HomeHL-EconomyΈνα βήμα πιο κοντά σε έκτακτο βοήθημα για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Ένα βήμα πιο κοντά σε έκτακτο βοήθημα για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Στο 10μηνο, ο Προϋπολογισμός εμφανίζει ένα μαξιλάρι περίπου 1,2 δισ. ευρώ από υπερεισπράξεις φόρων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η καλή πορεία του τουρισμού, αλλά και η ανάπτυξη -που όπως όλα δείχνουν θα κλείσει στην «περιοχή» του 7%- φαίνεται ότι κάνει την κυβέρνηση να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην απόφαση για μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση, σε εκείνα τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «το γεγονός ότι τα έσοδα κινούνται σε καλύτερη του αναμενομένου πορεία, αυτό δεν σημαίνει ότι θα δοθεί μέρισμα με τους όρους του παρελθόντος, αλλά πολύ πιο στοχευμένα.

Δεν γίνεται να δώσουμε ανεξέλεγκτα και σε όλους βοήθημα τη στιγμή που το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι 7%».

Πάντως, η καλή πορεία των δημοσιονομικών φαίνεται ότι δημιουργεί ένα μαξιλάρι στον Προϋπολογισμό, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξασφαλίσει μια έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση στα ευάλωτα νοικοκυριά, όμως ακόμη και αν αυτό αποφασιστεί θα γίνει αρχές Δεκεμβρίου και σίγουρα πριν από τις 10 του επόμενου μήνα.

Όπως έλεγαν, το βέβαιο είναι ότι η λέξη μέρισμα είναι ασύμβατη προς τους θεσμούς για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο πλεόνασμα από το επιδιωκόμενο, κοινώς δεν υπάρχει περίσσευμα.

Ωστόσο, η έννοια του έκτακτου μέτρου, μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Στο 10μηνο, ο Προϋπολογισμός εμφανίζει ένα μαξιλάρι περίπου 1,2 δισ. ευρώ από υπερεισπράξεις φόρων.

Το μαξιλάρι αυτό δεν μπορεί φυσικά να καλύψει τη δημοσιονομική «τρύπα», αλλά μπορεί να δημιουργήσει «χώρο» 400- 500 εκατ. ευρώ για έκτακτα μέτρα στήριξης, χωρίς να αλλάζει το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που θα ενσωματώσει ο Προϋπολογισμός για το 2021.

Αν τελικά το υπουργείο Οικονομικών ανάψει «πράσινο φως», αυτό το έκτακτο βοήθημα θα κατευθυνθεί σε ευάλωτους συμπολίτες μας, πέρα από τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Το ενεργειακό κόστος φαντάζει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς αν κι εκτιμάται ότι η κρίση έχει ημερομηνία λήξης, η ένταση της κρίσης έχει αιφνιδιάσει.

Η τιμή του φυσικού αερίου επέστρεψε πάνω από τα 80 ευρώ, επιβεβαιώνοντας έτσι όσους είχαν επισημάνει ότι οι διαβεβαιώσεις των Ρώσων για την ομαλοποίηση της αγοράς, δεν είναι αρκετές.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία νέες αυξήσεις προϊόντων λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και θα συνεχιστεί με αιτήματα για αντίστοιχες μισθολογικές αναπροσαρμογές, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργούν νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση διά στόματος του Θ. Σκυλακάκη ζήτησε από τις επιχειρήσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή τους πολιτική ήτοι να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων.

Το εκρηκτικό ενεργειακό κοκτέιλ και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις οικονομίες της ευρωζώνης αναλύει η Κομισιόν σε ειδική μελέτη σύμφωνα με την οποία:

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να κορυφωθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2022, και σταδιακά να μειωθούν στη συνέχεια πριν σταθεροποιηθούν το 2023.

Κατά μέσο όρο οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν από 71,6 USD/βαρέλι το 2021 σε 78,9 USD/βαρέλι το 2022 και να υποχωρήσουν στα 72,3 USD/βαρέλι το 2023.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι την Άνοιξη 2022, πριν επιστρέψουν εν μέρει στα προπανδημίας επίπεδα ενώ οι τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα θα ακολουθήσουν την ίδια δυναμική

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα οδηγήσει σε αυξανόμενο κόστος παραγωγής, το οποίο μεταβιβάζεται έμμεσα στους τελικούς καταναλωτές μέσω των αυξημένων τιμών λιανικής, αν και μόνο εν μέρει.

Η άνοδος του πληθωρισμού αναμένεται να μειώσει τα κέρδη των επιχειρήσεων περιορίζοντας τις επενδύσεις ενώ επιβαρύνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώνοντας τη κατανάλωση

Η αύξηση μόνο των τιμών της ενέργειας συνεπάγεται ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ το 2021 η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να είναι περίπου 0,9 έως μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από τη πρόβλεψη της περασμένης Άνοιξης του 2021

Το ενεργειακό σοκ μειώνει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες φέτος και κατά 0,5 το 2022, πράγμα που σημαίνει ότι σωρευτικά η πραγματική απώλεια ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ θα ανέλθει σε 0,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις οι επενδύσεις συρρικνώνονται κατά 1,9% φέτος και 3,4% το επόμενο έτος και η πραγματική κατανάλωση κατά 0,3% και 0,4% αντίστοιχα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση