HomeHL-9Λογαριασμοί ρεύματος: Αύξηση της επιδότησης προανήγγειλε ο Κώστας Σκρέκας

Λογαριασμοί ρεύματος: Αύξηση της επιδότησης προανήγγειλε ο Κώστας Σκρέκας

Νέα ενίσχυση στα νοικοκυριά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα ενίσχυση στα νοικοκυριά για τους λογαριασμούς του ρεύματος προανήγγειλε μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα ενίσχυσης και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε λάβει τους λογαριασμούς έναντι, που είναι με βάση την περσινή κατανάλωση. Οι εκκαθαριστικοί που είχαν φτάσει τέλος Οκτωβρίου δεν έχουν ακόμα την κρατική επιδότηση και την έκπτωση από τη ΔΕΗ. Αυτά θα φανούν στους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, από Δεκέμβριο», εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

«Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος»

«Είχαμε προϋπολογίσει 150 εκατ. ευρώ επιδότηση και είπαμε ότι κάθε μήνα θα ερχόμαστε και θα βλέπουμε πώς έχουν κυμανθεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα και θα αυξάνουμε το ποσό της επιδότησης. Όταν κάναμε τους υπολογισμούς τον Αύγουστο η τιμή χονδρεμπορικής ήταν γύρω στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τώρα έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Είχαμε εχθές ευρεία τηλεδιάσκεψη για το πόσα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να διαθέσουμε για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό που έχουμε κατανείμει για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών θα αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος των νοικοκυριών. Η ενίσχυση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, για όλους τους καταναλωτές», αποκάλυψε ο Κώστας Σκρέκας.

«Τα χρήματα για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό, τα βρίσκουμε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

«Μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες είναι η επιδότηση από το κράτος. Ένα μέσο νοικοκυριό, με μέση κατανάλωση, καταναλώνει κατά μέσο όρο 300 κιλοβατώρες το μήνα. Η ΔΕΗ επαυξάνει την έκπτωση που κάνει μέχρι τις 600 κιλοβατώρες. Εμείς ενισχύουμε, ώστε για τις πρώτες 600 κιλοβατώρες να δει μια πολύ μικρή αύξηση το νοικοκυριό, της τάξεως των 3-4 ευρώ το μήνα. Καλύπτουμε μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Η τελευταία υπουργική απόφαση αναφέρει 470 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τετράμηνο. Έχουμε μια τεράστια διεθνή ενεργειακή κρίση που μαίνεται. Τα χρήματα για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό, τα βρίσκουμε από τα κέρδη που έχει ο ειδικός λογαριασμός που στηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα ενίσχυσης για τους καταναλωτές φυσικού αερίου

«Και για το φυσικό αέριο θα σταθούμε δίπλα στα νοικοκυριά. Έχουμε αυξήσει το επίδομα θέρμανσης και είναι δικαιούχοι και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο. Πέρυσι είχαμε αξιοποιήσει περίπου 80 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Φέτος το έχουμε αυξήσει στο 180 εκατ. ευρώ, και αυτό μαζί με την έκπτωση του 15% που θα περάσει οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές, πιστεύουμε ότι θα καλύψει μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Παρακολουθούμε τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, και θα δούμε εφόσον χρειαστεί από τον Ιανουάριο και μετά να λάβουμε και συμπληρωματικά μέτρα», είπε ο κ. Σκρέκας για το φυσικό αέριο.

Εντός Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ»

Μιλώντας, τέλος, για το νέο Εξοικονομώ, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «Μία ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας έως και 70%. Καταργήσαμε τη χρονική ιεράρχηση. Θέτουμε κριτήρια που έχουν να κάνουν με το κόστος εξοικονομούμενης κιλοβατώρας, κοινωνικά κριτήρια, και σειρά άλλων κριτηρίων, που θα προκύπτει με διαφάνεια μια λίστα. Ο οδηγός έχει ήδη δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και εντός Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα».
newsit.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση