HomeΕΛΛΑΔΑΥψηλές τιμές ενέργειας: Ανησυχία για νέο κύμα ανατιμήσεων

Υψηλές τιμές ενέργειας: Ανησυχία για νέο κύμα ανατιμήσεων

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 20%

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας διεθνώς που προδικάζουν νέες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες έχουν φέρει τα νοικοκυριά στα όρια τους, ενώ το μείγμα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό με τον υψηλό ρυθμό του πληθωρισμού καθώς με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat τον Οκτώβριο κινήθηκε στο 3% σε ετήσια βάση από το 1,9% τον Σεπτέμβριο.

Πέρα από τη σκληρή πραγματικότητα των «ραφιών» είναι και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή.

Σύμφωνα με αυτά με ρυθμό 4,1% τον Οκτώβριο, από 3,4% έναν μήνα πριν και έναντι πρόβλεψης για 3,7% κινήθηκε πληθωρισμός στις 19 χώρες.

Παράλληλα με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έφτασε στο 3% από 1,9% το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο καταγράφεται άνοδος κατά 1,7% σε μηνιαία βάση, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο για χώρα της Ευρωζώνης, πίσω μόνο από το 1,8% του Βελγίου.

Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός Οκτωβρίου είναι στο πιο υψηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2008, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο κινούνται οι αυξητικές τάσεις στις τιμές είναι ο πιο γρήγορος από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή το 1997.

Κύρια αιτία για την κίνηση αυτή των τιμών είναι το ράλι στις τιμές ενέργειας, στις πρώτες ύλες και τα προβλήματα τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιορίζουν την προσφορά της βιομηχανικής παραγωγής.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 20%

Πολύ μεγάλη αύξηση της τάξης του 19,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 8,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020 με το 2019.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 5,2% τον Σεπτέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2021, έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020.

Τι λέει η ΕΚΤ;

Σύμφωνα πάντως, με όσα δήλωσε μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, που άφησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα μειωθεί στη διάρκεια του επόμενου έτους.

Όπως μετέφερε το Reuters η επικεφαλής της ΕΚΤ απέρριψε τα στοιχήματα της αγοράς ότι ο πληθωρισμός θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, λέγοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές θα έχουν εκτονωθεί τότε.

Πάντως μπορεί να καταγράφεται μια αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου, αλλά ακόμη μένει πολύς δρόμος να διανυθεί. Αντίθετα στο πετρέλαιο καταγράφεται σημαντική άνοδος.

Έτσι το αμερικανικό αργό κατέγραψε μέσα στο μήνα άνοδο άνω του 11%.

Την ίδια ώρα το πετρέλαιο τύπου Brent σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 7,5%.

Το φυσικό αέριο

Στο μέτωπο του φυσικού αερίου μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Βλ. Πούτιν για την αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Gazprom προς την ΕΕ οι τιμές αποκλιμακώθηκαν κατά 13% σε μια ημέρα και υποχώρησαν μέσα σε λίγες ώρες στα επίπεδα των 75 ευρώ.

Βέβαια σε σχέση με πέρυσι είναι περίπου 400% πιο πάνω ενώ βέβαια κανείς δεν ξέρει πότε θα κλείσει αυτός ο κύκλος των έντονων διακυμάνσεων.

Παράγοντες της αγοράς, μάλιστα, επιμένουν ότι οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.

Όπως τονίζουν ακόμη κι αν ισορροπήσουν θα επηρεάζονται από τα δεδομένα της λεγόμενης πράσινης μετάβασης, που απαιτεί μεγάλο εύρος επενδύσεων σε νέες μορφές ενέργειας.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση