HomeHL-9Η κακοκαιρία «Μπάλλος» έδειξε τα δόντια της και στην Κρήτη

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» έδειξε τα δόντια της και στην Κρήτη

Η νύχτα έγινε μέρα -Έκκληση των αρχών για προσοχή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H νύχτα έγινε μέρα σε πολλές περιοχές της Κρήτης που πλήττεται επίσης από την κακοκαιρία, που φέρει το όνομα «Μπάλλος» και έχει δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, όχι τόσο εκτεταμένα όπως σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, σε πολλές περιοχές της Κρήτης  οι δρόμοι μετατράπηκαν και χειμάρρους ενώ έχουν σημειωθεί 7 κοπές δέντρων στην πόλη του Ηρακλείου λόγω των ισχυρών ανέμων θέτοντας σε «συναγερμό» την Πυροσβεστική η οποία ωστόσο δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε απάντληση υδάτων.

dentro-koph

(Φωτογραφία: Ελενα Δογιάκη)

Επίσης υπήρξαν προβλήματα στους δήμους Φαιστού, Μινώα Πεδιάδος και Βιάννου όπου πλημμύρησαν δρόμοι ενώ σημειωθήκαν και κατολισθήσεις.

(Βίντεο από Παλαίκαστρο)

Επίσης στη Βιάννο οι κάτοικοι έμειναν για ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Αντίστοιχα προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται και σε άλλες περιοχές, όπως στου Κοκκίνη Χάνι στο Ηράκλειο όπου οι κάτοικοι αναφέρουν ότι ήταν χωρίς ρεύμα από τις 4 τα ξημερώματα.

Στις 4 τα ξημερώματα τα έντονα καιρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν και στο Ηράκλειο όπου ο ουρανός, άστραψε με αρκετούς πολίτες να επικοινωνούν τις εικόνες αυτές μέσω των social media.

kakokairia-kriri

(Φωτογραφία: Αντώνης Δαφέρμος)

Προβλήματα στην οδοποιία
Προβλήματα εντοπίζονται στην οδοποιία. Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη ρωγμή υπάρχει σε σημείο του δρόμου Ηρακλείου Βιάννου και συγκεκριμένα μετά το Αρκαλοχώρι στον δρόμο προς Βιάννο.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Έκκληση των αρχών για προσοχή
Μέχρι το Σάββατο το πρωί θα βρίσκεται η Κρήτη στο έλεος της… κακοκαιρίας με τις αρμόδιες αρχές να εφιστούν την προσοχή στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

«Το μήνυμα που πρέπει να τονιστεί είναι πως όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», δήλωσε στο cretapost, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Λεονταράκης.  Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται εξάλλου και σήμερα στους δρόμους του νησιού.

kakokairia-krhht

(Φωτογραφία: Βασίλης Μαρμαρώτης)

stratakis

(Φωτογραφία: Μιχάλης Στρατάκης)

Πολλές κατολισθήσεις

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν αρκετές κατολισθήσεις και μεταφορά φερτών υλικών σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Οι σημαντικότερες κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε Αρκαλοχώρι, Βιάννο Αχεντριά και Βαγιωνιά.

Ειδικότερα, τα  ακραία πλημμυρικά φαινόμενα προκάλεσαν έντονα προβλήματα στην Κοινότητα Καστελλιανών και ειδικά στην περιοχή του Τσούτσουρα. Από νωρίς το πρωί, οι υπηρεσίες του Δήμου Μινώα Πεδιάδος επιχειρούν στην περιοχή για την άρση των προβλημάτων.

Μάλιστα, στο χωριό Βορίζα καταγράφηκε τεράστιο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο με τους δρόμους να πλημμυρίζουν και το νερό μπαίνει σε κάποιες περιπτώσεις και στις αυλές των σπιτιών ενώ η ορμή του νερού παρέσυρε και αυτοκίνητα.

Τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

«Τα κύρια χαρακτηριστικά, του καιρού στην Κρήτη σήμερα θα είναι οι κατά τόπους έντονες βροχές, οι καταιγίδες, οι θυελλώδεις νοτιάδες, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση κυρίως στα κεντρονότια διαμερίσματα! Μέσα στην ημέρα, ο καιρός θα καταστεί πιο άστατος με ανοίγματα κυρίως στα βόρεια κι ανατολικά βορειοανατολικά. Αρκετά καλύτερα θα είναι τα πράγματα το Σαββατοκύριακο, με τις όποιες βροχές να περιορίζονται σημαντικά και να εξασθενούν, τους ανέμους να καταλαγιάζουν και να στρέφονται σε πιο Δυτικούς και τη θερμοκρασία να πέφτει και στα βόρεια. Η πιθανότητα έστω και πρόσκαιρα να ασπρίσουν κάποιες κορυφές κυρίως των Λευκών Ορέων ίσως και του Ψηλορείτη, είναι μικρή αλλά υπαρκτή, λόγω της μεταφοράς των ψυχρότερων αερίων μαζών σε συνδυασμό με την ένταση των φαινομένων», αναφέρουν οι Μετεωκρήτες.

Σε επιφυλακή ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Υπενθυμίζεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

100ΕΛΑΣ

199ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

112 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

108ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Δείτε περισσότερες οδηγίες προστασίας στον σύνδεσμο:

https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena\

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση