HomeΚΡΗΤΗΕικαστική δράση από το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Εικαστική δράση από το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Στο πάρκο Δ.Θεοτοκόπουλου Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η εικαστική παρέμβαση στο πάρκο Δομίνικου Θεοτοκόπουλου από τη Μονάδα για άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, με αφορμή την 10η Οκτώβρη- Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Τα μέλη, οι οικογένειές τους και το προσωπικό της Μονάδας ανέλαβαν να δώσουν χρώμα στο πάρκο, βάφοντας τα παγκάκια με την βοήθεια των εθελοντικών ομάδων «Ζώ δρώ» και «Heraklion Eco Voice», καθώς και του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ. Στην δράση αυτή συμμετείχε και η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, που πραγματοποίησε παρέμβαση street work στην ευρύτερη περιοχή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, τα μέλη και το προσωπικό φρόντισαν για την ενημέρωση των επισκεπτών του πάρκου για τον σκοπό και την λειτουργία της Μονάδας και συνολικά των Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.

Παράλληλα, στον χώρο του πάρκου φιλοξενήθηκε η καλλιτεχνική έκθεση με τίτλο «Ο άνθρωπος πίσω από την μάσκα», με κεντρικό θέμα το κοινωνικό στίγμα για την ψυχική νόσο και για τους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με αυτή.

Συγκεκριμένα, κάθε έργο τέχνης που φιλοξενήθηκε στην έκθεση, επιχειρούσε να αποδώσει αυτό που ο καλλιτέχνης του εισπράττει από το κοινωνικό σύνολο, ως άτομο με προβλήματα εξάρτησης και ψυχικής νόσου και ταυτόχρονα να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα: Ο άνθρωπος είναι αυτός που στιγματίζεται , όχι αυτός που στιγματίζει. Η άγνοια είναι που το κάνει.

Η έκθεση αυτή ετοιμάστηκε από τα μέλη και το προσωπικό της Μονάδας για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα, του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ και είναι το αποτέλεσμα του εργαστηρίου γλυπτικής με χαρτοπολτό, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Κέντρου Ημέρας της Μονάδας μας.

Η επιλογή του θέματος της καλλιτεχνικής αυτής δραστηριότητας, καθώς και η πρωτοβουλία να εκτεθούν τα έργα αυτά στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, εντάσσεται σε έναν από τους βασικούς στόχους της Μονάδας, που αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας για θέματα σχετικά με την εξάρτηση, την ψυχική νόσο και τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με διπλή διάγνωση.

Οι επισκέπτες του πάρκου και οι περαστικοί «χειροκρότησαν» την πρωτοβουλία των μελών της Μονάδας μας να φροντίσουν και να ομορφύνουν ένα από τα κεντρικότερα πάρκα της πόλης του Ηρακλείου.

Ταυτόχρονα η καλλιτεχνική έκθεση δέχθηκε πολλούς επισκέπτες, που έδωσαν χρόνο, ώστε να παρατηρήσουν κάθε έργο, να αναλογιστούν με αφορμή τα κείμενα που είχε ετοιμάσει ο κάθε καλλιτέχνης και να συζητήσουν τους προβληματισμούς και τα ερωτήματά τους με το προσωπικό και τα μέλη της Μονάδας που τους ξενάγησαν στην έκθεση.

Η προετοιμασία της καλλιτεχνικής αυτής έκθεσης, καθώς και η εικαστική παρέμβαση στο πάρκο Θεοτοκόπουλου, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς το μεράκι και την δημιουργικότητα των μελών της Μονάδας μας, που πέρα από την ατομική τους προσπάθεια που κάνουν στα πλαίσια της θεραπείας τους, μέσα από αυτήν την δράση επιβεβαιώνουν ότι μπορούν ,αν ακουστούν, να προσφέρουν χρήσιμα διδάγματα στην κοινωνία.

Επίσης, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην καθοριστική συμβολή της εθελόντριας εικαστικού Ελεάννας Πυργιανάκη, που μας έφερε σε επαφή με την τέχνη της και μας καθοδήγησε με ιδιαίτερη προθυμία και φροντίδα, ώστε να έχουμε στα χέρια μας αυτό το αποτέλεσμα. Την ευχαριστούμε πολύ.

Τέλος, να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Ηρακλείου για την αδειοδότηση της δράσης μας, καθώς και τις επιχειρήσεις Σεβαστάκη Ουρανία & Σία Ο.Ε και Πολύτροπο, που με τις δωρεές τους διευκόλυναν την δράση αυτή.

Η Μονάδα για άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα αποτελεί ενταγμένη Πράξη με κωδικό ΟΠΣ 5045616 του Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας στην Κρήτη» του Ε.Π «Κρήτη 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)

Διεύθυνση: Σμπώκου 6, 1ος Όροφος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810322708
Email: [email protected]

Διαφήμιση
Διαφήμιση