HomeHL-WorldΠΟΥ: Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί υγειονομικοί

ΠΟΥ: Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί υγειονομικοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο οργανισμός από 117 χώρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεκάδες χιλιάδες υγειονομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Παγκόσμιας Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από 117 χώρες. Την ίδια στιγμή, δύο στους πέντε υγειονομικούς στον πλανήτη παραμένουν ανεμβολίαστοι, καθώς σε πολλές χώρες εξακολουθούν να μην υπάρχουν ευρέως διαθέσιμα εμβόλια.

Η μελέτη αντλεί στοιχεία έως τον Μάιο του 2021, όταν η νόσος είχε κοστίσει 3,45 εκατ. ζωές (πλέον o παγκόσμιος απολογισμός έχει φθάσει τα 4,9 εκατ. ζωές). Ο αριθμός των νεκρών υγειονομικών τον Μάιο υπολογιζόταν σε 80.000 κατ’ ελάχιστο και 180.000 στο μέγιστο. Δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία για τους θανάτους, υπάρχουν όμως για τους εμβολιασμούς και αυτά δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Ενώ στις πλούσιες χώρες τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών είναι πολύ υψηλά, στην Αφρική έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 10% των υγειονομικών.

«Το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 10 μήνες από την έγκριση των πρώτων εμβολίων και εκατομμύρια υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμη, είναι κόλαφος για τις χώρες και τις εταιρείες που ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Η ραχοκοκαλιά κάθε συστήματος υγείας είναι οι εργαζόμενοί της. Η COVID-19 είναι μια απόδειξη για το πόσο εξαρτιόμαστε από αυτούς τους ανθρώπους και πόσο ευάλωτοι είμαστε αν οι άνθρωποι που προστατεύουν την υγεία μας είναι οι ίδιοι απροστάτευτοι».

Ο ΠΟΥ ανησυχεί και για άλλες επιπτώσεις της πανδημίας στους υγειονομικούς, όπως είναι η υπερκόπωση και το υπερβολικό άγχος. Χωρίς επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς εμβόλια, η δουλειά τους γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Παρά τις υποσχέσεις για κατασκευή εργοστασίων παραγωγής εμβολίων στην Αφρική από τις εταιρείες Pfizer και Moderna, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια ελπίδα ότι οι μεγάλες εταιρείες θα ασχοληθούν με τα ελάχιστα περιθώρια κέρδους που αφήνει η αφρικανική αγορά.

Υπάρχει, ωστόσο, μια εταιρεία από τη Νότια Αφρική, η Afrigen Biologics and Vaccines, στην οποία ο ΠΟΥ έχει αναθέσει να «μαντέψει» τη συνταγή του εμβολίου της Moderna, να παρασκευάσει το εμβόλιο και να διδάξει και σε άλλες εταιρείες από χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος πώς να κάνουν το ίδιο. «Το αποκαλούμε κόμβο μεταφοράς τεχνογνωσίας», σημείωσε ο Μάρτιν Φρίντε, αξιωματούχος του ΠΟΥ που είναι υπεύθυνος για αυτή την προσπάθεια. «Θα καλέσουμε κατασκευαστές από όλο τον κόσμο να μάθουν τη διαδικασία, ώστε η τεχνολογία αυτή να γίνει ευρέως διαθέσιμη».

Κυψέλη έρευνας

Μέχρι πρόσφατα η εταιρεία κατασκεύαζε κτηνιατρικά εμβόλια με παραδοσιακές μεθόδους. Πλέον, έχει μετατραπεί σε κυψέλη έρευνας για την τεχνολογία αιχμής mRNA. Ο λόγος που η εταιρεία προσπαθεί να παράξει το εμβόλιο της Moderna και όχι της Pfizer είναι επειδή πολλά βήματα της διαδικασίας είναι ήδη δημοσιευμένα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Moderna βασίστηκε σε έρευνα δημόσιων ιδρυμάτων και έλαβε δημόσια χρηματοδότηση για να παρασκευάσει το εμβόλιο, άρα έχει μεγαλύτερες υποχρεώσεις διαφάνειας. Παρ’ όλα αυτά, η επικεφαλής της Afrigen, Πετρονέλα Τρεμπλάνς, τονίζει ότι η αίτηση για τις πατέντες της Moderna «είναι διατυπωμένη πολύ προσεκτικά, ώστε να μην αποκαλύπτει τα πάντα».

Η νοτιοαφρικανική εταιρεία γνωρίζει πλέον ποια μηχανήματα και ποια συστατικά χρειάζεται, αλλά της απομένει περισσότερη δουλειά για να προσδιορίσει τις ακριβείς συγκεντρώσεις και τους χρόνους ανάμειξης. Το δυσκολότερο κομμάτι είναι η παραγωγή του νανο-λιπιδίου που προστατεύει το mRNA για όσο διάστημα αυτό κυκλοφορεί στον οργανισμό. Φυσικά, η διαδικασία θα ήταν πιο εύκολη αν η Moderna μοιραζόταν την τεχνολογία, όπως την προέτρεψαν πρόσφατα δεκάδες Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές, μην παραλείποντας να της υπενθυμίσουν ότι έχει λάβει δημόσια χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Η Moderna βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον ΠΟΥ για το ζήτημα αυτό, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για μια ευρύτερη συμφωνία διαμοιρασμού της γνώσης στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση