HomeHL-WorldΝευρική κρίση στην Άγκυρα για τον άξονα Αθήνας-Καΐρου

Νευρική κρίση στην Άγκυρα για τον άξονα Αθήνας-Καΐρου

Δέκα τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν εμπλοκή πάνω από το Αιγαίο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ισχυρό αποτύπωμα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο φαίνεται ότι έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στους γείτονες.

Με δέκα μαχητικά επιχείρησε σήμερα η Τουρκική πολεμική αεροπορία να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της HAF και να προκαλέσει πάνω από το Αιγαίο την ώρα που στην Αθήνα η Τριμερής Σύνοδος έδινε ένα ακόμη ράπισμα στην Άγκυρα. Σχεδόν ταυτόχρονα τα Τουρκικά F-16 παραβίασαν το FIR Αθηνών σε Νοτιοανατολικό, Κεντρικό και Βορειοανατολικό Αιγαίο την ώρα που ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι κατακεραύνωνε τον Τουρκικό αναθεωρητισμό και κατέρριπτε κάθε ελπίδα της Άγκυρας να ‘’σπάσει’’ τον άξονα της Αθήνας με το Κάιρο.

Το ισχυρό αποτύπωμα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο φαίνεται ότι έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στους γείτονες. Με σπασμωδικές κινήσεις αναζητούν ‘’σφυγμό’’ και αναλώνονται στην εύκολη λύση. Να στείλουν μαχητικά στο Αιγαίο για να καταγράψουν προκλήσεις, παραβιάσεις και αμφισβήτηση Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μόνο που το αποτέλεσμα παραμένει απογοητευτικό για την TuAF και για τους Τούρκους πιλότους που μπαίνουν στο Αιγαίο απλά για να βγάλουν την ‘’υποχρέωση’’ σύμφωνα με τις διαταγές. Με την εικόνα τους να παραπέμπει σε αξιωματικούς που εξαναγκάζονται σε ‘’αγγαρεία’’. Και τελικά να επιστρέφουν πίσω με ‘’τσαλακωμένο’’ ηθικό έχοντας υποστεί αεροπορικές ‘’ήττες’’ που καταρρακώνουν όλο και περισσότερο τον εγωισμό τους.

Παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ έχουν ανοίξει τα φτερά τους και πετούν από τα Κανάρια νησιά στον Ατλαντικό έως την Ερυθρά Θάλασσα συμμετέχοντας σε μεγάλες πολυεθνικές ασκήσεις όπως η ‘’Blue Flag’’,η ‘’Ocean Sky’’ και η ‘’Castle Forge’’ όταν τα Τουρκικά μαχητικά κινήθηκαν Δυτικά,σε αεροδρόμια επιφυλακής και μητρικές βάσεις της ΠΑ σήμανε συναγερμός. Λήμνος, Σκύρος, Καστέλι, Αγχίαλος και Σούδα απογειώθηκαν άμεσα με τους Έλληνες ιπτάμενους να ‘’ξεχύνονται’’ με ορμή Ανατολικά. Τα πιο άπειρα όπως εκτιμάται Τουρκικά πληρώματα ‘’ανέκρουσαν πρύμναν’’ και παρέμειναν ελάχιστο χρόνο στο FIR Aθηνών για να αποχωρήσουν πριν καν βρεθούν σε απόσταση ‘’μάχης’’ από τους Έλληνες ιπτάμενους. Και έμεινε πίσω μόνο ένα ζεύγος ‘’τολμηρών’’-το μοναδικό οπλισμένο αφού τα υπόλοιπα τέσσερα ζεύγη ήταν άοπλα-για να κρατήσει τα προσχήματα στον γνωστό άχαρο ρόλο.

Τα μαχητικά της HAF είχαν ήδη φτάσει ακριβώς στα όρια του Εθνικού Εναέριου Χώρου πάνω από τις Οινούσσες, περιοχή η οποία για την Άγκυρα αποτελεί ‘’κόκκινο’’ πανί. Και εκεί οι Τούρκοι ιπτάμενοι δοκίμασαν την τύχη τους. Βρήκαν μπροστά τους ‘’Φαντάσματα’’ της 337 και για μία ακόμη φορά υπέστησαν αεροπορική ‘’ήττα’’  με εγκλωβισμό στην ‘’ώρα 6’’ και ανελέητη καταδίωξη που οδήγησε σε άτακτη υποχώρηση. Η εμπλοκή που καταγράφηκε ήταν μόνο στα ‘’χαρτιά’’ αφού ο Τούρκος ιπτάμενος το μόνο χαρακτηριστικό που έδειξε ήταν άγχος στα όρια του πανικού μέχρι να επιστρέψει στην ‘’ασφάλεια’’ του Τουρκικού FIR.

Είχε προηγηθεί η επικίνδυνη ενέργεια ‘’ατζαμή’’ Τούρκου πιλότου στην ίδια περιοχή πριν από δύο εβδομάδες όταν διασταύρωσε επικίνδυνα με Ελληνικό F-16 ενώ στη συνέχεια τα Tουρκικά F-16 αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και flares για να ξεφύγουν από το ασφυκτικό pressing των ιπτάμενων της HAF. Όλα τα περιστατικά δείχνουν ότι το τελευταίο διάστημα η  ‘’ψαλίδα’’ στο Αιγαίο έχει ανοίξει ξανά με τη διαφορά να είναι χαοτική και ενώ η Πολεμική Αεροπορία βάζει στο οπλοστάσιό της τους επόμενους μήνες και τα πρώτα Γαλλικά Rafale.Και οι γείτονες που παίρνουν καθημερινά το μήνυμα αναζητούν μάταια αντίδραση.

Newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση