HomeHL-9Στα μωβ θα φωταγωγηθεί το κτίριο της Περιφέρεια Κρήτης

Στα μωβ θα φωταγωγηθεί το κτίριο της Περιφέρεια Κρήτης

Tιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του παγκρέατος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο πλαίσιο της φετινής 8ης Παγκόσμιας Ημέρας Παγκρεατικού Καρκίνου, ο Σύλλογος «Ευ Ζω με τον Καρκίνο» και η Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιούν εκδήλωση την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 18:30 το απόγευμα. Συγκεκριμένα το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης θα φωταγωγηθεί με μωβ χρώμα, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κίνημα που συσπειρώνει 93 οργανώσεις καρκίνου από 35 χώρες και 6 ηπείρους.

Στόχοι της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα πρώιμα συμπτώματα και τους κινδύνους του καρκίνου του παγκρέατος, η κατανόηση της επείγουσας ανάγκης για έγκαιρη διάγνωση που μπορεί να σώσει ζωές και η τυπική λήξη του 2ου διαδικτυακού αγώνα για την πρόληψη του καρκίνου, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος «Ευ Ζω με τον Καρκίνο», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης. Ο αγώνας αυτός συσπείρωσε εκατοντάδες ανθρώπους που θέλησαν να στείλουν το μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης κάθε μορφής καρκίνου, στέλνοντας μια φωτογραφία με το μπλουζάκι του συλλόγου «Ευ Ζω με τον Καρκίνο» και υπενθυμίζοντας σε όλους ότι «η πρόληψη είναι στο χέρι σου».

Ο Σύλλογος «Ευ Ζω με τον Καρκίνο» και η Περιφέρεια Κρήτης προτρέπουν τους πολίτες να συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις προφυλάξεις της πολιτείας για την covid-19 και φυσικά, σε καμία περίπτωση να μην αμελούν τα σημάδια που τους δίνει το σώμα τους. Επίσης να επικοινωνούν με τον ιατρό τους αν βιώνουν δύο ή περισσότερα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος.

Ο παγκρεατικός καρκίνος είναι δεύτερος σε θνησιμότητα και τα συμπτώματά του είναι ήπια και ασαφή:

  • Ναυτία
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Πόνοι στην κοιλιά ή την πλάτη
  • Διάρροια- στεατόρροια,
  • Εμφάνιση διαβήτη ή σημείων ίκτερου
  • Κατάθλιψη
  • Θρόμβωση

Οφείλουμε να ενημερώσουμε τον ιατρό μας αν εμφανίζονται συχνά δύο ή παραπάνω από τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του παγκρέατος θεσπίστηκε για να αποτελέσει αφορμή ενθύμησης για την αυτοφροντίδα μας. Ας μην την αμελούμε.

Ο Σύλλογος «Ευ Ζω με τον Καρκίνο», με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας προχώρησε στην έκδοση των ενημερωτικών εντύπων, με τίτλο «Άκουσε το Σώμα Σου. Μην Παίζεις παιχνίδια με την Υγεία σου. Γνώρισε τα πιθανά συμπτώματα του Καρκίνου του Παγκρέατος», τα οποία παραδόθηκαν  στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια και έχουν διατεθεί στις Δομές Υγείας του νησιού και στο ευρύτερο κοινό. Τα φυλλάδια αυτά αποτελούν σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τα περισσότερο συνηθισμένα συμπτώματα του Παγκρεατικού Καρκίνου και αποσκοπούν στο να συμβάλλουν στην ενίσχυση της επίγνωσης των πολιτών ως προς την έγκαιρη διάγνωση του.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς: «Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει διαχρονικά τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου «Ευ Ζω με τον Καρκίνο», ο οποίος επιτελεί πολύτιμο έργο για την ευαισθητοποίηση και ενίσχυση της επίγνωσης του κοινού σε σχέση με τον καρκίνο, αλλά και την έμπρακτη στήριξη και ουσιαστική φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους. Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί μια από τις σοβαρότερες και περισσότερο επιθετικές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου. Παρά τη βελτίωση της υπάρχουσας γνώσης όσον αφορά στους ενδεχόμενους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης παγκρεατικού καρκίνου και τη βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών, εξακολουθεί να εμφανίζει από τα  χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης από όλους τους καρκίνους. Η  δράση φωταγώγησης του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να ενώσουμε τις γνώσεις και τις δυνάμεις μας και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Παγκρέατος μπορεί να σώσει ζωές. Ήρθε η ώρα να μάθουμε τα συμπτώματα του Καρκίνου του Παγκρέατος, να ακούσουμε το σώμα μας και να αναγνωρίσουμε τα πιθανά μηνύματα που μας στέλνει».

Από την πλευρά της η  Πρόεδρος του Συλλόγου «Ευ Ζω για τον Καρκίνο», Καίτη Κουναλάκη επεσήμανε: «Επικίνδυνος για την υγεία και τη ζωή. Ο δεύτερος καρκίνος σε θνησιμότητα. Είναι ανάγκη να γνωρίζουμε τα συμπτώματα και να ενημερώνουμε τον γιατρό μας, αν εμφανίζονται συχνά δύο ή περισσότερα από αυτά. Ο Σύλλογος «Ευ Ζω με τον Καρκίνο», ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Κρήτης για την συνεισφορά της στην διάχυση αυτής της πληροφορίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τον Παγκρεατικό καρκίνο, γιατί η πρόληψη σώζει ζωές. Επίσης τους ευχαριστούμε θερμά για την στήριξή τους στον 2ο Διαδικτυακό Αγώνα για την πρόληψη του καρκίνου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση