HomeHL-9Συνάντηση Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Συνάντηση Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Κυριάρχησε το άνοιγμα του Δικταίου Άντρου που έχει κλείσει μετά το σεισμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη είχε σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης. Ο Δήμαρχος έθεσε όλα τα θέματα στην Υπουργό που άπτονται της αρμοδιότητας της και το μείζον θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν το άνοιγμα του Δικταίου Άντρου που έχει κλείσει μετά το πρόσφατο σεισμό για προληπτικούς καθαρά λόγους.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας το Δικταίο Άντρο πρόκειται να ξανανοίξει άμεσα αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι από κλιμάκιο της εφορείας σπηλαιολογίας Ελλάδας, από γεωλόγους και αρχαιολόγους.

«Η Υπουργός στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο έστειλε κλιμάκιο της εφορείας σπηλαιολογίας Ελλάδος, ελέγχθηκε το Δικταίο από γεωλόγους αρχαιολόγους και την πολιτική προστασία του δήμου και δεν έχει καμία απολύτως ζημιά. Το σπήλαιο πρέπει να ξανανοίξει, η ασφάλεια των επισκεπτών είναι δεδομένη» δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης αμέσως μετά τη συνάντηση του με την κα. Μενδώνη.

Ο κ. Στεφανάκης επανέλαβε ότι από το κλείσιμο του σπηλαίου το οικονομικό πλήγμα για το τόπο ήταν μεγάλο, τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και για τον ίδιο τον Δήμο, καθώς σε ετήσια βάση το Δικταίον Άντρον επισκέπτονται περί τα 250.000 άτομα.

Επίσης συζητήθηκε το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε το προηγούμενο διάστημα μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Οροπεδίου σχετικά με τις σωστικές ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και ένα χρόνο στην περιοχή και για τη συνέχιση αυτών και σε άλλους χώρους στο Οροπέδιο Λασιθίου με τη χρηματοδότηση του δήμου. «Η Υπουργός είναι ικανοποιημένη από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και συνεχίζουμε πάνω σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της βραχοστερέωσης του Δικταίου Άντρου. Η μελέτη έχει περάσει από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο το 2018 και το Υπουργείο είναι στη διαδικασία για την έκδοση των τευχών δημοπράτησης και της χρηματοδότησης για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το χώρο του Δικταίου Άντρου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανάκης.

Τέλος η Υπουργός Πολιτισμού ζήτησε από τον Δήμαρχο να επιταχυνθούν οι μελέτες για την δημιουργία του επίγειου τελεφερίκ που θα συνδέει την πλατεία Ευρώπης με το Δικταίο Άντρο, μελέτη την οποία συντάσσει ο Δήμος προκειμένου να την χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νικηφόρος Γερακάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση