HomeΕΛΛΑΔΑΤο παρασκήνιο πίσω από την ασθένεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ

Το παρασκήνιο πίσω από την ασθένεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ

Πώς μετά από το υπερατλαντικό ταξίδι ο 82χρονος Πατριάρχης βρέθηκε στο νοσοκομείο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρόγραμμα του επίσημου ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθεί και πάλι από νωρίς το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος λίγες ώρες μετά την προσγείωσή του στη βάση Αντριους στο Μέρυλαντ βρέθηκε να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ουάσινγκτον.

Ο κ.Βαρθολομαίος έγινε δεκτός στις ΗΠΑ με τιμές αρχηγού κράτους, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι  στην Ουάσινγκτον. Το δωδεκαήμερο ταξίδι του θα ολοκληρωθεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα τελέσει, μεταξύ άλλων, στα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νικολάου στο ground zero, στις 2 Νοεμβρίου και αναχωρεί στις 3 Νοεμβρίου για την Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, η επίσκεψη του κ.Βαρθολομαίου έχει έντονο παρασκήνιο, αφού κάποιοι από την «παλιά φρουρά» της Αρχιεπισκοπής και κάποια στελέχη της ομογένειας που συνδέονται μαζί τους θα προτιμούσαν το ταξίδι να μην γινόταν τη δεδομένη χρονική στιγμή, αφού θεωρούν ότι ενισχύει το κύρος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, λίγο καιρό μετά το σάλο που είχε ξεσηκωθεί από την παρουσία του τελευταίου στα εγκαίνια του «σπιτιού της Τουρκίας». Είναι χαρακτηριστικό των αντιδράσεων ότι παρά την αρχική  δέσμευση ομογενών για να ναυλωθεί ιδιωτικό αεροσκάφος για το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη πρότειναν να ταξιδεύσει με το αεροσκάφος της γραμμής, δηλαδή με την… Turkish Airlines. Τελικά, ναυλώθηκε ένα falcon -900 με δαπάνη του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα (που πρόσφατα εξαγόρασε και λειτουργεί τα ναυπηγεία του Νεωρίου Σύρου) που μετέφερε τον κ.Βαρθολομαίο και τη δεκαμελή συνοδεία του στις ΗΠΑ και τη στρατιωτική βάση όπου προσγειώνονται τα αεροσκάφη των αρχηγών κρατών που επισκέπτονται επίσημα τη χώρα. Να σημειωθεί, δε ότι το ταξίδι του Πατριάρχη επρόκειτο αρχικά να γίνει πέρσι τον Μάιο και θα γινόταν δεκτός από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

Ο Πατριάρχης έφτασε στις ΗΠΑ έχοντας προηγουμένως ακολουθήσει ένα ιδιαίτερα βαρύ και απαιτητικό πρόγραμμα και λόγω των εκδηλώσεων που είχαν οργανωθεί για τη συμπλήρωση 30 ετών από την ανάδειξή του στον πατριαρχικό θρόνο και στις οποίες είχε παραστεί, αλλά και ταξιδιών στο εξωτερικό. Φτάνοντας στις ΗΠΑ βρέθηκε να μην έχει τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης, αφού λίγο μετά την άφιξή του οργανώθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν του από την πρέσβειρα της χώρας μας στις ΗΠΑ, κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Ωστόσο, παρά τον αρχικό προγραμματισμό το δείπνο δεν έγινε στο ξενοδοχείο St. Regis όπου έχει καταλύσει ο πατριάρχης στην Ουάσινγκτον, και ειδικότερα στο εστιατόριο Alhambra,  αλλά στην πρεσβευτική κατοικία. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επιλογή του ξενοδοχείου είχε γίνει αφενός για να περιοριστούν οι μετακινήσεις του ιεράρχη, αλλά και για να παραστούν περί τους 250 καλεσμένους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη της ομογένειας, ως απόδοση τιμών στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Αντ’ αυτού το δείπνο μετατέθηκε στην πρεσβευτική κατοικία και μάλιστα στον κήπο όπου οι περίπου 70 καλεσμένοι γρήγορα διαπίστωσαν ότι έπρεπε να καθίσουν έξω με θερμοκρασία 14- 15 βαθμών, χωρίς να λειτουργούν τα θερμαντικά σώματα. Μάλιστα, το όλο σκηνικό στο δείπνο περιγράφεται με μελανά χρώματα, αφού το μενού (ντολμαδάκια, χωριάτικη σαλάτα και αρνί φιλέτο με πατάτες baby) χαρακτηρίσθηκε πολύ κατώτερο των περιστάσεων, ενώ το γλυκό άρχισε να σερβίρεται ενώ οι καλεσμένοι αποχωρούσαν…

Ο συνδυασμός της κούρασης και της παραμονής σε εξωτερικό χώρο -στο δείπνο έγιναν και οι αναγκαίες προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις- ήταν αρκετός για να κάνουν τον 82χρονο Πατριάρχη να αισθανθεί αδιαθεσία και να διακομισθεί για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Ενδεικτικό πάντως είναι, ότι ο προσωπικός γιατρός του πρέδρου Μπάιντεν ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του.

Πάντως,  το ταξίδι του πατριάρχη στις ΗΠΑ ξαναφέρνει στην επιφάνεια τις αντιπαραθέσεις στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής με πρωταγωνιστές πρόσωπα που ουδέποτε είδαν με «καλό μάτι» την έλευση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και επιθυμούσαν άλλα πρόσωπα να διαδεχθούν τον Δημήτριο, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οικονομικά σκάνδαλα είχαν καταρρακώσει το κύρος της: Ακόμη, άλλωστε, αναζητούνται δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια που είχαν συγκεντρωθεί από τους ομογενείς για τον Άγιο Νικόλαο.  Μάλιστα, παρατηρητές των όσων συμβαίνουν εκεί, σημείωναν πως αυτά τα πρόσωπα είχαν κινήσει νήματα στο παρασκήνιο με αφορμή την παρουσία του κ.Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «σπιτιού της Τουρκίας».
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση