HomePost ItΟ Μ. Σενετάκης για τις λαϊκές αγορές

Ο Μ. Σενετάκης για τις λαϊκές αγορές

Ομιλία στο Ν/Σ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Κάποια στιγμή πρέπει να αφήσουμε πίσω τις ιδεολογικές πομφόλυγες και να συζητούμε σοβαρά και υπεύθυνα την επίλυση των προβλημάτων των συμπολιτών μας».

Με την φράση αυτή ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης έκλεισε την ομιλία του στην Βουλή για το Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορούσε στις λαϊκές αγορές.

Ο βουλευτής της ΝΔ ήταν επικριτικός στην κριτική που άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι “η ρύθμιση που επιχειρήθηκε με κοπιώδη τρόπο από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιλύει με μια σειρά ρυθμίσεις το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πραγματικοί παραγωγοί από τους παραγωγούς κατ’ όνομα (ΚΑΙ άδεια) που έχουν φορολογική αντιμετώπιση παραγωγού, αλλά κάνουν εμπόριο με μαύρα προϊόντα”.

Και συμπλήρωσε ότι “όποιος υποστηρίζει ότι το καθεστώς στις λαϊκές αγορές δεν έπρεπε να ρυθμιστεί, γιατί καλώς ήταν όπως ήταν, στην ουσία ανέχεται την παραπάνω κατάσταση η οποία τελικά είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των πραγματικών και μικρών παραγωγών που βρίσκουν μια δίοδο να διαθέσουν τα προϊόντα τους στις τοπικές λαϊκές αγορές. Αυτό όντως είναι νεοφιλελεύθερο… Και ο όρος σας ανήκει.”

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Μου κάνει εντύπωση που σε όλα σχεδόν τα νομοσχέδια η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκει και εντοπίζει κάτι, φανταστικό συνήθως, για να πει ότι δήθεν η ΝΔ εκπροσωπεί τις ελίτ, είναι κόμμα των μεγάλων συμφερόντων… Α, και φυσικά είναι νεοφιλελεύθερη. Αυτό κολλάει πάντα και παντού.

Το ίδιο συνέβη και με αυτό το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός ανέβασε το αρχικό νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση. Οι φορείς υπέβαλαν τις προτάσεις τους σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι τοπικοί βουλευτές που μετέφεραν και αυτοί απόψεις παραγωγών και επαγγελματιών είχαν και αυτοί αλλεπάλληλες συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Το ίδιο και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με απλά λόγια έγινε εξαντλητικός διάλογος.

Και έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και μηδενίζει, ως συνήθως. “Προσχηματικός ο διάλογος”, λέει.

Από που προκύπτει αυτό;

Διότι πως γίνεται να συμβαίνει, μετά από όλη αυτή τη διαβούλευση, το αρχικό νομοσχέδιο να κατατίθεται τελικά ενσωματώνοντας όλες τις παρατηρήσεις των εμπλεκόμενων και μιλάει η αντιπολίτευση για προσχηματικό διάλογο;

Μα για να καταλάβω. Όλες αυτές οι πραγματικές αλλαγές που έγιναν, χωρίς να αλλάζει ο πυρήνας του Νομοσχεδίου, είναι προσχήματα;

“Έκανε κωλοτούμπα, ο Άδωνις”, λέει πάλι η αξιωματική αντιπολίτευση. “Υπέκυψε σε πιέσεις”.

Μα ποιες πιέσεις, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης; Ο διάλογος είναι πίεση. Κι όταν συμφωνείς υποκύπτεις;

Αυτή δεν είναι η δουλειά του υπουργού; Να προτείνει και να δέχεται τις αλλαγές και τις διορθώσεις που προτείνει η Βουλή; Εμείς εδώ δεν είμαστε το νομοθετικό σώμα;

Και αφού κάπου εδώ εξαντλείται όλος ο πρόλογος πάμε στο κυρίως θέμα:

“Ξεπουλάτε τις λαϊκές αγορές στις πολυεθνικές”! Η γνωστή ατάκα για τη ΝΔ των ελίτ.

Και ακολουθεί το άλλο, πιο καλό. “Ο υπουργός κλείνει τις λαϊκές”!

Και λες, δεν ακούω καλά!

Μα ποιος δεν θυμάται, ποιος λαϊκός άνθρωπος, από αυτούς που υποτίθεται εκφράζετε, δεν θυμάται ότι οι λαϊκές αγορές ΔΕΝ έκλεισαν στην πανδημία, γιατί αυτή η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έβαλε πλάτη να μην κλείσουν.

Αυτή η κυβέρνηση ΔΕΝ τις έκλεισε, κόντρα στις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Και θα έρθει τώρα να τις κλείσει με ένα νομοσχέδιο; Ειλικρινά, είναι σοβαρό να λέτε τέτοια πράγματα;

Κι όμως δεν εξαντλείστε. Αφού τελικά δεν βρήκατε ΠΟΥΘΕΝΑ στο νομοσχέδιο σημείο που να λέει ότι οι λαϊκές αγορές, δίνονται σε πολυεθνικές. (Αντίθετα, παραμένουν στο δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση).

Αφού τελικά δεν βρήκατε ΠΟΥΘΕΝΑ στο νομοσχέδιο σημείο να λέει ότι οι λαϊκές αγορές κλείνουν, έρχεται το νεοφιλελεύθερη ΝΔ.

Τι είναι λοιπόν αυτό το νεοφιλελεύθερο που επικαλείστε;

Το ότι επιχειρεί να ρυθμίσει και να διαχειριστεί ολιστικά τις υπαίθριες αγορές, εισάγοντας  τις στην ψηφιακή εποχή;

Το ότι δηλαδή παραγωγοί και επαγγελματίες θα βλέπουν τις θέσεις τους ψηφιακά; Το ότι θα γνωρίζουν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και θέσεων, ευνοεί τις ελίτ και τα μεγάλα συμφέροντα;

Πως γίνεται ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από διαφάνεια να ευνοεί τους λίγους;

Το αντίθετο γίνεται. Ένα διαυγές σύστημα που δίνει ίσες ευκαιρίες.

Είναι νεοφιλελεύθερο να μπορούν οι νέοι να εμπιστευτούν ξανά το κράτος; Να πιστέψουν ότι μπορούν να εργαστούν και να προκόψουν; Να γίνουν και αυτοί νοικοκυραίοι;

Γιατί εμείς είμαστε κόμμα των νοικοκυραίων. Όχι των ελίτ, κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και επειδή νοικοκυραίοι βρίσκονται πίσω, αλλά και μπροστά από τον πάγκο, είναι νεοφιλελεύθερο ο e-καταναλωτής;

Είναι νεοφιλελεύθερο ένα ψηφιακό σύστημα που ευνοεί τον ανταγωνισμό αφού διευρύνεται για να μπει όλο το εμπόριο;

Είναι νεοφιλελεύθερο ένα ψηφιακό σύστημα που ευνοεί και τον καταναλωτή, ο οποίος θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να πατά ένα κουμπί και να βρίσκει το προϊόν που θέλει στην χαμηλότερη τιμή;

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν τα λέει αυτά.

Αλλά ούτε κι εσείς τα εννοείτε τελικά. Γιατί το e-καταναλωτής υπήρχε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είδα να το καταργείτε. Απλά δεν λειτουργούσε. Δεν είχατε καταφέρει να το λειτουργήσετε πιθανόν λόγω της ανικανότητας σας. Ε τώρα λειτουργεί και ήδη 200.000 το έχουν αγκαλιάσει.

Κι όμως, κι εδώ βρίσκετε κάτι να πείτε.

Δεν μπορούν λέει οι παραγωγοί και επαγγελματίες των λαϊκών αγορών να παρακολουθήσουν την τεχνολογία. Έτσι, πιστεύετε; Έχετε δει τα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Τόσο πολύ υποτιμάτε τους ανθρώπους του μόχθου;

Πιστεύετε ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την τεχνολογία;

Εμείς πιστεύουμε το εντελώς αντίθετο.

Αλλά και για αυτούς τους λίγους που πιθανώς δυσκολεύονται, μεριμνούμε για τη διευκόλυνση τους. Και θα δείτε πόσο γρήγορα θα απορροφηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που κατευθύνονται σε εκπαίδευση και εξοπλισμό στον συγκεκριμένο κλάδο.

Όπως φυσικά και πιστεύουμε ότι η ρύθμιση που επιχειρήθηκε με κοπιώδη τρόπο από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιλύει με μια σειρά ρυθμίσεις το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πραγματικοί παραγωγοί από τους παραγωγούς κατ’ όνομα (ΚΑΙ άδεια) που έχουν φορολογική αντιμετώπιση παραγωγού, αλλά κάνουν εμπόριο με μαύρα προϊόντα.

Όποιος λοιπόν υποστηρίζει ότι το καθεστώς στις λαϊκές αγορές δεν έπρεπε να ρυθμιστεί, γιατί καλώς ήταν όπως ήταν, στην ουσία ανέχεται την παραπάνω κατάσταση η οποία τελικά είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των πραγματικών και μικρών παραγωγών που βρίσκουν μια δίοδο να διαθέσουν τα προϊόντα τους στις τοπικές λαϊκές αγορές.

Αυτό όντως είναι νεοφιλελεύθερο… Και ο όρος σας ανήκει.

Κλείνω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέγοντας πως

Σας ευχαριστώ!

Διαφήμιση
Διαφήμιση