HomeΚΡΗΤΗΣτα Δωδεκάνησα το πλοίο με τους 400 μετανάστες που εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης

Στα Δωδεκάνησα το πλοίο με τους 400 μετανάστες που εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης

Έντονη διαμαρτυρία Ελλάδας σε ΕΕ-Frontex για τη στάση της Τουρκίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες προκειμένου η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να πάρει πίσω τους 400 και πλέον μετανάστες που μετέφερε το τουρκικό πλοίο προχωράει η Αθήνα.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος έστειλε αίτημα, σε συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και με την έγκριση του Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα για να παραλάβει πίσω τους μετανάστες, όπως υποχρεούται να κάνει σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση που έχει υπογράψει.

Επίσης, υπήρξε επικοινωνία με την Frontex και την Κομισιόν και έγινε σαφές ότι η Ελλάδα βάσει των δεσμεύσεων θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο, αλλά ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, παίρνοντας πίσω τους μετανάστες όπως αναφέρει το prototheema.gr.

meta2

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost το πλοίο με τούρκικη σημαία που μεταφέρει εκατοντάδες μετανάστες, εξέπεμψε sos ανοιχτά της Κρήτης, ρυμουλκείται με ευθύνη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, ώστε να μείνουν σε ασφαλές σημείο οι επιβαίνοντες εωσότου γίνουν οι διαδικασίες για την επιστροφή τους.

Δείτε το βίντεο από τη γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα

Το φορτηγό πλοίο θα μεταφερθεί σε νησί των Δωδεκανήσων και οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο ξεκίνησε από κάποιο λιμάνι της Τουρκίας και είχε προορισμό την Ιταλία. Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται και οι διακινητές.

meta

Στην επιχείρηση συμμετέχει ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Λ.Σ.

Οι φωτογραφίες είναι από το  Υπουργείο Ναυτιλίας, Λιμενικό, aegeanboatreport.com

Διαφήμιση
Διαφήμιση