HomeΕΛΛΑΔΑΖακ Κωστόπουλος: Ράγισε καρδιές η μητέρα του στη δίκη

Ζακ Κωστόπουλος: Ράγισε καρδιές η μητέρα του στη δίκη

«Λύγισε» ο αδερφός του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αξιοπρέπεια και συγκίνηση η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη, ζήτησε να μάθει -καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο- γιατί το παιδί της έχασε τη ζωή του με τόσο άδικο τρόπο.

Η μητέρα του ακτιβιστή επισήμανε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι οι κατηγορούμενοι δεν βρίσκονταν σε άμυνα. «Τίποτα δεν δικαιολογεί το φόνο ενός ανθρώπου ούτε η περιουσία μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζι και να κάνουνε τη σύλληψη του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μάθαινω και γω γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετε το για την οικογένεια σας…», τόνισε η μητέρα του ακτιβιστή.

Επιπλέον, επισήμανε πως οι δικαιολογίες των κατηγορουμένων δε στέκουν αναφέροντας: «Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται το μίσος του τέρατος και δεν ξέρουμε γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε τα κοσμήματα του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις του και δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο Ζακ Κωστόπουλο κάνοντας λόγο για «ένα έξυπνο παιδί, ήσυχος και πράος». Όπως είπε, «αγαπούσε τους συμμαθητές του. Μεγαλώνοντας είχε ασταθή εφηβεία που έψαχνε την ταυτότητα του, αλλά έδειξε την ευγένεια και την καλοσύνη για το συνάνθρωπο και για τα ζώα. Δεν είχα ακούσει κακό λόγο, άκουγε τους ανθρώπους, ήταν ευαίσθητος. Προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του, σπούδαζε και παράλληλα δούλευε. Ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός».

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν ήταν ένας άνθρωπος που θα χρησιμοποιούσε βία για να ληστέψει: «Ήταν ένα παιδί τρομοκρατημένο, φοβισμένο. Δεν είπαν ποτέ γιατί».

Ζακ Κωστόπουλος: «Λύγισε» ο αδερφός του

Από την πλευρά του, ο αδελφός του ακτιβιστή, Νίκος Κωστόπουλος έκανε λόγο για ένα ρατσιστικό έγκλημα. «Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε eye liner. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει», εξήγησε στο δικαστήριο.

Ο μάρτυρας, συγκινημένος, τόνισε ότι στις ημέρες που ακολούθησαν του θανάτου του αδελφού του χρειάστηκε να γίνει ερευνητής ο ίδιος και οι φίλοι του, για να βρίσκουν βιντεοληπτικό υλικό.

«Υπήρχε ολιγωρία. Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό. Προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία… Είναι ξεκάθαρο ότι θέλησαν να τον δολοφονήσουν» κατέθεσε. Αναφορικά με τους κατηγορούμενους, υποστήριξε ότι: «Ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε στις κάμερες και μιλούσε. Ο μεσίτης στο λογαριασμό του στο Twitter φαίνεται η ρατσιστική του τάση. Χλεύαζε τον αδελφό μου», με την υπεράσπιση του τελευταίου να διευκρινίζει ότι ο λογαριασμός αναφέρεται «σε έναν snake κάτι που τον λιδωρούσε» τόνισε.

Πρόεδρος: Ως αδελφός ξέρετε αν υπήρχε παραβατικό παρελθόν στο πλαίσιο αυτοφώρου;
Μάρτυρας: Ποτέ. Δεν το έκανε και δε νομίζω ότι θα το έκανε ποτέ.
Πρόεδρος: Πώς εξηγείτε ότι μπήκε στο μαγαζί;
Μάρτυρας: Φοβισμένος ήταν. Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Έχει δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασιστές ένα χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δεν γνωρίζω. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε το νου του μην συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε, και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου, αλλά βρήκε το λάθος σημείο…
Πολ. Αγωγή: Στο περιστατικό, όπως το είδατε μέσα από το μόνο βίντεο, πώς θα το ερμηνεύατε;
Μάρτυρας: Είδα λίγα αποσπάσματα. Αντιλαμβάνομαι ότι κάτι συμβαίνει. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με τα άτομα αυτά.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 9 Νοεμβρίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση