HomeΚΡΗΤΗΚίνημα Αλλαγής Ηρακλείου: Οφείλουμε να ακούσουμε τις αγωνίες του λαού

Κίνημα Αλλαγής Ηρακλείου: Οφείλουμε να ακούσουμε τις αγωνίες του λαού

Αθάνατοι όσοι θυσιάστηκαν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σήμερα, 48 χρόνια μετά, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής τιμά όπως κάθε δημοκράτης και ενεργός πολίτης την επέτειο της εξέγερσης της 17ης Νοεμβρίου. Μια επέτειο που συμβολίζει τους αγώνες της νεολαίας και του λαού μας για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να  αφουγκραστούμε τις αγωνίες του λαού, στο όνομα του οποίου έγινε η εξέγερση.

Σήμερα, που η πανδημία, με την άστοχη και επικίνδυνη στάση της Κυβέρνησης απειλεί χιλιάδες ζωές συμπολιτών, αλλά και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και σημαντικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας και της μικρής επιχειρηματικότητας.

Σήμερα, που οι δημοκρατίες μας απειλούνται από την υπερσυγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λίγων, τις ιδιοτελείς παρεμβάσεις ισχυρών παραθεσμικών κέντρων και την ποδηγέτηση των πολιτών από τα ‘επίσημα’ και ανεπίσημα ‘fake news’.

Σήμερα, που οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού στην πατρίδα μας, χτίζουν ένα ζοφερό μέλλον για τον κόσμο της εργασίας, τους νέους, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και την μικρομεσαία επιχείρηση.

Σήμερα, που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον συγκεντρωτισμό εξουσίας, την αδιαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος και των δημοσίων συμβάσεων, και τον εξανδραποδισμό των θεσμών, επιχειρεί την μεταφορά όλο και περισσότερων πόρων και οικονομικών ενισχύσεων σε λίγους, φορτώνοντας τους πολλούς με βάρη, ανασφάλεια και «γραμμάτια» υποχρεώσεων για το μέλλον.

Σήμερα, που οι μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και της 4ης βιομηχανικής-τεχνολογικής επανάστασης «απειλούν» ν’ αλλάξουν το κόσμο εις βάρος των πιο αδύναμων, δημιουργώντας μια νέα πλειοψηφία «μη προνομιούχων» χωρίς δυνατότητες, ευκαιρίες και προοπτική.

Σήμερα, είναι η στιγμή που εμείς οι σοσιαλδημοκράτες, οφείλουμε να δώσουμε νέους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες για να υπερασπιστούμε τα οράματα και τα ιδανικά των νέων του 1973. Αλλά και να δώσουμε νέο και σύγχρονο περιεχόμενο στα αιτήματα της εμβάθυνσης της δημοκρατίας και της διάχυσης των πολιτικών δικαιωμάτων σε κοινωνικές ομάδες που αποκλείονται, της ενίσχυσης της λαϊκής κυριαρχίας, δια της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και της αναβάθμισης της κοινωνικής προστασίας, μέσα από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

Σήμερα, καλούμαστε να κάνουμε την δική μας «εξέγερση» απέναντι σε όλα αυτά που προμηνύουν ένα ζοφερότερο μέλλον για τους πολλούς. Εξέγερση για περισσότερη δικαιοσύνη, διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία, για την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την διεύρυνση των χώρων ελευθερίας.

Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, συνεχίζουμε με τις αξίες και την παρακαταθήκη του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος και το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, που ως Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε το 1981 την επέτειο του Πολυτεχνείου, ως ημέρα σχολικής εορτής, εντάσσοντας στη συλλογική μνήμη την εξέγερση της νεολαίας απέναντι στην τυραννία.

Συνεχίζουμε τον δρόμο που χάραξαν δεκάδες αγωνιστές όπως οι Γρηγόρης Λαμπράκης, Σωτήρης Πέτρουλας, και Νικηφόρος Μανδηλαράς.

Όπως κάθε χρόνο, θα είμαστε εκεί! Γιατί το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να είναι ένα από τα σπουδαιότερα ορόσημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Θα είμαστε εκεί! Γιατί νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη κοινωνική πρόοδο και τα δικαιώματα των πολλών.

Θα είμαστε εκεί γιατί το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»’, που κυριάρχησε εκείνες τις ημέρες, μαζί με την καθολική απαίτηση για εθνική ανεξαρτησία μας εμπνέει και σήμερα.

Η 17 Νοέμβρη του 1973 παραμένει σημαντικός «φάρος» ανιδιοτέλειας, αυταπάρνησης, θυσίας και αγώνα, για αξίες και ιδανικά, που συνεχίζει να μας καθοδηγεί στους σύγχρονους συλλογικούς αγώνες μας.

ΖΗΤΩ Η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973. ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΟΣΟΙ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση