HomeHL-TOPΣεισμός-Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για την στέγαση στους οικίσκους

Σεισμός-Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για την στέγαση στους οικίσκους

Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά - Επιστολή Φραγκάκη για τα προβλήματα στην πλατφόρμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για στέγαση στους προκατασκευασμένους οικίσκους μέχρι και τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, όπως γνωστοποίησε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα τρία δημοτικά καταστήματα Αρκαλοχωρίου, Θραψανού και Καστελλίου (από ώρα 08.00-14.30).

Υπενθυμίζεται πως με έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών, δικαίωμα στέγασης στους οικίσκους, για χρονικό διάστημα 2 ετών, έχουν:

• οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας των οποίων οι κατοικίες στις οποίες διέμεναν, κρίθηκαν κατά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο προσωρινά ακατάλληλες ή επικίνδυνες για χρήση.
• οι πολίτες οι οποίοι διέμεναν την ημέρα του σεισμού στην πληγείσα κατοικία και τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους, που συνοικούσαν στην πληγείσα κατοικία δεν διαθέτουν άλλη κενή κατοικία εντός του Δήμου, όπως προκύπτει από τα φορολογικά τους στοιχεία (Ε1, Ε2 και Ε9).

Τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά που απαιτούνται να κατατεθούν μαζί με την αίτηση είναι:

• Δελτίο Δευτεροβάθμιου Ελέγχου Κατοικίας (εφόσον υπάρχει).
• Δελτίο Ταυτότητας Αιτούντος ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης.
• Έντυπα Φορολογίας Εισοδήματος Ε1, Ε2 και Ε9.
• Εκκαθαριστικός λογαριασμός ηλεκτροδότησης της σεισμόπληκτης κατοικίας (για τη διαπίστωση της χρήσης του σεισμόπληκτου κτηρίου ως κύριας και μόνιμης κατοικίας).

Επιστολή Φραγκάκη για τα προβλήματα στην πλατφόρμα

Εν τω μεταξύ την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων των σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας μέσω του arogi.gov.gr,  ζητάει ο Δήμαρχος Μ. Φραγκάκης με σχετική επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς και το διοικητή της ΑΑΔΕ.

Τα ζητήματα που θέτει – μεταξύ άλλων – ο κ. Φραγκάκης και για τα οποία ζητάει την άμεση επίλυση τους και την παροχή διευκρινήσεων είναι τα εξής:

Στις Υπουργικές Αποφάσεις με ΦΕΚ 4618, 4619 & 4620/6-10-2021 που αφορούν τη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ως πρώτη αρωγή έναντι α. επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις, β. στεγαστικής συνδρομής σε ιδιοκτήτες και γ. για αποζημίωση οικοσυσκευής σε φυσικά πρόσωπα, δεν έχουν περιληφθεί μια σειρά από κοινότητες και οικισμοί του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, όπως επισημάνθηκε και με το υπ. αρ. 14776/8-10-2021 έγγραφο του Δήμου Μινώα. Το εν λόγω ζήτημα οφείλει να επιλυθεί άμεσα ώστε να μπορούν οι πληγέντες συμπολίτες μας να υποβάλλουν την αίτηση τους για πρώτη αρωγή.

Μετά την έκδοση της ΚΥΑ με αριθμ. Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./16446/Α325 (ΦΕΚ B’ 4646/07.10.2021) και θέμα «Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης» προέκυψαν εύλογες ανησυχίες για το αν οι σεισμόπληκτοι της περιοχής μας έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν για πρώτη αρωγή το σύνολο των κτισμάτων που έχουν στην κατοχή τους στο Ε9 και έχουν υποστεί ζημιές ή αν θα πρέπει να επιλέξουν μόνο ένα ακίνητο σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ. Ο προβληματισμός προκύπτει από το γεγονός ότι στην πλατφόρμα είναι διαθέσιμο το σύνολο των ακινήτων των πληγέντων και ως εκ τούτου απαιτείται να διευκρινιστεί αν οι πληγέντες κάτοικοι της περιοχής μας δικαιούνται την πρώτη αρωγή μόνο για ένα ακίνητο ή για το σύνολο των κτισμάτων στις πληγείσες περιοχές.

Σε πλείστες των περιπτώσεων η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν αναγνωρίζει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργών επιχειρήσεων της περιοχής μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ιδιοκτήτες αυτών να αιτηθούν ενίσχυση για τις ζημιές που έχουν υποστεί όπως εμπορεύματα, πάγια και λοιπό εξοπλισμό. Πιο συγκεκριμένα, στην καρτέλα «Ενίσχυση επιχείρησης» εμφανίζεται το μήνυμα «Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στα αρχεία της ΑΑΔΕ, δεν προκύπτει ότι η επιχείρηση έχει δικαίωμα ενίσχυσης πρώτης αρωγής», ζήτημα το οποίο, ανεξάρτητα από το αν οφείλεται σε τεχνικούς ή άλλους λόγους, οφείλει να επιλυθεί άμεσα για την ομαλή ολοκλήρωση των αιτήσεων και τη στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής μας.

Καταγράφονται αιτήματα αδυναμίας υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα από κληρονόμους οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την αποδοχή της κληρονομιάς οικιών ή επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβάλλουν αίτηση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση