HomeΚΡΗΤΗΤΕΕ/ΤΑΚ: Ο επιχειρούμενος αποχαρακτηρισμός της νήσου Κολοκύθας από Α’ αρχαιολογική ζώνη

ΤΕΕ/ΤΑΚ: Ο επιχειρούμενος αποχαρακτηρισμός της νήσου Κολοκύθας από Α’ αρχαιολογική ζώνη

Επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απέστειλε το ΤΕΕ/ΤΑΚ με θέμα τον επιχειρούμενο αποχαρακτηρισμό της νήσου Κολοκύθας από την Α’ αρχαιολογική ζώνη.

Αναλυτικά η επιστολή:

Την Παρασκευή 15/10/2021 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) συνοδευόμενο από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν αυτοψία στη νήσο Κολοκύθα.

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ιδιωτικής εταιρείας , σε συνέχεια απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να εξεταστεί από τη Διοίκης, η έκδοση οριστικής απόφασης για την απαλλοτρίωση έκτασης αρκετών στρεμμάτων που κατέχει η εταιρεία ή η μερική τροποποίηση του χαρακτηρισμού της Α΄ αρχαιολογικής ζώνης.

Σε μια περιοχή με έντονες οικοδομικές πιέσεις,  έχει μείνει αδόμητο το νησί της Κολοκύθας, που γειτνιάζει με τη Σπιναλόγκα. Αυτό έχει επιτευχθεί λόγω του καθεστώτος προστασίας, καθώς η Κολοκύθα βρίσκεται εντός Α’ αρχαιολογικής ζώνης με κηρυγμένο υγρότοπο τις αλυκές και μέρος της αποτελεί περιοχή προστασίας τοπίου, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Διαθέτει ενάλιες αρχαιότητες, μωσαϊκό, ενετικά καμίνια κ.α καθώς και  απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον. Βρίσκεται εντός τη περιοχής επιρροής της οχυρωματικής νησίδας, ενώ η Unesco φέρεται να θέτει ως προϋπόθεση την προστασία και την αξιοποίηση των αρχαιολογικών της χώρων για να μπορέσει να προχωρήσει ο φάκελος ένταξης.

Επιπρόσθετα, το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου, με ομόφωνη απόφαση στις 20/10/2021 τάχθηκε κατά του αποχαρακτηρισμού του νησιού από Α΄ αρχαιολογική ζώνη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και πλήθος πολιτών που έχουν ιδιοκτησία στο νησί, έχουν ταχθεί κατά του αποχαρακτηρισμού.

Είμαστε αντίθετοι σε μια πιθανή απόφαση αποχαρακτηρισμού της περιοχής. Μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει την πράξη που θα καταστρέψει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αρχαιολογικά, φυσιολατρικά κ.α. καθώς και την προστιθέμενη τουριστική αξία που προσδίδει το νησί στην ευρύτερη περιοχή.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι δεν υπάρχει πρόθεση για οποιαδήποτε εναλλακτική, ζητούμε τη διασφάλιση της προστασίας της νήσου Κολοκύθας,

και δηλώνουμε την αντίθεση μας στον αποχαρακτηρισμό της από Ά αρχαιολογική ζώνη, άσχετα με την όποια αποζημίωση πρέπει να καταβληθεί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση