HomeΕΛΛΑΔΑΚώστας Σκρέκας: Μείωση 1,1 δισ. ευρώ στα τιμολόγια ρεύματος από τις διασυνδέσεις των νησιών

Κώστας Σκρέκας: Μείωση 1,1 δισ. ευρώ στα τιμολόγια ρεύματος από τις διασυνδέσεις των νησιών

Οι αυξήσεις στις τιμές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είπε ο ΥΠΕΝ. Αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης «να πληρώσουν οι καταναλωτές το μάρμαρο για τη σωτηρία της ΔΕΗ». Ακολούθησαν φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης τιμών στην αγορά ενέργειας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μείωση 1,1 δισεκ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των καταναλωτών θα φέρει την επόμενη 4ετία η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και η συνεπακόλουθη μείωση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα το όφελος θα είναι 138 εκατ. ευρώ το 2022 και κλιμακώνεται σε 238 εκατ. το 2023, 348 εκατ. το 2024 και 385 εκατ. το 2025. Το όφελος προκύπτει (με βάση τις σημερινές τιμές του πετρελαίου) από την διακοπή λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά που διασυνδέονται (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα) και την ηλεκτροδότησή τους από το διασυνδεδεμένο σύστημα.

Οι επενδύσεις, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι επωφελείς για την οικονομία και την κοινωνία. Παράλληλα, ανέφερε ότι ετοιμάζεται η κατάρτιση κλιματικού νόμου, η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος ώστε να προσαρμοστεί στους αυξημένους στόχους της ΕΕ ενώ προωθείται το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος άσκησε κριτική στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης. Όπως είπε οι αυξήσεις στις τιμές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης που επέλεξε «να πληρώσουν οι καταναλωτές το μάρμαρο για τη σωτηρία της ΔΕΗ» ενώ ακολούθησαν φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης των τιμών στην αγορά ενέργειας.

Υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη αν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στις ενεργειακέ εταιρείες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Europe, Giles Dickson τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ΕΕ πληρώνει 5 δισεκ. ευρώ κάθε εβδομάδα για να εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση