HomeΕΛΛΑΔΑΣυνάντηση Μηταράκη με Ελβετούς υπουργούς: «Η κατάσταση στη Ελλάδα στο μεταναστευτικό έχει βελτιωθεί»

Συνάντηση Μηταράκη με Ελβετούς υπουργούς: «Η κατάσταση στη Ελλάδα στο μεταναστευτικό έχει βελτιωθεί»

Τι συζητήθηκε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση με την υπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Ελβετίας, Κάριν Κέλερ-Σάτερ, και τον υφυπουργό Μετανάστευσης, Μάριο Γκάτικερ, είχε σήμερα (22/10), στην Αθήνα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Oπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία των χωρών τους σε διμερές επίπεδο, αλλά και για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών στη διαχείριση του μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κ. Κέλερ-Σάτερ, επισήμανε ότι «η κατάσταση στη Ελλάδα όσον αφορά στη μετανάστευση έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και η Ελβετία συνέβαλε σε αυτή τη βελτίωση. Oπως ίσως γνωρίζετε, έχουμε αναλάβει έναν ικανό αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων. Προσπαθούμε να στηρίξουμε με διάφορα προγράμματα την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Μετανάστευσης».

Στη συνέχεια, παρατήρησε ότι «η Ελβετία βρίσκεται στη μέση της Ευρώπης, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να κατανοήσουμε τις συνθήκες που βιώνουν οι χώρες που έχουν θαλάσσια σύνορα». Η Ελβετή υπουργός σχολίασε ότι το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «δεν έχει προχωρήσει αρκετά μέχρι τώρα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε κοινή αντίληψη για τη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε πρόοδο, διαφορετικά δεν θα υπάρξει λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, «η Ελβετία πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσουμε με τα ζητήματα, στα οποία υπάρχει ευρεία σύγκλιση, όπως ο κοινός έλεγχος των συνόρων, η πολιτική επιστροφών και οι διαδικασίες ασύλου».

Ο κ. Μηταράκης -μεταξύ άλλων- σημείωσε ότι «όπως μιλάμε για έναν κοινό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών του Σένγκεν, θα πρέπει ομοίως να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου χώρου προστασίας και ασύλου στην Ευρώπη». Επίσης, ανέφερε πως, «παρά τα βήματα προόδου όσον αφορά στη χώρα μας, η κατάσταση παραμένει ασταθής στον ευρωπαϊκό περίγυρο και γι’ αυτό απαιτούνται κοινές λύσεις για μία δίκαιη, βιώσιμη και ισόρροπη διαχείριση του μεταναστευτικού, με στοχευμένες δράσεις στο πεδίο που ονομάζουμε εξωτερική διάσταση, δηλαδή τις σχέσεις με τις τρίτες χώρες».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία της Ελβετίας αναχώρησε για τη Λέσβο προκειμένου να επισκεφθεί το προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση