HomeΕΛΛΑΔΑΣυναγερμός στην κυβέρνηση για την κακοκαιρία «Μπάλλος»

Συναγερμός στην κυβέρνηση για την κακοκαιρία «Μπάλλος»

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία στις 20:00

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συναγερμός στην κυβέρνηση μετά από τις σφοδρές καταιγίδες της κακοκαιρίας «Μπάλλος», που έχουν «χτυπήσει» ολόκληρη την επικράτεια.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η ενημέρωση του υπουργού Πολιτική Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστου Στυλιανίδη:

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει ολόκληρη τη χώρα, δημιουργώντας δεκάδες προβλήματα, ενώ στο «κόκκινο» είναι η κίνηση στους δρόμους.

«Έχουμε προλάβει ήδη πολλά περιστατικά, αλλά έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο μήνα. Κανένας εφησυχασμός ούτε από την πολιτεία ούτε από τους πολίτες» είπε ο υπουργός, ξεκινώντας την ενημέρωση.

Όπως τόνισε, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και της τοπικής αυτοδιοίκησης δρουν συντονισμένα και από κοινού παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται, με βασικό στόχο την προστασία της ζωής των πολιτών, των υποδομών της χώρας και, βεβαίως, των περιουσιών των πολιτών.

Για την Αττική, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως το κέντρο επιχειρήσεων έχει δεχτεί 385 κλήσεις σε περισσότερες από 20 διαφορετικές περιοχές, 340 για αντλήσεις υδάτων ή για απεγκλωβισμούς ανθρώπων από αυτοκίνητα ή άλλα σημεία. «Ευτυχώς, όλες έχουν εξελιχθεί αισίως», είπε.

385 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική στην Αττική

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής βρίσκονται σε γενική επιφυλακή όσο εξελίσσεται η κακοκαιρία.

Ο υπουργός εξήγησε πως μεγάλα προβλήματα από συσσώρευση υδάτων παρατηρούνται στην Ελευσίνα, στην οδό Πειραιώς και στη Χαμοστέρνα, στην παλιά παραλιακή Ποσειδώνος, στα Γλυκά Νερά και στον Φάρο Ψυχικού.

«Ας αποφύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση όσο διαρκούν τα καιρικά φαινόμενα», συνέστησε για μια ακόμη φορά ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Η κατάσταση στην Εύβοια και την Κέρκυρα

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια, τόνισε πως 50 οχήματα της Πυροσβεστικής βοηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περιοχή.

Στην Κέρκυρα, όπου παρατηρήθηκαν επίσης σοβαρά προβλήματα, υπερχείλισε το ρέμα στην περιοχή Μωραΐτικα και οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος βρίσκονται σε επιφυλακή. «Έχει επιστρατευθεί ελικόπτερο των Ειδικών Δυνάμεων για τη διάσωση πολίτη από ταράτσα», είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Μεταξύ άλλων, στην Κέρκυρα επιχειρεί ερπυστριοφόρο όχημα του πυροσβεστικού σώματος και έχει ειδοποιηθεί και το Λιμενικό για έλεγχο στην παραλιακή ζώνη, στο σημείο όπου παρατηρείται το πρόβλημα.

«Ανάλογα με τις ανάγκες, σε κάθε περιοχή έχουν ήδη γίνει προληπτικές μεταφορές κατοίκων σε ασφαλείς χώρους», εξήγησε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε πως υπάρχουν σπίτια μέσα σε ρέματα και επειδή υπήρχε κίνδυνος οι κάτοικοι να αντιμετωπίσουν προβλήματα, μετατοπίστηκαν σε ξενοδοχεία και άλλους ασφαλείς χώρους.

«Θα συνεχίσουμε τις δράσεις αυτές όπου απαιτείται σε όλη τη χώρα, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων, με έμφαση στις περιοχές που επλήγησαν το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές», πρόσθεσε.

Σημαντική η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν από την πρώτη στιγμή ενεργά με τα δικά τους μέσα και ιδίως με μηχανήματα. «Η συμβολή τους είναι πολύτιμη», σημείωσε ο υπουργός, και τόνισε πως ενεργούν στον Σαρανταπόταμο στην Ελευσίνα και θα συνεχίσουν να συνδράμουν, όταν χρειαστεί.

Αύριο, με απόφαση των περιφερειαρχών και κατόπιν εισήγησης της Πολιτικής Προστασίας, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική. Όπως τόνισε ο υπουργός, υπάρχουν ενδείξεις για παρόμοια απόφαση αύριο και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Κλείνουν τα σχολεία σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική

«Μεγάλος μας σύμμαχος είναι το 112» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε πως η αποστολή των μηνυμάτων έγινε έπειτα από επισταμένη μελέτη. «Συνεχίζουμε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και επιφυλακή. Αποφεύγουμε κάθε μετακίνηση, ειδικά σε περιοχές που έχουν λάβει μήνυμα 112», είπε.

«Πολλές φορές συμβαίνει και έχουμε θρηνήσει θύματα για κάποιες απερισκεψίες. Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα που έχουν υπερχειλίσει», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο υπουργός έδωσε τα τελευταία νέα για την κακοκαιρία «Μπάλλος», που έχει πλήξει τη Δυτική Ελλάδα και εδώ και ώρες προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην Αττική.

Στους δρόμους της Αττικής επικρατεί κομφούζιο, με τους οδηγούς να παραμένουν για ώρα μέσα στα οχήματά τους. Αρκετοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, με συνέπεια να είναι απροσπέλαστοι.

Την ίδια ώρα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της Λεωφόρου Κηφισίας, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού από την κακοκαιρία «Μπάλλος». Ειδικότερα, έκλεισε το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού.

Στις 20:00 η έκτακτη σύσκεψη

Συγκεκριμένα, στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση