HomePost It«Να αρθεί η αδικία που προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση για την αποζημίωση σεισμοπλήκτων»

«Να αρθεί η αδικία που προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση για την αποζημίωση σεισμοπλήκτων»

Τι αναφέρει o Σωκράτης Βαρδάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για την άρση της αδικίας που προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση για την αποζημίωση σεισμοπλήκτων, ώστε να δικαιούνται τελικά στεγαστική συνδρομή, οι ιδιοκτήτες που έχουν στην ιδιοκτησία τους πέραν του ενός κτιρίου, τα οποία έχουν υποστεί ζημιά και δεν ήταν εγκαταλελειμμένα την ημέρα του σεισμού, παρενέβησαν κοινοβουλευτικά οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης& Επενδύσεων, Υποδομών & Μεταφορών, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Ο φονικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, συγκλόνισε την κοινωνία του Νομού Ηρακλείου, προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε κτίρια, από τα οποία πολλά καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ άλλα κρίθηκαν ακατάλληλα, με αποτέλεσμα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αδυνατεί να μείνει στις οικίες του, λόγω ακαταλληλότητας των υποδομών.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Προσφάτως εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, φέρνοντας για ακόμα μια φορά τα πάνω – κάτω.

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 3,5 της εν λόγω απόφασης αναφέρεται ρητά, ότι αν σε έναν ιδιοκτήτη ανήκουν περισσότερες από μία ιδιοκτησίες, τότε δικαιούται αποζημίωση μόνο για μία από αυτές. Για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες χορηγείται το σύνολο της Στεγαστικής Συνδρομής (ΣΣ) εξ ολοκλήρου υπό μορφή Άτοκου Δανείου (ΑΔ), συνεπώς δεν πρόκειται για κρατική αποζημίωση.

Το γεγονός προκαλεί μεγάλη αναταραχή καθώς πολλοί θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα που έχουν ήδη λάβει ως προκαταβολή αποζημίωσης.

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να υπάρξει ίση μεταχείριση για πολίτες, που έχουν στην ιδιοκτησία τους, περισσότερα του ενός κτιρίου, που έχουν υποστεί ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό, καθώς και να διορθωθεί η αδικία που προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση για την αποζημίωση σεισμοπλήκτων, ώστε να δικαιούνται τελικά στεγαστική συνδρομή, επιπλέον κτίρια που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, τα οποία έχουν υποστεί ζημιά και δεν ήταν εγκαταλελειμμένα την ημέρα του σεισμού.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση