HomeΚΡΗΤΗΔιαδικτυακό συνέδριο για τις γεωγραφικές ενδείξεις και τα συστήματα επισήμανσης στην Ε.Ε.

Διαδικτυακό συνέδριο για τις γεωγραφικές ενδείξεις και τα συστήματα επισήμανσης στην Ε.Ε.

Δείτε πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαδικτυακό Συνέδριο που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, από τις 12:30 έως τις 14:30, μέσω πλατφόρμας ΖΟΟΜ διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την  Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών για τα Προ-ϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (AREPO).

Θέμα του συνεδρίου είναι: «Γεωγραφικές ενδείξεις και επισήμανση διατροφής της Ε.Ε. Μπορεί μια βαθμολογία (επισήμανση) να παρέχει σημαντικές πληροφορίες στους κατανα-λωτές;». Οι πληροφορίες και τα συμπεράσματα που θα διεξαχθούν θα είναι ιδιαίτερα χρήσι-μα για το μέλλον των αγροτικών μας προϊόντων.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής Farm to Fork, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει διάφο-ρες δράσεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της στροφής προς πιο υγιεινές και πιο βιώσι-μες διατροφές. Ειδικότερα, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να κάνουν υγιει-νές επιλογές τροφίμων κατανοώντας τις πληροφορίες επισήμανσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να καθιερώσει μια εναρμονισμένη υποχρεωτική επισήμανση διατροφής (FOPNL).

Όσον αφορά τις επιλογές διατροφικής επισήμανσης που αξιολογούνται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η AREPO πιστεύει ακράδαντα ότι ένα σύστημα όπως η βαθμολογία Nutri, που ισχύει σήμερα σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, δεν θα είναι το κατάλληλο για την παροχή σαφών και ακριβών πληροφοριών στους καταναλωτές λόγω της υπεραπλούστευσης των παρεχόμενων πληροφοριών, ιδίως όσον αφορά τις ΓΕ και τα παραδοσιακά προϊόντα.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η ένωση AREPO οργανώνει αυτό το συνέδριο για να εμπλου-τίσει τη συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την επισήμανση της διατροφής. Ιδιαίτερα, η Ένωση αξιοποιεί την ευκαιρία για να παρουσιάσει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τους ενδιαφερόμενους φορείς της ΕΕ τις ανησυχίες και την προοπτική των Περιφερειών της ΕΕ και των ενώσεων παραγωγών που ασχολούνται με ποιοτικά προϊόντα. Επιπλέον, θα θέλαμε να εξετάσουμε πιθανούς τρόπους για την ενίσχυση της αξίας των γεωγραφικών ενδείξεων στα διατροφικά πρότυπα της ΕΕ, χωρίς να ξεχνάμε τον πρωταρχικό τους ρόλο ως εργαλεία αγροτικής ανάπτυξης.

Δυνατότητα συμμετοχής

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μέσω πλατφόρμα Zoom και θα παρέχεται διερμηνεία μέσω επτά γλωσσών (Ελληνικά, Γερμανικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Πορτογαλικά).

Για δηλώσεις συμμετοχής βρείτε τη φόρμα στο επισυναπτόμενο πρόγραμμα ή στο παρακάτω λινκ.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdjZ5EX9c8fvrBxTSXP6vl0MXAcTUrbbk1mkZ-E4yZ6YedJNQ/viewform

Διαφήμιση
Διαφήμιση