HomeHL-TOPΑρκαλοχώρι: Επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία

Αρκαλοχώρι: Επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία

Επαναλειτουργία των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων σε οικίσκους- Σειρά παίρνουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια της περιοχής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκίνησαν από σήμερα Δευτέρα 18 Οκτωβρίου τα δια ζώσης μαθήματα διδασκαλίας στις προκατασκευασμένες αίθουσες που έχουν τοποθετηθεί διπλά από το κολυμβητήριο Αρκαλοχωρίου. Εκεί θα στεγαστούν προσωρινά το 1ο & 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου.

arkaloxwri-lyomenes-3

Τα μαθήματα θα γίνονται σε δύο βάρδιες και με εναλλάξ με τροποποίηση του προγράμματος, και συγκεκριμένα το πρωί 08.00- 12.00 το μεσημέρι, και στις 13.00 το μεσημέρι με 17.00 το απόγευμα.

arkaloxwri-dhmotika

Ουσιαστικά μέσα σε διάστημα 20 ημερών όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε Καστέλλι, Σκινιά, Θραψανό και Αρκαλοχώρι επαναλειτουργούν ενώ σειρά παίρνουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια της περιοχής για τα οποία έχουν γίνει ήδη αρκετές ενέργειες και πολύ σύντομα θα είναι και αυτά έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές.
dhmotika-arkaloxvri

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος που επιθυμεί να κλείσει όσο το δυνατό ταχύτερα το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων της περιοχής, το οποίο θεωρείται κομβικής σημασίας.

arkaloxwri-lyomenes-3

Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 34 οικίσκοι για προσωρινή στέγαση και 22 σχολικές αίθουσες. Θα ακολουθήσουν άλλες 15 σχολικές αίθουσες μέχρι τις 24 Οκτωβρίου και ακόμα 25 σχολικές αίθουσες μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς και η παράδοση 90 οικίσκων έως τις αρχές Νοεμβρίου. Τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεων βασίζονται στους χρόνους που έχουν ήδη τεθεί στις διακηρύξεις των διαγωνισμών προμήθειάς τους από το Υπουργείο Υποδομών.

aarkaloxwtri-lyomenes

Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης και επισκευής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου από τα συνεργεία των Κτηριακών Υποδομών.

dhmotiko-arklaoxwri

Παράλληλα σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ πονοκέφαλο προκαλεί η κατεδάφιση του διώροφου κτηρίου στην είσοδο του Αρκαλοχωρίου για το οποίο έχει εκδοθεί αμετάκλητο πρωτόκολλο, αλλά η όλη διαδικασία εμφανίζει τεχνικές δυσκολίες προκειμένου να μην προκληθούν ζημιές σε όμορα κτήρια.

Πώς θα γίνει η κατεδάφιση

Το πρώτο αμετάκλητο πρωτόκολλο κατεδάφισης με τη βούλα των κλιμακίων της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών είναι γεγονός, αλλά το ζητούμενο είναι «ποιος θα το εκτελέσει»; Το πρωτόκολλο αφορά σε τριώροφο κτήριο, του οποίου το ισόγειο τμήμα δεν έχει κανένα πρόβλημα, αλλά κρίνεται αναγκαία η άμεση καθαίρεση των δύο ορόφων που κυριολεκτικά “κρέμονται” στον αέρα και το γκρέμισμά τους θεωρείται κομβικής σημασίας για να αρχίσει και πάλι η κυκλοφορία στο Αρκαλοχώρι. Ωστόσο, η απομάκρυνση των ορόφων του κτηρίου αποδεικνύεται αρκετά περίπλοκη υπόθεση, αφού εκφράζονται φόβοι να μην επηρεαστούν και να μην υποστούν ζημιά τα όμορα ακίνητα.

Ήδη δύο εργολάβοι έχουν κάνει ένα βήμα πίσω να αναλάβουν την ευθύνη της καθαίρεσης, φοβούμενοι τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν. Με σκοπό να διευκολύνουν την όλη διαδικασία έχουν εμπλακεί οι μηχανικοί της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με σχετική εντολή της συντονίστριας κ. Μ.Κοζυράκη, και στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη προταθεί τρεις διαφορετικές τεχνικές λύσεις που μπορούν να ακολουθηθούν προκειμένου να μην προκληθούν ζημιές στα γειτονικά κτήρια.

seismos-new-2

Καίει το θέμα της στέγασης

Ζήτημα πρώτης γραμμής αποτελεί για τον Δήμο Μινώα η στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους, που είναι φανερό ότι δεν θα καλυφθούν από τους 90 οικίσκους που αναμένονται μέσα στον Δεκέμβριο ούτε από τους 35 στους οποίους θα αρχίσουν τα τοποθετούνται από αύριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι δεν έχουν μετακινηθεί σε σπίτια συγγενών στο Ηράκλειο ή σε γειτονικές περιοχές ή εναλλακτικά δεν φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, έχουν επιστρέψει σπίτια τους ακόμα και αν αυτά έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα.

Όπως προκύπτει, κάποιοι επιλέγουν να μην αφήσουν τις εστίες τους και παίρνουν το ρίσκο της επιστροφής με ότι αυτό συνεπάγεται. Η επιλογή τους κινείται στη λογική ότι μόλις εισπράξουν τα χρήματα από την πλατφόρμα θα αρχίσουν να αποκαθιστούν τις οικίες τους.

Έτσι χρησιμοποιούν όσα από τα δωμάτια του σπιτιού είναι πιο ασφαλή μέχρι να καταφέρουν να φτιάξουν τα σπίτια τους από την αρχή.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση