HomeHL-9Κατεβάζει «ρολά» η εστίαση – Καθολική συμμετοχή και στο Ηράκλειο

Κατεβάζει «ρολά» η εστίαση – Καθολική συμμετοχή και στο Ηράκλειο

Αυτά είναι τα αιτήματα των εστιατόρων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες εστίασης στο Ηράκλειο αφού η πτώση του τζίρου στις εν λόγω επιχειρήσεις είναι τεράστια και αγγίζει το 60%.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο cretapost.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης νομού Ηρακλείου κα. Μαρία Αντωνακάκη «για πρώτη φορά σύσσωμοι οι επιχειρηματίες του κλάδου ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία μαζί με 48 ακόμα Σωματεία από όλη την Ελλάδα».

Η αντίδραση από τους επιχειρηματίες είναι τεράστια ενώ η συμμετοχή στην απεργία της Τρίτης 16 Νοεμβρίου αναμένεται να είναι καθολική αφού τα ποσοστά φτάνουν σχεδόν στο 100%. Κάτι, που όπως ανέφερε η κα. Αντωνακάκη, συμβαίνει για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο μεγάλη συμμετοχή.

Ωστόσο, με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι επιχειρηματίες βρίσκονται πλέον σε απόγνωση και ζητούν από την πλευρά τους νέα μέτρα στήριξης ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν «τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζομένους» όπως χαρακτηριστικά τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου.

Τα μέτρα στήριξης που ζητούν άμεσα οι επιχειρηματίες της εστίασης συνοψίζονται στα εξής:

  • Μη επιστροφή επιστρεπτέων προκαταβολών
  • Συνέχιση επιδότησης ενοικίου
  • Επαναφορά του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Επίσης πλέον οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν ανεμοθωράκια (τα πλαστικά που καλύπτουν τους πελάτες από το πλάι ώστε να προστατεύονται από τον άνεμο και το κρύο) σε εξωτερικούς χώρους καθώς αν υπερβαίνουν σε ύψος το 1.30 θεωρείται κλειστός χώρος οπότε οι εστιάτορες είναι υποχρεωμένοι να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες.

Σημειώνεται ότι με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης οι επιχειρηματίες καλούνται οι ίδιοι να προβαίνουν σε έλεγχο των πιστοποιητικών των πελατών τους κάτι που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα. Αντωνακάκη «δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, αλλά η Πολιτεία».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό των επιχειρηματιών της εστίασης βρίσκονται όλα τα Σωματεία Εργαζομένων που συνεργάζονται μαζί τους: αγροτικά και κτηνοτροφικά Σωματεία, αρτοποιών, dj, όλοι στηρίζουν την απεργία της 16ης Νοεμβρίου που όπως όλα δείχνουν αναμένεται να είναι παλλαϊκή και ιδιαιτέρως ηχηρή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση