HomeΚΡΗΤΗ«Ας γίνουμε φορέας μεταδοτικής, υγιούς νοοτροπίας ασφαλούς οδήγησης»

«Ας γίνουμε φορέας μεταδοτικής, υγιούς νοοτροπίας ασφαλούς οδήγησης»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των συνδιοργανωτών φορέων της εκδήλωσης «Οδηγούμε με ασφάλεια», πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014, στις 7:00μ.μ. στο ξενοδοχείο Castello στην Χανιόπορτα. Στους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, η Εθελοντική Ομάδα Προτέκτα Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων «Φίλιος ΖΕΥΣ» και το Παγκρήτιο Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και Εθελ. Αιμοδοτών, φθάνοντας έτσι τους 43 φορείς.

Στην συνάντηση καθορίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την εκδήλωση καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, και αθλητικές δραστηριότητες, όπως τουρνουά ποδοσφαίρου και beach volley, συναυλία από τον Μανώλη Κονταρό, αλλά και καλοκαιρινή μουσική από τοπικούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 3 Αυγούστου, από τις 11:00π.μ., στο Thalassa Beach Bar, στην Αμμουδάρα Ηρακλείου.

Εκπρόσωποι συνδιοργανωτών φορέων καλούν τον κόσμο να συμμετέχει στην εκδήλωση της 3ης Αυγούστου, στην Αμμουδάρα και ενισχύουν το μήνυμα «Οδηγούμε με ασφάλεια»

Κωνσταντίνος Χατζημηνάς, Πρόεδρος Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Κρήτης: «Αυτοκίνητο, ένα τεχνολογικό επίτευγμα το οποίο κατασκευάσθηκε για να κάνει ευκολότερη τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, στην εργασία του και στις μετακινήσεις του. Αντ’ αυτού όμως εξελίχθηκε ως η σύγχρονη πανοπλία, το προστατευτικό και επιθετικό κέλυφος του. Οδηγοί οπλισμένοι με άγνοια, ανευθυνότητα, εγωκεντρισμό, κακές συνήθειες και αδιαφορία. (Γλυκύς φαίνεται ο πόλεμος σ’ αυτούς που δεν έχουν πείρα (από πόλεμο). Μάστιγα τις εποχής μας τα αυτοκινητικά δυστυχήματα .

image (4)

Οι σημερινοί οδηγοί τρέχουν πάνω σε χθεσινούς δρόμους, μέσα σε αυριανά αυτοκίνητα, με μεθαυριανή ταχύτητα. Υπό τη επήρεια αλκοόλ, το οποίο σβήνει τον άνθρωπο για ν’ ανάψει το κτήνος. Με πινακίδες STOP που τις έχουμε μόνο και μόνο για να διαπιστώνουμε ποιος φταίει μετά το ατύχημα. Και βέβαια η υπερβολική μας εξυπνάδα .

Όποιος οδηγεί πιο αργά από εμάς είναι ηλίθιος και όποιος πάει πιο γρήγορα είναι τρελός….

Ευκαιρία λοιπόν, η αξιόλογη και σημαντική πρωτοβουλία του Κυρίου Αυγενάκη, αλλά και των συμμετεχόντων φορέων και συλλόγων, να ενώσουμε τις φωνές μας και τις δυνάμεις μας σε αυτή την σπουδαία εκδήλωση στις 3 Αυγούστου, στο Θάλασσα.

image (5)

Ας γίνουμε φορέας μεταδοτικής υγιούς νοοτροπίας ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ»

Θανάσης Μπαλαμούτης, Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου: «Τίποτα δεν κοστίζει περισσότερο από μια ανθρώπινη ζωή. Χιλιάδες ψυχές χάνονται ετησίως στο βωμό της ασφάλτου. Κατά μέσο όρο, κάθε μέρα στη χώρα μας, πέντε άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα και δεκάδες άλλοι τραυματίζονται σοβαρά. Πρόκειται για κατ’ εξακολούθηση ανθρώπινες τραγωδίες. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ένα αβάσταχτο κόστος. Σε ανθρώπινες ζωές. Σε καταστάσεις αναπηρίας. Σε διάλυση οικογενειών. Σε κοινωνικό, σε οικονομικό, σε ανθρώπινο επίπεδο. Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί. Να μην οδηγούμε ποτέ χωρίς κράνος ή ζώνες ασφαλείας. Ποτέ κάτω από την επήρεια αλκοόλ. Να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς. Η ζωή μας και των δικών μας ανθρώπων είναι ανεκτίμητη. Γι’ αυτό ας την προστατεύσουμε.

Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κρήτης : «Καλό είναι όλοι μας να μπορούμε να οδηγούμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ηλικία, ώστε να παραμένουμε ανεξάρτητοι, αλλά και για να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πολύτιμη παρουσία, βοήθεια και εμπειρία μας στα παιδιά μας, τους φίλους μας και σε όσους αγαπούμε και μας αγαπούν.

image

Η οδική συμπεριφορά και ιδιαίτερα η οδήγηση θέτουν όμως τις δικές τους σημαντικές απαιτήσεις. Η καλή όραση είναι απαραίτητη για την ασφαλή οδήγηση. Έτσι, είναι απόλυτα αναγκαίο να επισκεπτόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα τον Οφθαλμίατρό μας για προληπτικούς ελέγχους. Ένας υγιής άνθρωπος είναι σε θέση να αντεπεξέρχεται ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της οδήγησης».

Νάσια Παστού, Πρόεδρος Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ηρακλείου «HOPE= ΕΛΠΙΔΑ»: «Όλοι μας έχουμε βιώσει άμεσα ή έμμεσα σαν θύματα, όντας εμείς οι ίδιοι ή κάποιο συγγενικό ή φιλικό μας πρόσωπο, τον πόνο ενός τροχαίου ατυχήματος. Όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε εν δυνάμει θύματα τροχαίων ατυχημάτων και να μην παίρνουμε την τωρινή μας κατάσταση δεδομένη ανά πάσα στιγμή.

Η ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, το κράνος στη μηχανή, η πιστή τήρηση των σημάτων οδικής κυκλοφορίας και των ορίων ταχύτητας αλλά και η αποφυγή οδήγησης όταν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ είναι μερικές σωτήριες κινήσεις για να ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα στην άσφαλτο.

Η ομάδα μας στηρίζει και υποστηρίζει με κάθε τρόπο συνανθρώπους μας με προβλήματα επιβίωσης και αξιοπρεπούς διαβίωσης θέλοντας να τους δώσει ελπίδα και να τους περάσει το μήνυμα ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι η ζωή τους έχει σημασία σε όποια κατάσταση και έχουν βρεθεί. Σεβόμενοι την ανθρώπινη ζωή αλλά και τον συνάνθρωπο με πολύ χαρά λαμβάνουμε συμμετοχή στην ημερήσια εκδήλωση της Κυριακής 3 Αυγούστου, στο THALASSA CLUB θέλοντας να περάσουμε μήνυμα ζωής σε όλες τις ηλικίες, σε οδηγούς, συνοδηγούς αλλά και απλούς πεζούς. ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Μήνυμα ζωής για μικρούς και μεγάλους για την Κυριακή 03 Αυγούστου, αλλά και για κάθε μέρα».

Κωνσταντίνος Μαλλιωτάκης, Critical Mass Heraklion: «Η ποδηλασία είναι μία ευχάριστη μορφή σωματικής άσκησης, φιλική προς το περιβάλλον και αποτελεί μέσο μεταφοράς για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ως αναβάτες ποδηλάτου, έχετε την μεγαλύτερη έκθεση σε διάρκεια οδήγησης στους δημόσιους δρόμους από τους οδηγούς όλων των μηχανοκίνητων οχημάτων.

Το ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων με ποδηλάτες ανέρχεται το 2005 σε ποσοστό 4,7% επί του συνολικού αριθμού των οδικών θανατηφόρων ατυχημάτων. Το 2005, 1.214 ποδηλάτες σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα στις 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένου των ανωτέρω στοιχείων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους 4 βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας για ποδηλάτες (ΕΕΜ,2007).

1. Προστατεύστε το κεφάλι σας

Οι πιθανότητες κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης μπορεί να μειωθούν κατά πολύ για τους ποδηλάτες που φορούν κράνους κατά την διάρκεια της οδήγησης.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση κράνους μπορεί να μειώσει σοβαρό και μοιραίο τραυματισμό κατά 40 – 80%.
Συνίσταται, το χρώμα του κράνους να είναι ανοιχτόχρωμο ώστε να είστε ορατοί κατά την διάρκεια της οδήγησης ενώ εξίσου σημαντική είναι και η σωστή χρήση του.

2. Να είστε ορατός

Εκτός από το χρώμα του κράνος, ντυθείτε με φωτεινά χρώμα κατά την διάρκεια της ημέρας. Την νύκτα φορέστε, οπωσδήποτε, ανακλαστικό γιλέκο σε συνδυασμό
με διαφανές/λευκό φως στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου και κόκκινο στο πίσω μέρος, αντίστοιχα Η ποδηλασία είναι μία ευχάριστη μορφή σωματικής άσκησης, φιλική προς το περιβάλλον και αποτελεί μέσο μεταφοράς για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ως αναβάτες ποδηλάτου, έχετε την μεγαλύτερη έκθεση σε διάρκεια οδήγησης στους δημόσιους δρόμους από τους οδηγούς όλων των μηχανοκίνητων οχημάτων. Συνίσταται, ο ρουχισμός να είναι άνετος ώστε να διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

3. Λειτουργία ποδηλάτου

Βεβαιωθείτε για την σωστή λειτουργία του ποδηλάτου κάνοντάς ένα γρήγορο έλεγχο, σε λιγότερο από 3 λεπτά, στα παρακάτω σημεία:

* Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών

* Ρυθμίστε το ύψος της σέλας

* Περιστρέψτε το τιμόνι

* Περιστρέψτε του τροχούς

* Δοκιμάστε τα φρένα και τις ταχύτητες

Συνίσταται, να κρατάτε το ποδήλατο σε καλή κατάσταση με τακτικούς ελέγχους.

4. Κινηθείτε έξυπνα

Αρχικά ακολουθήστε τους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας αλλά επιπλέον σημαντικά είναι:

* Να είστε προβλέψιμος

* Να κρατάτε σωστές αποστάσεις από οχήματα και πεζοδρόμια.

* Να παραμείνετε συγκεντρωμένος και οδηγείτε αμυντικά.

Να θυμάστε ότι τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα που σχετίζονται με αναβάτες ποδηλάτων συμβαίνουν στις εργάσιμες μέρες μεταξύ 4μ.μ. και 6μ.μ.
Συνίσταται, να αποφασίστε την διαδρομή που θα ακολουθήσετε πριν ξεκινήσετε και επιλέξτε δρόμους με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τέλος, εάν είστε νέος αναβάτης ή έχετε αγοράσει ένα νέο ποδήλατο, είναι μια καλή ιδέα για κάποιο χρονικό διάστημα να ασκηθείτε μακριά από κυκλοφορία
με στόχο να χτίσετε την εμπιστοσύνη σας προτού να ποδηλατήσετε στο δρόμο.

 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Να αποφεύγεις τους δρόμους με μεγάλη κίνηση Είναι καλύτερο να επιλέγεις δρόμους στους οποίους τα αυτοκίνητα είναι λιγότερα και κινούνται πιο αργά.

Άναψε φώτα Προφανές; Αν πράγματι είναι τόσο προφανές τότε γιατί οι περισσότεροι ποδηλάτες κυκλοφορούν τη νύχτα χωρίς φώτα;

Κάνε ποδήλατο σαν να ήσουν αόρατος. Είναι καλό να κάνεις ποδήλατο με τέτοιο τρόπο που τα αυτοκίνητα να μην σε χτυπούν ακόμα και αν δεν σε βλέπουν. Δεν προσπαθείς να γίνεις αόρατος, απλώς διαμορφώνεις έτσι τις συνθήκες ώστε να μην έχει σημασία αν σε είδαν ή όχι. Στους δρόμους πολύ ταχείας κυκλοφορίας τα αυτοκίνητα έχουν ελάχιστο χρόνο να σε δουν γιατί σε πλησιάζουν πολύ γρήγορα. Φυσικά πρέπει να αποφεύγεις τέτοιους δρόμους, εκτός αν υπάρχει άφθονος χώρος για ποδήλατο και αυτοκίνητο δίπλα-δίπλα. ΑΝ υπάρχει τέτοιος χώρος, τότε στους δρόμους πολύ ταχείας κυκλοφορίας, δοκίμασε να κάνεις ποδήλατο τέρμα δεξιά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση