HomeHL-GreeceΚακοκαιρία «Μπάλλος»: Στην Ιθάκη για αυτοψία στις πληγείσες περιοχές ο Στυλιανίδης

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Στην Ιθάκη για αυτοψία στις πληγείσες περιοχές ο Στυλιανίδης

Μαζί του και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο νησί της Ιθάκης μεταβαίνουν σήμερα, όπως αναφέρεται σε νεώτερη ανακοίνωση, για αυτοψία στις πληγείσες, από την κακοκαιρία, περιοχές, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

 «Αν δε σπάγαμε τα πεζούλια θα είχαμε θύματα», λέει ο δήμαρχος

Υπενθυμίζεται πως με μένος χτύπησε την Ιθάκη η κακοκαιρία «Μπάλλος» προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και θέτοντας σε επιφυλακή τις τοπικές αρχές προκειμένου με παρεμβάσεις να προλάβουν τα χειρότερα.

Η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε το νησί, μετέτρεψε τους κεντρικούς δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους, ενώ πλημμύρισαν κατοικίες, μαγαζιά και αυτοκίνητα. Η Ιθάκη δεχόταν τεράστιες ποσότητες βροχής από τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι τις 10 το βράδυ.

Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Παρασκευής ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, περιέγραψε την τραγική κατάσταση. «Η κακοκαιρία διέλυσε την Ιθάκη. Καταγράψαμε το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης σε όλη την Ελλάδα. Σπάσαμε τα μουράγια στην παραλία για να φύγει το νερό στη θάλασσα. Τώρα δε βρέχει. Συνεργεία έχουν βγει στους δρόμους για να καθαρίσουν ό,τι μπορούν. Οι πυροσβέστες, λιμενικοί, αστυνομικοί, εθελοντές, έκαναν ό,τι καλύτερα μπορούσαν. Έχουμε ρεύμα και τηλέφωνα. Αλλά οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ζημιές που είχαμε πάθει με τον Ιανό», περιέγραψε ο κ. Στανίτσας.

«Κατέβηκε όλο το βουνό, ερχόταν νερό από όλες τις μεριές. Υπάρχει λάσπη παντού. Αν δεν είχαμε σπάσει τα πεζοδρόμια και τα μουράγια θα είχαμε χάσει κόσμο. Δεν έχουμε αέρα. Εχτές επικοινώνησα με τον κ. Πέτσα και ζήτησα να κηρυχθεί η Ιθάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή τη στιγμή έχει ηρεμήσει η κατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ιθάκη έχει υποστεί ήδη σημαντικότατες ζημιές από τον Ιανό, ορισμένα έργα πρόλαβαν να γίνουν ορισμένα όχι, είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί έχουμε συνεχείς κατολισθήσεις, και όχι μόνο στην Ιθάκη, σε πολλούς μικρούς δήμους, σχολίασε από πλευράς του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση