HomeHL1-EconomyΔωρεάν γονικές παροχές ως 800.000 ευρώ για σπίτια, μετρητά και μετοχές

Δωρεάν γονικές παροχές ως 800.000 ευρώ για σπίτια, μετρητά και μετοχές

Αφορολόγητο ανά γονέα και από παππούδες μέχρι εγγονούς. Τι ισχύει και αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Χωρίς φόρο μεταβιβάζουν πλέον οι συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, παιδιά, παππούδες, εγγόνια και γονείς) την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, χρηματικά ποσά και μετοχές. Από σήμερα -και αναδρομικά- οι εφορίες θα εφαρμόζουν υποχρεωτικά τις νέες διατάξεις που τους κοινοποιήθηκαν εγγράφως (με την ΠΟΛ Ε.2193/2021).

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις:

αυξάνεται το αφορολόγητο ανά γονέα στις 800.000 ευρώ για μεταβιβάσεις που έχουν συσταθεί από 1ης Οκτωβρίου
δωρεές και γονικές παροχές που έχουν διενεργηθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, δεν θα συνυπολογίζονται, στον συνυπολογισμό των προγενέστερων δωρεών και γονικών παροχών που ισχύει στα αφορολόγητα όρια.
Πρακτικά ο φόρος γονικών παροχών για εν ζωή μεταβιβάσεις από και προς γονείς, παιδιά, εγγόνια καταργείται , αφού για γονικές παροχές από 2 γονείς ισχύει αφορολόγητο 800.000 + 800.000 = 1,6 εκατ. ευρώ, άλλα τόσα από 2 παππούδες και άλλα τόσα επίσης από 2 γιαγιάδες. Δηλαδή έως και 4,8 εκατ. ευρώ εάν μεταβιβάζουν όλοι εν ζωή την περιουσία τους στην επόμενη γενιά.

Ειδικά για τη δωρεά χρηματικών ποσών, μέχρι τον Σεπτέμβριο ίσχυε συντελεστής φόρου 10% από το πρώτο ευρώ. Έτσι για παράδειγμα ένας πατέρας που ήθελε να δωρίσει 200.000 ευρώ στο παιδί του, θα πλήρωνε φόρο 20.000 ευρώ, ενώ αν κάνει τη μεταβίβαση από σήμερα, ο φόρος θα είναι μηδενικός.

Αντίστοιχα, για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ, ο φόρος ήταν 1.500 ευρώ αλλά από 1ης Οκτωβρίου πλέον μηδενίζεται. Για δωρεά από παππού σε εγγονό ακίνητης περιουσίας 600.000 ευρώ, όπου επιβάλλετο φόρος 16.500 ευρώ, επίσης μηδενίζεται.

Συγκεκριμένα η νέα εγκύκλιος Ε.2193/2021 της ΑΑΔΕ ενημερώνει τις ΔΟΥ της χώρας ότι με τον ν.4839/2021 αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών ποσών .

Μετά τις αλλαγές, η παράγραφος 1 του άρθρου 44 του Κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, προβλέπει:

– Η γονική παροχή ή η δωρεά προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α’ κατηγορία της παρ. 1 του άρθρου 29 του Κώδικα (γονείς, παιδιά, σύζυγοι, παππούδες) οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ.

– επίσης η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τα ως άνω πρόσωπα, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ. Οι δωρεές και γονικές παροχές της παραγράφου αυτής δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των αυτών προσώπων

– Η δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών (…) υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς:

με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α’ κατηγορία (γονείς, παιδιά, σύζυγοι, παππούδες)
με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β’ κατηγορία (αδέλφια-θείοι-ανεψιοί- λοιποί κατιόντες και ανιόντες)
με συντελεστή σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ κατηγορία (όλοι οι υπόλοιποι συγγενείς ή οι μη συγγενείς – ξένοι)
Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται για δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Ο φόρος κληρονομιάς πάντως δεν καταργείται. Και έτσι η μεταβίβαση εν ζωή συμφέρει πολλαπλά. Γιατί όσοι σπεύσουν έως 31 Δεκεμβρίου μπορούν να αποφύγουν χρεώσεις με αυξημένες αντικειμενικές που θα ισχύσουν -κατά περίπτωση- από το νέο έτος, αλλά και τα έξοδα για ηλεκτρονικό πιστοποιητικό που θα επιβληθούν από 1ης Ιανουαρίου 2021.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση