HomeHL-EconomyΆγονοι εννέα στους δέκα πλειστηριασμούς

Άγονοι εννέα στους δέκα πλειστηριασμούς

Μόλις 1 στα 10 ακίνητα που ανέβηκαν στην e-auction κατέληξε σε πλειοδότη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μόλις ένα στα δέκα ακίνητα που ανέβηκαν το 2021 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών (e-auction) άλλαξε χέρια.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ» για τον αριθμό των πλειστηριασμών το 2021, σύμφωνα με τα οποία η πλειονότητα των προγραμματισμένων πλειστηριασμών δεν πραγματοποιείται, αλλά και από αυτούς που τελικά γίνονται ένας στους τρεις αναδεικνύει πλειοδότη.

Συγκεκριμένα, στο 10μηνο είχαν προγραμματιστεί 16.578 πλειστηριασμοί, πραγματοποιήθηκαν όμως 6.270, δηλαδή το 37,8%, και από αυτούς πλειοδότη ανέδειξαν μόνο 1.953, ποσοστό 11,8%.

Η πορεία των πλειστηριασμών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, που τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του 2017, αποδεικνύει ότι το σύστημα απέχει πολύ ακόμη από το να γίνει αποτελεσματικό, καθώς από το σύνολο των πλειστηριασμών που ανακοινώνονται περίπου μόνον οι μισοί πραγματοποιούνται, δηλαδή ολοκληρώνονται ως διαδικασία, ενώ μόνο μικρό μέρος αποβαίνουν γόνιμοι, δηλαδή οδηγούν σε μεταβίβαση του ακινήτου.

Συγκεκριμένα, από τα τέλη του 2017 έχουν προγραμματιστεί 94.235 πλειστηριασμοί και από αυτούς ολοκληρώθηκαν οι 52.580, ενώ γόνιμοι ήταν οι 20.363. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι πλειστηριασμοί που χαρακτηρίζονται ολοκληρωμένοι δεν σημαίνει ότι υπήρξαν και γόνιμοι, δηλαδή ότι υπήρξε αγοραστής και ότι το ακίνητο άλλαξε χέρια.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η πλειονότητα των ακινήτων που εκπλειστηριάζεται –περίπου το 80%– καταλήγει στις τράπεζες, γίνεται σαφές ότι το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών έχει ακόμη δρόμο έως ότου αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την προσφορά και τη ζήτηση ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία των πλειστηριασμών ανά έτος, το 2018 προγραμματίστηκαν 22.457 πλειστηριασμοί ακινήτων και από αυτούς ολοκληρώθηκαν τελικώς 17.195, ενώ αυτοί που ανέδειξαν πλειοδότη ήταν μόλις 7.662, δηλαδή ποσοστό 34% των προγραμματισμένων.

Να σημειωθεί ότι το 2018 ήταν ουσιαστικά η πρώτη χρονιά που τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction και οι εκκρεμείς υποθέσεις που είχαν συσσωρευθεί στις τράπεζες έπειτα από μακρά περίοδο «παγώματος» των πλειστηριασμών οδήγησαν πάνω από το 90% των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στα χέρια των τραπεζών.

Το 2019 ενώ είχαν προγραμματιστεί να γίνουν 29.109 πλειστηριασμοί ακινήτων, πραγματοποιήθηκαν τελικώς 18.421, ενώ οι γόνιμοι ήταν μόλις 6.761, δηλαδή το 36,7% αυτών που ολοκληρώθηκαν και μόλις το 23,2% αυτών που είχαν προγραμματιστεί.

Το 2020 και το 2021 το ποσοστό των πλειστηριασμών που υπήρξαν γόνιμοι ήταν ακόμη χαμηλότερο και συγκεκριμένα 15,3% και 11,8% αυτών που είχαν προγραμματιστεί τις δύο χρονιές αντίστοιχα, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αναστολή κάθε πρωτοβουλίας για αγορά ακινήτου λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία.

Οπως εξηγούν ωστόσο στελέχη της αγοράς του real estate, το χαμηλό ποσοστό των ακινήτων που άλλαξαν χέρια μέσω των πλειστηριασμών συνδέεται και με το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction δεν παρέχει επαρκή στοιχεία για τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Το κενό αφορά κυρίως την κατάσταση που βρίσκονται τα ακίνητα τα οποία ρευστοποιούνται μέσα από φωτογραφίες που να βοηθούν στην προβολή τους, έτσι ώστε να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Το φωτογραφικό υλικό σε όσες περιπτώσεις διατίθεται αφορά κυρίως τον εξωτερικό χώρο της κατοικίας ή του καταστήματος και γι’ αυτό τα ακίνητα δεν προβάλλονται επαρκώς έτσι ώστε να κινητοποιήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον από τρίτους.

Για τον λόγο αυτόν σχεδόν όλες οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ηλεκτρονικές πλατφόρμες, μέσω των οποίων επιδιώκουν να δώσουν παραπάνω πληροφορίες για τα ακίνητα που βγάζουν σε πλειστηριασμό, χωρίς ωστόσο και αυτές οι πρωτοβουλίες να έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό περιβάλλον αγοραπωλησιών.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση