HomeΚΡΗΤΗΑγρότες Ιεράπετρας: Ζητούν άμεσες απαντήσεις για τα προβλήματά τους

Αγρότες Ιεράπετρας: Ζητούν άμεσες απαντήσεις για τα προβλήματά τους

Από τον Υπουργό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερωτήματα που ζητούν επιτακτικές απαντήσεις υποβάλλουν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Κε Υπουργέ.

Αναφορικά με το θέμα των μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ τους κλάδους βιομηχανίας, τουρισμού και αγροτικό, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα καθώς και για τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πανελλαδικά.

1) Οι δυνητικά δικαιούχοι (αγρότες και κτηνοτρόφοι) απορρίπτονται από το σύστημα αν έχει γίνει οποιαδήποτε μεταβολή στο ΑΦΜ από το 2014.

2) Για το ποσοστό αυτό των αγροτών/κτηνοτρόφων αλλά και για την μερίδα αυτών που δεν κατάφεραν να υποβάλουν εμπρόθεσμα την αίτηση,  θα επιβληθεί χρέωση 17 € ανά μεγαβατώρα. Η χρέωση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2019 , πληρώνοντας την διαφορά από 9,3 ευρώ που ισχύει σήμερα.

3) Από το 2022 θα ισχύει σε όλους τους χρήστες αγροτικής παροχής ρεύματος που δεν έχουν εγκριθεί από το σύστημα, χρέωση 17 ευρώ / μεγαβατώρα.

4) Η ενημέρωση για την διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων χαρακτηρίζεται ελλιπής από την πλευρά του αρμόδιου φορέα διαχείρισης και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό δικαιούχων να μην ενημερωθούν για να υποβάλουν αίτηση.

5) Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε την 5/11/2021 και έως την 15/11/2021(όπου και απενεργοποιήθηκε) παρέμενε ενεργό χωρίς επίσημη ανακοίνωση παράτασης, παρόλα τα αιτήματα φορέων.

Για όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να κατανοήσετε την κρισιμότητα που διανύουν οι παραγωγοί την δεδομένη χρονική συγκυρία. Το κόστος για το σύνολο των εισροών στην παραγωγή έχει εκτιναχθεί και είναι άκρως αναγκαία η παρέμβαση σας για διευθέτηση επιμέρους ζητημάτων.

Σας καλούμε να μεριμνήσετε ώστε να δοθεί άμεσα παράταση για την διαδικασία επικαιροποίησης στοιχείων καθώς και να διαμορφωθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που να συμπεριλάβει το σύνολο των εμπλεκόμενων στο πρωτογενή τομέα (σήμερα απορρίπτονται με άκαιρη αιτιολόγηση).

Για εμάς είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας οτιδήποτε δύναται να επιβαρύνει το κόστος παραγωγής και είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα μας.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση