HomeUncategorizedΒαρδάκης: «Τι γίνεται με τις δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις»

Βαρδάκης: «Τι γίνεται με τις δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις»

Φτάνει ο εμπαιγμός των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, αναφέρει ο Κρητικός βουλευτής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξετάσεων για την πιστοποίηση δικηγόρων και λογιστών, προκειμένου να προχωρήσουν σε έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων του ΕΦΚΑ. Σχετικά με τη διαδικασία που τελικά οδηγήθηκε σε φιάσκο, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η διεκπεραίωση των εκκρεμών συντάξεων, δεν αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί, πρώτον ότι επί ημερών της, μιλάμε για κατακόρυφη αύξηση των εκκρεμοτήτων στις συντάξεις και δεύτερον ότι το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, μπροστά στα διογκωμένα  προβλήματα, λειτουργεί σπασμοδικά, αδιαφορώντας πλήρως για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Η “ψηφιακή σύνταξη”, που κατά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του πρώην Υπουργού κ. Βρούτση, τον Ιούλιο 2020, με το πάτημα ενός κουμπιού θα έλυνε τα χέρια των εν δυνάμει συνταξιούχων, μετατοπίζεται για το 2022.

Ακολουθεί βεβιασμένα και με αλόγιστο τρόπο η υλοποίηση του Οργανογράμματος του Οργανισμού, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί (συνταξιοδοτήσεις, πανδημία, κ.λ.π.).

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκαν μετακινήσεις υπαλλήλων από τμήματα, που έχουν στην αρμοδιότητά τους, την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, προς τις νέες τοπικές Διευθύνσεις, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρξει καμία πρόβλεψη για το τι θα απογίνουν οι εκκρεμείς υποθέσεις, που είχαν χρεωθεί οι μετακινηθέντες υπάλληλοι.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2021, η κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, να απασχοληθούν στην έκδοση των συντάξεων, με σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος ώστε να εργαστούν με καθεστώς σύμβασης έργου και να διεκπεραιώνουν συντάξεις. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμιά διαδικασία σχετικά με αυτή τη κατηγορία.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, οι εκκρεμότητες τριπλασιαζονται, δημιουργώντας ξεκάθαρα μια δημοσιονομική βόμβα στην κοινωνική ασφάλιση.

Η λύση της Κυβέρνησης είναι η συμμετοχή 179, τελικά αντί 1200 – κατά τις εξαγγελίες της- πιστοποιημένων ιδιωτών δικηγόρων, λογιστών/φοροτεχνικών, στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων και εκπαίδευση αυτών μέσα από 50 διαδικτυακά μαθήματα.

Αλήθεια 50 διαδικτυακά μαθήματα αρκούν για να εκπαιδευτεί κανείς σε εκατομμύρια διατάξεις της νομοθεσίας;

50 διαδικτυακά μαθήματα αρκούν για να ανταπεξέλθουν οι επαγγελματίες αυτοί σε χιλιάδες υποθέσεις, που αφορούν διαδοχική, παράλληλη ασφάλιση και  συντάξεις Δημοσίου;

Αν στον ΕΦΚΑ η κυβέρνηση είχε προσλάβει 1.000 εργαζόμενους, αντί για 1.000 ειδικούς φρουρούς στα πανεπιστήμια, υπολογίζεται ότι θα εκδίδονταν επιπλέον 70.000 συντάξεις το μήνα και το πρόβλημα σε κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, θα λυνόταν το πολύ σε ένα εξάμηνο!

Η Κυβέρνηση οφείλει αρχικά να σταματήσει να νομοθετεί βραχυπρόθεσμα και να αντιληφθεί επιτέλους ότι ανάμεσα στις χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, υπάρχουν περιπτώσεις, ασφαλισμένων που δεν έχουν άλλο εισόδημα, δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου (χηρείας), ασφαλισμένων με πολύ υψηλό ποσοστό αναπηρίας κ.λ.π.

Φτάνει ο εμπαιγμός των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση