HomeΕΛΛΑΔΑΆλμπερτ Μπουρλά (Pfizer): Θετικό το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer): Θετικό το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Η χώρα μπορεί να γίνει κέντρο προσέλκυσης επενδύσεων στην καινοτομία, ανέφερε ο CEO της Pfizer, κάνοντας ειδική μνεία στο ανθρώπινο δυναμικό. Νέες προσλήψεις στο hub της Θεσσαλονίκης και επένδυση στην Κβαντική Υπολογιστική.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη διάψευση των σκεπτικιστών εντός των κόλπων της Pfizer, όσον αφορά την εγκατάσταση του νέου Kέντρου Καινοτομίας του ομίλου στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, ο CEO του ομίλου και Θεσσαλονικιός Άλμπερτ Μπουρλά.

«Η Θεσσαλονίκη κέρδισε με το σπαθί της αυτή την επένδυση», υπογράμμισε ο ίδιος, σημειώνοντας ωστόσο ότι η επαφή του ίδιου με το οικοσύστημα της πόλης και τα Πανεπιστήμιά της έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη απόφαση. Πρόσθεσε δε πως η Ελλάδα και ιδιαίτερα η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο προσέλκυσης μεγάλων ανάλογων διεθνών επενδύσεων.

 Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ θετικό το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, αναφέροντας επίσης τις κινήσεις των Cisco, Amazon και Microsoft ως απόδειξη. Είπε πως η γραφειοκρατική διαδικασία δεν εμπόδισε το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, καθώς και ότι κάθε επενδυτής ζητά αφενός να είναι καλοδεχούμενος και αφετέρου να τοποθετείται σε σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Συμπλήρωσε πως η στελέχωση του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη με υψηλών προδιαγραφών ανθρώπινο δυναμικό, ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες, διευρύνοντας τον αρχικό σχεδιασμό που αφορούσε στην πρόσληψη 200 επιστημόνων.

Σήμερα η Pfizer απασχολεί 550 εργαζόμενους, με στόχο να φθάσει στους 700. Σημειώνεται ότι από τους εργαζόμενους στο hub της Θεσσαλονίκης περίπου το 60% είναι Θεσσαλονικείς που ζουν στην πόλη, το 15% είναι Έλληνες από άλλες περιοχές της χώρας, το 15% Έλληνες που ήρθαν από το εξωτερικό και το 10% ξένοι από άλλες χώρες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα το hub διαχειρίζεται 200 projects και σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση της ομάδας της Pfizer, η παραγωγικότητά του είναι υψηλή. Ο επικεφαλής του πολυεθνικού κολοσσού αποκάλυψε, τέλος, ότι η Pfizer σκοπεύει να εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη και ένα Κέντρο Αριστείας στην Κβαντική Πληροφορική, αν και δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι καλύπτεται το όλο θέμα από ρήτρες εμπιστευτικότητας.

«Η κβαντική υπολογιστική είναι πολύ περιορισμένη τεχνολογία στον κόσμο. Εντυπωσιάστηκα όταν μου είπαν ότι βρέθηκαν άνθρωποι να στελεχώσουν. Είναι πολύ μεγάλες οι προοπτικές και είναι πολύ σημαντικό project», αρκέστηκε να δηλώσει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό αποτύπωμα της επένδυσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στην προβολή του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία, σε βάθος δεκαετίας, η συγκεκριμένη επένδυση θα φέρει στην τοπική οικονομία περί τα 650 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 0,4% του εγχώριου ΑΕΠ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πού βρίσκεται σήμερα η διαδικασία για το φάρμακο κατά της Covid-19, ο κ. Μπουρλά υπογράμμισε ότι προετοιμάζονται τόσο το χάπι όσο και το ενέσιμο προϊόν. Δήλωσε πως η Pfizer αναμένει τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών πριν το τέλος του χρόνου, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή στα δικά της εργοστάσια «Είμαστε αισιόδοξοι.

Περιμένουμε αποτελέσματα πριν από το τέλος της χρονιάς. Θα επενδύσουμε στην παραγωγή αυτού του σκευάσματος, χωρίς να ξέρουμε αν θα πάρει τελικά αδειοδότηση. Είναι μεγάλο το ρίσκο, καθώς πρόκειται για επένδυση 1 δισ. δολ., αλλά θα το αναλάβουμε, άσχετα αν θα έχει θετική κατάληξη ή όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση