς να περιμένει καν να ακούσει τι θα ειπωθεί, έχει ήδη έτοιμη την απάντηση.

Απίστευτα πράγματα ακόμα και για τον κ. Τσίπρα, που με τη στάση του επιβεβαιώνει συνεχώς ότι η πανδημία είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα πολιτικά του μέτρα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση