HomePost ItΣτη Βουλή από τον Νίκο Ηγουμενίδη η ένταξη 3 κομβικών προτάσεων της ΔΕΥΑ Ηρακλείου

Στη Βουλή από τον Νίκο Ηγουμενίδη η ένταξη 3 κομβικών προτάσεων της ΔΕΥΑ Ηρακλείου

Για την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων ύδρευσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη Βουλή φέρνει 3 κομβικές προτάσεις της ΔΕΥΑ Ηρακλείου για την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων ύδρευσης ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. «Οι προτάσεις αυτές», όπως τονίζει στο κείμενο της ερώτησης ο βουλευτής, αποτελούν «συνέχεια των μεγάλων έργων αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου που εντάχθηκαν σε ένα πλήρες χρηματοδοτικό σχήμα την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», ενώ την ερώτηση συνυπογράφουν επίσης 7 ακόμη βουλευτές (Βαρδάκης Σωκράτης, Θραψανιώτης Μανόλης, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χάρης, Ραγκούσης Γιάννης και Φάμελλος Σωκράτης).

«Έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο να στηριχθεί το εγχείρημα διασφάλισης της πρόσβασης όλων των πολιτών της πόλης σε πόσιμο και ποιοτικό νερό, όσο και να στηριχθεί η Υπηρεσία και το προσωπικό της ΔΕΥΑΗ, αλλά και να προχωρήσουν οι ώριμες προτάσεις που έχουν υποβληθεί σε αυτό το πλαίσιο από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΗ», σημειώνεται στο κείμενο της ερώτησης που απευθύνεται στους Υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θέτοντας για μια ακόμη φορά το ζήτημα ενίσχυσης της ΔΕΥΑΗ με το αναγκαίο προσωπικό.

Οι 3 προτάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας που είναι ώριμες και έχουν υποβληθεί ειναι οι εξής:

Παρεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Αξιοποίησης ΑΠΕ σε εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, προϋπολογισμού 4.000.000 €. Συνοπτικά, το έργο συμβάλλει στη μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας διαχείρισης λυμάτων κατά 290.851,30 kWh/ έτος και στην εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχύος 0,963 MWp
Προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας στην ΕΕΛ Ηρακλείου και αξιοποίηση της εκροής για άρδευση, προϋπολογισμού 18.609.000,00 €. Το έργο αφορά στην αναβάθμιση του συστήματος ενεργού ιλύος της ΕΕΛ Ηρακλείου και στην κατασκευή υποδομών άντλησης μεταφοράς και αποθήκευσης επεξεργασμένων λυμάτων μέχρι την κεφαλή του αρδευτικού δικτύου προς τις αρδευόμενες περιοχές. Το προτεινόμενο έργο στόχο έχει την πλήρη επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων του Δήμου Ηρακλείου για άρδευση καλλιεργειών (ελαιοδέντρων και αμπελώνων) καθώς και την άρδευση του αστικού και περιαστικού πρασίνου του Δήμου.
Υποδομές Ύδρευσης ΔΕΥΑΗ, προϋπολογισμού 9.590.460,00 €. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του συστήματος συνεχούς παρακολούθησης και διαρκούς ελέγχου των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλείου, με τη συλλογή και αποθήκευση των σχετικών ιστορικών δεδομένων των στοιχείων του συστήματος ύδρευσης.

Και οι τρείς προτάσεις που εξειδικεύονται περαιτέρω με τεχνικούς όρους αφορούν σε έργα με σημαντικό περιβαλλοντικό, υγειονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες του Ηρακλείου, η υλοποίηση των οποίων υπαγορεύεται από υπέρτερους λόγους δημόσιας υγείας και διασφάλισης της περιβαλλοντικής αειφορίας και αφορά έργα, η υλοποίηση των οποίων είναι αναγκαία για τη συμμόρφωση της χώρας με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενωσιακή νομοθεσία.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται συγκεκριμένα: Πρώτον, εάν έχουν εξεταστεί από τα Υπουργεία αυτές οι ώριμες προτάσεις της ΔΕΥΑΗ. Δεύτερον, σε ποιο χρηματοδοτικό σχήμα και με τι χρονοδιάγραμμα θα ενταχθούν οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί. Τρίτον, εάν θα ενισχυθεί η ΔΕΥΑΗ με το αναγκαίο προσωπικό που απαιτείται με σκοπό να αναβαθμιστεί η δημοτική υπηρεσία που έχει ως αντικείμενο την ύδρευση της πόλης του Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση