HomeHL-GreeceΕπίδομα θέρμανσης: Για αιτήσεις έως 30/11, πληρωμές μέχρι τέλος του έτους

Επίδομα θέρμανσης: Για αιτήσεις έως 30/11, πληρωμές μέχρι τέλος του έτους

Το ύψος της ενίσχυσης είναι διπλάσιο του περυσινού και ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέχρι τέλος του έτους θα πληρωθούν όλοι όσοι έχουν κάνει αίτηση επιδόματος θέρμανσης, είτε αυτή αφορά την προηγούμενη περίοδο χειμώνα, είτε την παρούσα.

Οι αιτήσεις που θα πληρωθούν, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών, θα είναι εκείνες που θα υποβληθούν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2021 και φυσικά θα φέρουν τα κατάλληλα παραστατικά.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι όσοι δεν υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου 2021 δεν θα λάβουν το επίδομα, αλλά ότι θα το λάβουν με καθυστέρηση και κατά πάσα πιθανότητα μετά την αλλαγή του έτους.

Επίσης, θα λάβουν προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης μέχρι τέλος του έτους, όσοι συμμετείχαν πέρυσι στο επίδομα θέρμανσης και δεν διαθέτουν τα σχετικά παραστατικά.

Αρκεί μόνον να κάνουν την αίτησή τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021.

Οι προκαταβολές ή οι πλήρεις αποζημιώσεις για όσους διαθέτουν παραστατικά, θα ξεκινήσει 10 Δεκεμβρίου 2021 και -σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών- θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί από ώρα σε ώρα, έτσι ώστε να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ είτε σήμερα, είτε αύριο.

Η υπουργική απόφαση θα υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αν. υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και θα περιλάβει την στήριξη τόσο της αγοράς ξυλοκαύσιμων, όσο και της τηλεθέρμανσης που αφορά τους κατοίκους της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας και Σερρών και τις παροχές φυσικού αερίου.

Το ύψος της ενίσχυσης είναι διπλάσιο του περυσινού και ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση και των επιχειρήσεων

Ωστόσο, με 365 εκατ. ευρώ ενισχύονται και οι επιχειρήσεις, με την καταβολή των χρεώσεων ΥΚΩ των επιχειρήσεων από τα δημόσια ταμεία.

Επίσης τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι είναι πρώιμο να συζητηθεί μια παράταση της έναρξης αποπληρωμής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, με δεδομένο την ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς.

«Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να διαπιστώσουμε ότι χρειάζεται, δηλαδή πρέπει να το μετρήσουμε», είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα στοιχεία δεν δικαιολογούν μια τέτοια αναβολή έναρξης της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών δείχνουν αύξηση κατά 35% το μήνα Οκτώβριο, όπου ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης φαίνεται να μην επηρεάστηκε από τις ανατιμήσεις αγαθών.

«Το ίδιο ισχύει και για τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη», παραδέχθηκε, αλλά σημείωσε ότι τα στοιχεία είναι πρώιμα καθώς αφορούν μόνον τις πρώτες τέσσερις ημέρες του μήνα.

Πάντως όλα δείχνουν ότι το θέμα θα σταθμιστεί καθώς θα πλησιάζει η επίμαχη ημερομηνία. Ας μην ξεχνάμε πως την ερχόμενη Παρασκευή η κυβέρνηση θα φέρει τον Προϋπολογισμό του 2022. Υπάρχουν επίσης σχεδόν δύο μήνες μπροστά μας, προκειμένου να σταθμιστούν οι αποφάσεις του οικονομικού επιτελείο.

Αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι στη χώρα οι επιπτώσεις είναι μικρότερες από εκείνες της Ευρώπης, καθώς η Ελλάδα προέρχεται από μια μακρά περίοδο αποπληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι προηγουμένως ο αν. υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ανακοίνωσή του είχε καλέσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια «με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση» και να μην μεταφέρουν το σχετικό κόστος στις τιμές καταναλωτή και να συνυπολογίσουν «ότι έχουν μπροστά τους μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης στην οποία θα μπούμε από το 2022 και στα επόμενα χρόνια, την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών».

Επίσης ιδιαίτερα προσεκτικά αναφέρθηκαν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και στο θέμα του κοινωνικού μερίσματος τα Χριστούγεννα. Κατ’ αρχάς, όπως αναφέρθηκε «μέρισμα» λαμβάνει κανείς μόνον όταν υπάρχει πλεόνασμα.

«Αν και τα έσοδα πάνε καλύτερα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε πάνω σε στρώμα που βρίσκεται πάνω από ένα μεγάλο έλλειμμα», σημείωσε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Με άλλα λόγια, όπως συμβαίνει με την έναρξη αποπληρωμής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ δεν απορρίπτει την ιδέα του κοινωνικού μερίσματος, αλλά θα πρέπει και αυτή να σταθμιστεί.

powergame.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση