HomeHL-TOPΦώφη Γεννηματά: «Έφυγε» μαχήτρια και ασυμβίβαστη

Φώφη Γεννηματά: «Έφυγε» μαχήτρια και ασυμβίβαστη

Θλίψη χωρίς τέλος για το θάνατο της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σοκ στον πολιτικό κόσμο και τον απλό κόσμο για την απώλεια μίας γενναίας γυναίκας και αγαπητής πολιτικού. Εκδηλώσεις συμπαράστασης απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής, αίσθηση και στο εξωτερικό από το τραγικό νέο. Αύριο σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της και η κηδεία της.

Σε κατάσταση σοκ και με έκδηλη συγκίνηση ο πολιτικός κόσμος, η παράταξη που την ανέδειξε και της οποίας ηγήθηκε από το 2015, αλλά και απλοί πολίτες, που ένιωσαν δική τους τη μάχη που έδωσε επί σειρά ετών με τον καρκίνο, ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν την Φώφη Γεννηματά, η κηδεία της οποίας θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι, με τιμές εν ενεργεία υπουργού. Νωρίτερα η σορός της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή θα γίνει στο Α’ νεκροταφείο της Αθήνας.

Η απώλεια της Φώφης πάγωσε τον πολιτικό κόσμο και όλοι, φίλοι και αντίπαλοι εξέφρασαν με κάθε δυνατό τρόπο τη συμπαράστασή τους, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη και καταλυτική επίδραση που είχε η 57χρονη πολιτική αρχηγός στη δημόσια ζωή του τόπου, όχι μόνο με την πολιτική της δράση, αλλά και ως σύμβολο γενναιότητας απέναντι στο τραγικό παιχνίδι της μοίρας.

Για την αυριανή ημέρα της κηδείας κηρύχθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού εθνικό πένθος και γι’ αυτό η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε. Η Βουλή θα παραμείνει κλειστή για μία εβδομάδα, οι προεκλογικές δραστηριότητες στο Κίνημα Αλλαγής ανεστάλησαν για αυτές τις ημέρες, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέστειλε τις πολιτικές του δράσεις μέχρι την κηδεία.

Στη Βουλή, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της, εκτυλίχθηκαν συγκινητικές σκηνές, με βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων να ξεσπούν σε λυγμούς και να αγκαλιάζονται συγκλονισμένοι, ενώ το έδρανο που κάθονταν η Φώφη ως αρχηγός του ΚΙΝΑΛ ήταν γεμάτο με λουλούδια.

Τα συλλυπητήρια μηνύματα ήταν εκατοντάδες χθες με αυτά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των πολιτικών αρχηγών και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να ξεχωρίζουν. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί για το ΚΙΝΑΛ, σχεδόν σύσσωμο το πολιτικό συμβούλιο, βουλευτές από όλα τα κόμματα εξέφρασαν τη βαθιά τους λύπη και τη συμπαράσταση στους οικείους της Φώφης για τη μεγάλη απώλεια.

Με αξιοπρέπεια στην τελευταία μάχη

Γεννημένη στις 17 Νοεμβρίου 1964 στους Αμπελόκηπους της Αθήνας, η Φώφη Γεννηματά εμβαπτίστηκε από νωρίς στην κολυμβήθρα της «μεγάλης πολιτικής», καθώς ο πατέρας της Γιώργος, υπήρξε από τους κορυφαίους αγωνιστές, ιδρυτικό στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ και αργότερα σύμβολο των αγώνων για την κοινωνική δικαιοσύνη και το κοινωνικό κράτος, ειδικά με την ίδρυση του ΕΣΥ. Η Φώφη σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στα 22 της χρόνια έκανε τον πρώτο της γάμο από τον οποίο απέκτησε την Αιμιλία. Το 2003 παντρεύτηκε τον Ανδρέα Τσούνη με τον οποίο έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της, αποκτώντας άλλα 2 παιδιά, την Κατερίνα και τον Γιώργο.

Μπήκε στην πολιτική το 2000, εκλεγόμενη τότε βουλευτής στη δεύτερη νίκη του Κώστα Σημίτη.

Η προσωπική αναμέτρηση με τον καρκίνο, από τον οποίο είχε χάσει πρόωρα και τους δύο γονείς της, ξεκίνησε το 2008 και κατάφερε πολλές φορές να βγει νικήτρια, πριν χάσει την τελευταία άνιση μάχη. Έδωσε τη μάχη αυτή με διακριτικότητα και αξιοπρέπεια και μίλησε δημόσια μόνο και μόνο για να δώσει κουράγιο και να εμπνεύσει.

«Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι ο καρκίνος είναι ανίκητος. Εγώ θα παλέψω… Περνάς από την οργή, από το πένθος, από την αίσθηση της αδικίας, αναγκάζεσαι να κρατήσεις τις καλές στιγμές και αυτό το πράγμα στο τέλος σου δίνει μια δύναμη» είχε πει κάποτε, εξηγώντας πως αντλούσε δύναμη από την οικογένειά της για να δίνει τη μάχη με πείσμα.

Η Φώφη Γεννηματά ουδέποτε παραπονέθηκε για όσα δύσκολα της επιφύλαξε η μοίρα και παρέμεινε όρθια μέχρι το τέλος. Ίσως δεν ήθελε να χαρίσει ούτε μία μέρα, ούτε μία στιγμή στον αδυσώπητο εχθρό της. Κυρίως δεν ήθελε να εκχωρήσει στην ασθένεια την αξιοπρέπειά της. Έμεινε στις επάλξεις ως την τελευταία στιγμή που της επέτρεπαν οι δυνάμεις της και αποχώρησε από την πρώτη γραμμή μόνο όταν δεν γινόταν αλλιώς. Ακόμα και λίγα 24ωρα πριν μπει στο νοσοκομείο καταβεβλημένη, μιλούσε στη Βουλή και έκανε σχέδια για το Κίνημα Αλλαγής. Έφυγε όπως ήθελε και όπως ήταν πάντα: Μαχήτρια και ασυμβίβαστη.

Χρήματα αντί στεφάνων

Να σημειωθεί ότι η οικογένεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, εξέφρασε την επιθυμία αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Κιβωτός ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

λογαριασμοί

EUROBANK: 0026 0178 870100 872073 IBAN : GR3702601780000870100872073 SWIFT / BIC: ERBKGRAA (ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ) Bank Address Eurobank Branch No 178, Piraeus str 9-11, 10552 Athens ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023 – 032595 – 870 IBAN:GR3801720230005023032595870 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 100/296102-42 IBAN: GR6201101000000010029610242

ALPHA BANK: 183002002003534 IBAN: GR4801401830183002002003534

XAMOΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ο κάθε δωρητής στην αιτιολογία κατάθεσης να σημειώνει το όνομα Φώφη Γεννηματά και το κωδικό 19963.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση