HomeHL-GreeceΚυριάκος Πιερρακάκης: Η ψηφιακή πολιτική μειώνει τις ανισότητες

Κυριάκος Πιερρακάκης: Η ψηφιακή πολιτική μειώνει τις ανισότητες

Ο υπουργός επεσήμανε ότι την περίοδο της πανδημίας ο χώρος του ψηφιακού μετασχηματισμού εκ των πραγμάτων κατέστη αναγκαιότητα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για μια κίνηση από ένα ευρύτερο κομμάτι στο παζλ επενδύσεων στον χώρο του ψηφιακού μετασχηματισμού στην χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης αναφερόμενος στην έναρξη κατασκευής του νέου Data Center, της νέας επένδυσης της Lamda Hellix που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Όπως τόνισε στο πλαίσιο συζήτησης το ετήσιο συνέδριο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ» με κεντρικό θέμα το ερώτημα:

«Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;», η εν λόγω επενδυτική κίνηση έχει μια «γεωπολιτική σημασία στους αγωγούς δεδομένων. Τέτοιου τύπου επενδύσεις δεν αφορούν το μέλλον, αλλά το παρόν».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι την περίοδο της πανδημίας ο χώρος του ψηφιακού μετασχηματισμού εκ των πραγμάτων κατέστη αναγκαιότητα σημειώνοντας ότι η πανδημία ανάμεσα στα αρνητικά αφήνει και κάτι θετικό, τη λειτουργία του gov.gr, της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, το οποίο είναι το «νέο οικοδόμημα του κράτους. Αυτό θα συνεχιστεί», όπως ανέφερε.

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός «η ψηφιακή πολιτική μειώνει τις ανισότητες, βοηθά τα άτομα με αναπηρία, τον απόδημο Έλληνα αλλά και την διαφάνεια».

«Χρειάζεται κανείς να τα σχεδιάζει με μεγάλη προσοχή και να τα επικοινωνεί όσο το δυνατόν καλύτερα» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης διευκρινίζοντας ότι στο επίκεντρο όλων βρίσκεται ο πολίτης.

Παράλληλα, ο υπουργός μίλησε για τις νέες δράσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπως η μεταβίβαση ακινήτων με μια κίνηση στον συμβολαιογράφο, η ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης, η ίδρυση ατομικής επιχείρησης, αλλά και πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης στον τομέα της δικαιοσύνης, στον τομέα υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας όπως η ανανέωση διαβατηρίου ψηφιακά ή και πληρωμή μιας κλήσης με την πιστωτική κάρτα.

Όσο για τις συντάξεις «αυτό το ζήτημα προσπαθούμε να το λύσουμε τώρα με τον κ. Χατζηδάκη – πήραμε την ομάδα που έκανε το σύστημα του εμβολιασμού».

Όσον αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες ο κ. Πιερρακάκης τόνισε την ανάγκη αποχαλκοποίησης των δικτύων σταθερής τηλεφωνίας και αντικατάστασής τους από οπτική ίνα, ενώ αναφέρθηκε και στη μείωση του τέλους της κινητής τηλεφωνίας για τους πολίτες άνω των 30 ετών και του μηδενισμού για τους πολίτες μέχρι 29 ετών.

«Αυτή η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν πολύ καίρια, πολύ σημαντική ακριβώς διότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στον κόστος των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, στο κόστος των δεδομένων».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, «η μεγαλύτερη κατάκτηση είναι το ότι έχουμε κάνει ένα άλμα. Η Ελλάδα έχει πρώτη ύλη, είναι στους μηχανικούς της, είναι οι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει και δουλεύουν στο χώρο της πληροφορικής. Εμείς απελευθερώσαμε τις δυνατότητές τους και νομίζω ότι μπορούν να δώσουν λύσεις σε πολλά προβλήματα που έχουν τεχνική υπόσταση αλλά είναι βαθιά πολιτικά».

Στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις αυτήν την εβδομάδα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. «Εκεί θα πούμε πολλά σε σχέση με τα εργαλεία που θα δώσουμε στους δημάρχους ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας του δημότη».

Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ του σήμερα, καθώς δίνει τη δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες και τα κενά και «πέρα από το αναγκαίο μπαίνουμε και στο επιθυμητό για να γίνει η ψηφιακή μετάβαση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε ότι με βάση τα πεπραγμένα της διετούς θητείας της κυβέρνησης «αυτό μπορεί το να δει κανείς στην αντανάκλασή τους στην καθημερινότητα του πολίτη και νομίζω ότι το 2023 θα δει και την αντανάκλασή τους και στην κάλπη».

Διαφήμιση
Διαφήμιση