HomeΕΛΛΑΔΑΕξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Πάμε σε debate των 5 χωρίς Παπανδρέου – Οι εκπρόσωποί τους συζητούν αύριο με την ΕΡΤ

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Πάμε σε debate των 5 χωρίς Παπανδρέου – Οι εκπρόσωποί τους συζητούν αύριο με την ΕΡΤ

Τι θα κάνει η ΕΡΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εξελίξεις με το debate των υποψηφίων αρχηγών του ΚΙΝΑΛ καθώς όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε τηλεμαχία των πέντε, χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η ΕΡΤ κάλεσε τους εκπροσώπους των 5 υποψηφίων σε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τις διαδικασίες και την προοπτική για μια τηλεμαχία των 5.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη θα γίνει αύριο στις 12:30 και σε αυτή θα συμμετάσχουν οι κ.κ. Βαγγέλης Τσόγκας (εκ μέρους του Ν. Ανδρουλάκη), Σπύρος Καρανικόλας (εκ μέρους του Α. Λοβέρδου), Μιχάλης Λούπης (Π. Γερουλάνος), Νίκος Μπήλιος (Παύλος Χρηστίδης) και Αιμ. Σαπρανίδης (Χ. Καστανίδης). Οι εκπρόσωποι των 5 έχουν ένα κοινό τόπο για να διεξαχθεί το debate στα πρότυπα του 2017 με την πρακτική που είχε ακολουθηθεί στις τότε εσωκομματικές εκλογές που είχαν διοργανωθεί υπό την αιγίδα του Νίκου Αλιβιζάτου.

Δεν εκλήθη η εκπρόσωπος Παπανδρέου

Σημειώνεται ότι δεν εκλήθη η εκπρόσωπος Παπανδρέου Εφη Χαλάτση, μετά την άρνηση του πρώην πρωθυπουργού να αποδεχθεί τους όρους των υπολοίπων εκτιμώντας ότι θα εξελιχθεί σε reality show.

Ετσι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα δύο debates (εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα από τη δημόσια τηλεόραση) θα διεξαχθούν στις 22 και 29 Νοεμβρίου, ένα στην ΕΡΤ και ένα στην ΕΡΤ3 με τα περιφερειακά.

Υπενθυμίζεται ότι οι 5 εκπρόσωποι των υποψηφίων αρχηγών του ΚΙΝΑΛ είχαν στείλει επιστολές προς την ΕΡΤ, ζητώντας να γίνει το debate, μετά την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ ότι είναι αναρμόδια και την αδυναμία να βρεθεί κοινός τόπος στους όρους διεξαγωγής του.

Η επιστολή της πλευράς Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ

Στην επιστολή έχει στείλει προς την ΕΡΤ -χωρίς κοινοποίηση στην ΕΔΕΚΑΠ που δήλωσε αναρμόδια- ο εκπρόσωπος του Νίκου Ανδρουλάκη, Βαγγέλης Τσόγκας καλεί τη δημόσια τηλεόραση, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τα debates, να προχωρήσει στις διαδικασίες, κατά τα πρότυπα που ακολουθήθηκαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ το 2017. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνονται 3 ή 4 θεματικές ενότητες, απαντήσεις 1:30 λεπτού, με δυνατότητα ερώτησης υποψηφίου προς υποψήφιο και δυνατότητα ελεύθερης ερώτησης.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή Τσόγκα ενημερώνεται η ΕΡΤ ότι «οι εκπρόσωποι 5 υποψηφίων προέδρων συμφωνήσαμε στην επανάληψη της καθ’ όλα αποδεκτής διαδικασίας των εσωκομματικών εκλογών του 2017 υπό την αιγίδα της επιτροπής του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, με τη διεξαγωγή δύο διά ζώσης τηλεοπτικών debates ενόψει του α’ γύρου και ενός ενόψει του β’ γύρου. Στο πλαίσιο αυτό, εκ μέρους του κ. Ανδρουλάκη, επικοινωνούμε ώστε να προχωρήσετε τις σχετικές διαδικασίες, δεδομένης και της βούλησης που ήδη έχετε εκφράσει. Είμαστε βέβαιοι ότι η ΕΡΤ, ανταποκρινόμενη στον ρόλο και την ιστορική της παράδοση, θα συνδράμει στην οργάνωση και την παραγωγή των debates, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τους πολίτες».

Επιστολή έχει στείλει και ο Αιμίλιος Σαπρανίδης εκ μέρους του Χάρη Καστανίδη, ο Νίκος Μπήλιος, εκπρόσωπος του Παύλου Χρηστίδη, και ο Μιχάλης Λούπης από την πλευρά του Παύλου Γερουλάνου.

Η επιστολή στην ΕΡΤ της πλευράς Λοβέρδου

Αξιότιμοι κύριοι,

Με δεδομένο το ενδιαφέρον σας για την οργάνωση και παραγωγή του debate, αλλά και την συμφωνία των πέντε υποψηφίων προέδρων για ένα ελεύθερο, ουσιαστικό και γόνιμο δια ζώσης διάλογο μεταξύ τους, για όλα τα θέματα που αφορούν τη Χώρα, τους πολίτες και την παράταξη, όπως ακριβώς έγινε και με την καθόλα αποδεκτή διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών του 2017, με τη διεξαγωγή δύο δια ζώσης τηλεοπτικών debates ενόψει του Α’ γύρου και ενός ενόψει του Β’ γύρου, σας παρακαλώ, εκ μέρους του κ. Ανδρέα Λοβέρδου να προχωρήσετε στην οργάνωση και παραγωγή του debate.

Η ΕΡΤ, με αίσθημα ευθύνης και υπηρετώντας το θεσμικό της ρόλο ως δημόσια ραδιοτηλεόραση, είμαστε βέβαιοι ότι θα διοργανώσει και πάλι με επιτυχία τις τηλεανετρήσεις.

Στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Σπύρος Καρανικόλας- Εκπρόσωπος Ανδρέα Λοβέρδου

Η επιστολή της πλευράς Γερουλάνου

Αγαπητοί κύριοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε εκ μέρους του υποψηφίου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Παύλου Γερουλάνου, ότι είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε στη διοργάνωση debate από την ΕΡΤ μεταξύ των υποψηφίων προέδρων, στη βάση του σχήματος που μας προτάθηκε κατά τη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ του ΚΙΝΑΛ, στις 9 Νοεμβρίου. Η πρόταση εκείνη έκανε αναφορά στην επιτυχημένη διαδικασία του 2017, με 2 δια ζώσης τηλεοπτικά debates από την ΕΡΤ και την ΕΡΤ3, στις 22 και 29 Νοεμβρίου αντιστοίχως και ένα την εβδομάδα του Β’ γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων. Εφόσον η ΕΡΤ επιθυμεί να προχωρήσει στη διοργάνωση, σας γνωστοποιούμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε και τις επιμέρους λεπτομέρειες με όλα τα μέρη που θέλουν επίσης να συμμετέχουν. Επιθυμία μας είναι να διεξαχθεί ένας ανοικτός, δημοκρατικός και παραγωγικός διάλογος που θα συνεισφέρει στην ενημέρωση των πολιτών της χώρας για τις θέσεις και τις προτάσεις όλων, μια διαδικασία που βρίσκεται σε απόλυτη συνέπεια με τη δημοκρατική παράδοση της παράταξής μας.

Με εκτίμηση

Μιχάλης Λούπης – εκπρόσωπος Παύλου Γερουλάνου».

Η επιστολή Παύλου Χρηστίδη

«Προς: i. κ. Φώτη Καφαράκη, Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης ΕΡΤ
ii. κ. Γιάννη Τρουπή Διευθυντή Ειδήσεων & Ενημέρωσης ΕΡΤ
Κοιν/ση: i. κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής
ii. τους συνυποψήφιους συντρόφους

Αγαπητοί κύριοι,

Εκτιμώ ιδιαίτερα για το ενδιαφέρον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για την εν εξελίξει διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ και σας ευχαριστώ για την προθυμία διεξαγωγής debate με τους συνυποψήφιούς μου συντρόφους.

Πρόθεσή μου είναι να συμμετάσχω σε debate με τους συνυποψηφίους μου ανοιχτά, δημοκρατικά και στα πρότυπα της αντίστοιχης διαδικασίας του 2017.

Ευελπιστώ σε μια γόνιμη κι ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα αναδείξει τον πλούτο των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής. Μια συζήτηση πολιτική που θα αφορά τον κάθε Έλληνα, κι όχι μια συζήτηση περιορισμένη σε εσωκομματικά διαδικαστικά θέματα . Μάλιστα, θα ήθελα να εξετάσετε και την δυνατότητα συμμετοχής πολιτών σε αυτή την συζήτηση.

Παραμένω στη διάθεση σας

Με εκτίμηση,

Παύλος Χρηστίδης».

Οι όροι Παπανδρέου

Η πλευρά Παπανδρέου επέμεινε στους όρους που έθεσε, έτσι το debate στην ΕΡΤ, εφόσον γίνει, θα διεξαχθεί χωρίς τον πρώην πρωθυπουργό.

Η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού μετά την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ εκτιμά πως εφόσον δεν υπάρχει ένα θεσμικό όργανο που να διασφαλίζει τον ουσιαστικό διάλογο, δεν πληρούνται τα εχέγγυα για ένα debate. Εχει επίσης απορρίψει τηλεμαχίες σε ιδιωτικά κανάλια.

Οπως έγραφε το iefimerida.gr η ΕΔΕΚΑΠ μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση επαναβεβαίωσε ότι δεν είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των debates των υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑΛ. Η ΕΔΕΚΑΠ είχε δηλώσει και σε προηγούμενη συνεδρίασή της ότι δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Ωστόσο ανέλαβε να διευκολύνει την κατάσταση προτείνοντας τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης με τη συμμετοχή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου Μ. Οθωνα και Χρ. Πρωτόπαπα. Παρά ταύτα, από τις επιστολές των 6 υποψηφίων προέδρων και τη συνάντηση των εκπροσώπων των υποψηφίων στην ΕΔΕΚΑΠ, δεν προέκυψε κοινός τόπος.

Τι θα κάνει η ΕΡΤ

Στη επιστολή της προς τους υποψηφίους και την ΕΔΕΚΑΠ η ΕΡΤ τόνιζε ότι «είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ, σεβόμενη τον θεσμικό της ρόλο, θα ανταποκριθεί στις όποιες αποφάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ, ενώ όπως πάντα τις λεπτομέρειες θα τις συναποφασίσουν όλοι οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη διαδικασία».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση