HomeHL-9Κυριάκος Μητσοτάκης: Οικονομία και κοινωνία δεν ξανακλείνουν, είναι θέμα δικαιοσύνης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οικονομία και κοινωνία δεν ξανακλείνουν, είναι θέμα δικαιοσύνης

Το ΕΣΥ δεν θα γίνει μονομέτωπο με αποκλειστική αναφορά στον Covid. Είναι θέση αρχής, δηλώνει ο πρωθυπουργός. Λιγότερες οι απώλειες στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας. Πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος ο Π. Πολάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Που είδατε γραμμένο ότι η κυβέρνηση «έχει σφυρίξει λήξη στην πανδημία» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στη Βουλή στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της πανδημίας.

Κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα για το θέμα, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Ο επίλογος του κορωνοϊού μπορεί να γράφεται με μικρότερες ή μεγαλύτερες δυσκολίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε.

«Τα πραγματικά δεδομένα δεν αφορούν φωτογραφία της στιγμής αλλά την εικόνα από την αρχή της πανδημίας», είπε. Παράλληλα, όμως παραδέχτηκε την κακή εικόνα που καταγράφεται σε θανάτους τον τελευταίο μήνα.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι συνολικά από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Δεν υπάρχει στοιχείο που να δείχνει ότι η χώρα είχε υπερβάλλουσα θνητότητα πέραν της Covid-19, υποστήριξε.

Σχεδόν στο σύνολό τους όσοι φεύγουν από τη ζωή είναι ανεμβολίαστοι, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Όσο για τη δημόσια υγεία, αρκεί να ακουστεί μία πρόσφατη εκτίμηση των επιστημόνων. Αν οι ενήλικοι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί στο 95% αντί του 80% που δυστυχώς είναι σήμερα, οι διασωληνωμένοι αντί για 360 θα ήταν λίγο παραπάνω από 50», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε στοιχεία από την πανδημία.

«Το ίδιο ισχύει και για συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Χάσαμε τρεις συμπολίτες μας ανεμβολίαστους 28, 30 και 39 ετών.

Τι άλλο πρέπει να πούμε για να πείσουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και επιβεβλημένο» είπε και συμπλήρωσε: «Η ίδια η ζωή δείχνει ξεκάθαρα, ποιοι και που κινδυνεύουν. Όσο πιο πολλοί είναι οι εμβολιασμένοι σε μια περιοχή, τόσο λιγότερες οι νοσηλείες και οι απώλειες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχει και περισσότερους αρρώστους και θανάτους.

«Η Κρήτη κατάφερε και κάλυψε το χαμένο έδαφος» είπε και συμπλήρωσε «Τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές. Χρέος όλων μας να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα για το καλό τους και για το καλό των γύρω τους.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη, η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν.

Το σύστημα υγείας δεν θα γίνει μονομέτωπο με αποκλειστική αναφορά στον Covid. Είναι θέση αρχής. Είναι και ζήτημα δικαιοσύνης για τα 6,3 εκατομμύρια πολίτες που εμβολιάστηκαν και ανακτούν τις ελευθερίες που δικαιούνται.

Η πολιτεία θα εξακολουθεί να φροντίσει σε όσους δεν εμβολιάστηκαν διατηρώντας μέτρα προστασίας γι’ αυτούς».

Η πολιτεία, ίσως με λάθη επιτέλεσε το καθήκον της. Εσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπηρετήσατε το δικό σας, αναρωτήθηκε εξαιρώντας το πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία ζητούσατε να κλείσουν και κάθε φορά που άνοιγαν ζητούσατε να κλείσουν», υποστήριξε. Μίλησε για μπρος πίσω στο ζήτημα τους τουρισμού και τις διαδηλώσεις για τις οποίες «αναλαμβάνατε την ευθύνη».

Στο θέμα των εμβολίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή είπε ότι δεν υπάρχουν και στη συνέχεια ότι «ξεσκοκάρετε», υπονομεύοντας ένα από τα εμβόλια.

«Λέγατε για ένα «μαγικό φάρμακο» το οποίο δεν δίνουμε στους πολίτες». Ένα εξ αυτών είπε αφορούσε κτηνιατρικό φάρμακο που ο FDA καλούσε τους πολίτες να μην το πάρουν.

Ο Π. Πολάκης υπήρξε πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Εμβολιάστηκε με το ζόρι όταν διαπίστωσε ότι δεν θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του ως γιατρός. «Πατούσατε σε δυο βάρκες».

O Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν είπε ποτέ ούτε για ένα πράγμα ότι η κυβέρνηση έκανε καλά τη δουλειά της.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: Ευρυτανία, Κιλκίς, Πέλλα, Δυτική Αττική, Πιερία, Φλώρινα, Ξάνθη, Δράμα, Φωκίδα. Μίλησε για συσχετισμό των διασωληνώσεων με τα ποσοστά εμβολιασμού.

Στείλαμε κινητά συνεργεία, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, παραδέχτηκε. Μόλις 206 γιατροί ανταποκρίθηκαν για να κάνουν εμβολιασμούς στα ιατρεία τους.

Τι προτείνετε για να καταφέρουμε να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς, ρώτησε. Αναρωτήθηκε αν ήταν καλή ή κακή η επικοινωνιακή καμπάνια.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μπορούμε να πείσουμε 500.000 έως 1 εκατομμύριο πολίτες να εμβολιαστούν, με πρώτη προτεραιότητα τις μεγάλες ηλικίες και δεύτερη τους νέους.

Τέλος, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι βλέπει σε κάθε δυσκολία μια ευκαιρία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση