HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑEurobank: Ανθεκτική προς ώρας η μεταποίηση στην άνοδο των τιμών ενέργειας

Eurobank: Ανθεκτική προς ώρας η μεταποίηση στην άνοδο των τιμών ενέργειας

Οσο συνεχίζονται οι εξάρσεις της πανδημίας, οι προβλέψεις για τις περισσότερες μακροοικονομικές μεταβλητές υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα, υπογραμμίζει η τράπεζα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, μετρούμενος βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), αυξήθηκε στο 2,8% τον Οκτώβριο 2021 (4,1% στην Ευρωζώνη) από 1,9% και -2,0% τον Σεπτέμβριο 2021 και τον Οκτώβριο 2020 αντίστοιχα.

Οπως αναφέρει η Eurobank στην τακτική της έκδοση για την οικονομία, λαμβάνοντας υπόψιν τις σταθμίσεις των επί μέρους ομάδων αγαθών και υπηρεσιών, η αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών στην Ελλάδα τον Οκτώβριο 2021 προήλθε κυρίως από τις κατηγορίες της στέγασης (περιλαμβάνει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου), των μεταφορών και της διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών.

Αναντίρρητα, ένα μεγάλο ποσοστό της αύξησης του πληθωρισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην αλλοδαπή, σχετίζεται με την άνοδο των τιμών ενέργειας.

Στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, ο μέσος ΕνΔΤΚ κατέγραψε οριακή ετήσια πτώση 0,1% από -1,1% την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (11 Νοεμβρίου 2021), ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στο 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021 εκτιμάται στο 0,1%, αντανακλώντας τη μείωση του γενικού επιπέδου των τιμών το 1 ο εξάμηνο 2021 και την αύξησή του στη συνέχεια.

Για το 2022 προβλέπεται ενίσχυση του πληθωρισμού στο 1,0% και επιβράδυνση στο 0,4% το 2023.

Οι εν λόγω προβλέψεις είναι συμβατές με το σενάριο της παροδικής ανόδου των πληθωριστικών πιέσεων.

Εντούτοις, όσο συνεχίζονται οι εξάρσεις της πανδημίας, οι προβλέψεις για τις περισσότερες μακροοικονομικές μεταβλητές υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα. Ειδικά για τον πληθωρισμό είναι χρήσιμο να λαμβάνεται υπόψιν και η διαταραχή από τη μεγάλη αύξηση της προσφοράς χρήματος από τις επί μέρους Κεντρικές Τράπεζες.

Αύξηση της παραγωγής στη μεταποίηση τον Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης παραγωγής στη μεταποίηση ενισχύθηκε κατά 3,9% MoM / 11,4% YoY τον Σεπτέμβριο 2021 από -0,2% MoM / 6,1% YoY τον προηγούμενο μήνα.

Ο μέσος όρος του εν λόγω δείκτη το 3ο τρίμηνο 2021 αυξήθηκε κατά 0,6% QoQ / 7,7% YoY από 1,4% QoQ / 14,6% YoY το 2 ο τρίμηνο 2021. Η εν λόγω επιβράδυνση, σε ποιοτικούς όρους, αναμένεται να αποτυπωθεί και στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης του 3 ου τριμήνου 2021.

Προς το παρόν, σημειώνει η τράπεζα, ο κλάδος της μεταποίησης εμφανίζει ανθεκτικότητα στην άνοδο των τιμών ενέργειας. Ωστόσο, πτωτικοί κίνδυνοι στην πλευρά της προσφοράς υφίστανται. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έρευνα της IHS Markit για τον δείκτη PMI μεταποίησης στην Ελλάδα τον Οκτώβριο 2021, οι αρνητικές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα αναμένεται να αποτελέσουν απειλή για την παραγωγή στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση