HomeHL-EconomyΦορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για επενδύσεις σε «πράσινη» και φθηνή ενέργεια

Φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για επενδύσεις σε «πράσινη» και φθηνή ενέργεια

Διευκολύνσεις αλλά όχι μειώσεις φόρων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Υπερέκπτωση» σε φόρους για τις επιχειρήσεις που θα εστιάσουν στην κατανάλωση ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναστολές πληρωμής λογαριασμών για επιχειρήσεις που βραχυπρόθεσμα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά και στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά που έρχονται αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια, είναι ορισμένα από τα μέτρα που σχεδιάζει να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, από την εργαλειοθήκη των προτεινόμενων μέτρων ανακούφισης που δημοσιοποίησε εχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η λίστα της Κομισιόν περιλαμβάνει και μειώσεις φόρων, αλλά στην Ελλάδα δεν θα δούμε “οριζόντιες” μειώσεις για όλους τους καταναλωτές. Σχεδιάζονται φορολογικά κίνητρα, στοχευμένα κυρίως σε βιομηχανικές μονάδες που θα αξιοποιήσουν πχ βιοκαύσιμα, ηλιακή ή άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειες κλπ. Οι «υπερεκπτώσεις» φόρου αυτές, θα έχουν στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερης και ταχύτερης μείωση της εξάρτησης της παραγωγής από τον άνθρακα.

Για επιχειρήσεις και για νοικοκυριά, μπορούν να τεθούν σε ισχύ ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές αποσυνδέσεις από το ενεργειακό δίκτυο, διευκολύνσεις ή και προσωρινές αναστολές πληρωμής τρεχουσών υποχρεώσεων –όπως συνέβη και στην πανδημία.

Ειδικά για τα ελληνικά νοικοκυριά, οι επιδοτήσεις και διευκολύνσεις πληρωμής θα λάβουν τη μορφή «ενεργειακής κάρτας» που θα μπορεί να πάρει μορφή εκπτώσεων για όλους ανεξάρτητα από οφειλές, με καθολική παροχή της αναγκαίας Ενέργειας έως ένα όριο ελάχιστης ετήσιας κατανάλωσης για την εξασφάλιση θέρμανσης.

Επιπλέον και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανοίξει ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, με προνομιακή ένταξη στο νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για τους πιο ευάλωτους.

Επιδότηση αντί μειώσεων φόρου

Με βάση τις ανακοινώσεις της Κομισιόν είναι δυνατό τα μέτρα που σχεδιάζει να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, από την εργαλειοθήκη των προτεινόμενων μέτρων ανακούφισης που δημοσιοποίησε εχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, οι φόροι και οι εισφορές παρέχουν και έσοδα για την αποζημίωση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ενώ μπορούν να αξιοποιούνται για ενθαρρύνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να υποστηρίξουν την πράσινη μετάβαση. Αντιθέτως, όπως η αύξηση των εμμέσων φόρων επιβαρύνει κυρίως τα φτωχά νοικοκυριά των οποίων οι δαπάνες διαβίωσης είναι ανελαστικές, έτσι και απευθείας μείωση των εμμέσων φόρων θεωρείται πως ευνοεί αντίστοιχα τις υψηλές εισοδηματικά τάξεις που, αντί να συγκρατήσουν τη ζήτηση και τις τιμές, θα έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να αυξήσουν τις καταναλώσεις τους, όπως πχ θερμαινόμενες πισίνες με χαμηλότερο κόστος πετρελαίου κλπ.

Στη χώρα μας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα έσοδα αυτά φτάνουν στα 5,5 δισ. ευρώ ετησίως (εκ των οποίων 1,6 δισ. από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και 3,9 δισ. από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα)! Για τον λόγο λένε μάλιστα, προτάσεις και αιτήματα όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις φόρων 20%  στο πετρέλαιο θέρμανσης, 50% στη βενζίνη και 80% στο φυσικό αέριο μπορεί να ξεπερνούν σε δημοσιονομικό κόστος τα 2,5 ή και 3 δισεκατομμύρια ευρώ (1-1,5% του ΑΕΠ) καθώς στο δ΄τρίμηνο κάθε έτους και στο α΄τρίμηνο του επόμενου συντελείται το 95% της ετήσιας κατανάλωσης θέρμανσης στη  χώρα μας.
newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση