HomeHL-CultureΔίκτυο συνεργασίας δήμων με μνημεία Unesco

Δίκτυο συνεργασίας δήμων με μνημεία Unesco

Οι πρωτοβουλίες και οι 6 δράσεις που αναλαμβάνουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο πλαίσιο της ανάδειξης των Μνημείων UNESCO και της από κοινού ανάπτυξης δράσεων για την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού, οι Δήμοι με Μνημεία UNESCO αναπτύσσουν μεταξύ τους ένα Δίκτυο Συνεργασίας για το σκοπό αυτό.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Δήμο Μετεώρων και αφορά όλους τους Δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων περιλαμβάνονται οι Παγκόσμιας Κληρονομιάς ιστορικοί χώροι.

Συγκεκριμένα, αφορά 18 Δήμους ανά την Ελλάδα μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Μυκόνου με την ιστορική Δήλο. Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου λόγω της σημαντικότητας των ευρημάτων του έχει ενταχθεί από το 1990 στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οπως αναφέρει το cyclades24, ο Δήμος Μυκόνου, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε τη συμμετοχή του στο Δίκτυο Συνεργασίας της κοινής προωθητικής ενέργειας των Δήμων της Ελληνικής Επικράτειας οι οποίοι διαθέτουν ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO πιστεύοντας ότι θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για την ανάδειξη των Μνημείων και την προώθηση διαδρομών πολιτισμού ανά την Ελλάδα, γεγονός που θα έχει θετικό πρόσημο τόσο στην προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, όσο και στην σύσφιξη των σχέσεων και στην διάδοση της παράδοσης του κάθε τόπου ξεχωριστά.

Ενδεικτικά κάποιες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας είναι:

Η καθιέρωση ενός ετήσιου συνεδρίου με τη συμμετοχή των αντίστοιχων δήμων, με σκοπό την αναβάθμιση του Πολιτισμού και της Κουλτούρας που τους διέπει,

Η κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδιασμού με στόχο την αξιοποίηση των μνημείων που διαθέτουν, προσδίδοντας στα μνημεία την υπεραξία που αναλογεί,

Η κοινή προωθητική ενέργεια όλων των Δήμων της ελληνικής επικράτειας οι οποίοι διαθέτουν ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Προτείνεται την έξυπνη διαχείριση μίας κοινής προωθητικής δράσης η οποία θα ενσαρκωθεί με την αμοιβαία οικονομική συνδρομή, αντί να δαπανά ο κάθε δήμος υπέρογκα ποσά,

Η διοργάνωση καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και πολιτισμού που σχετίζονται με την προβολή και την προώθηση των αντίστοιχων δήμων.

Η συμμετοχή των δήμων σε προγράμματα Επιμόρφωσης και Εκπαίδευσης σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά, τις πολιτιστικές δομές και τις αξίες που διαθέτουν,

Η δημιουργία ενός Δικτύου Πόλεων – Δήμων το οποίο μπορεί να δημιουργήσει δράσεις και σε διεθνές επίπεδο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το πρώτο συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί 26-28 Νοεμβρίου στην πόλη της Καλαμπάκας.

Στόχος της κοινής προσπάθειας είναι η καθιέρωση ενός ετήσιου συνεδρίου με τη συμμετοχή των αντίστοιχων δήμων με σκοπό την αναβάθμιση του Πολιτισμού και της Κουλτούρας που τους διέπει.

Στο συνέδριο μεταξύ των άλλων θεμάτων θα καταρτίζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την επόμενη περίοδο για την αξιοποίηση των μνημείων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση